Bethlehem

Bethlehem

Op een halfuurtje afstand – maar tien kilometer – van Jerusalem vind je Bethlehem, een stad in Palestina die bekend staat als zijnde de geboorteplaats van Jezus. De stad is nu herkenbaar aan de vele Palestijnse inwoners met een Arabische achtergrond, en de grote, betonnen muur, die twee decennia geleden midden door de stad is geplaatst. Deze muur scheidt de stad in tweeën; men kan niet zomaar van de ene kant naar de andere kant komen.

Banksy

Deze bekende Britse kunstenaar heeft zijn afdruk achtergelaten in de stad. Op meerdere plekken op de muur heeft hij artistieke graffitiwerken geplaatst, waarmee hij een politieke boodschap probeert te verspreiden. Kunst zie je overal op deze muur, waar de meningen onder inwoners over verdeeld zijn. De een vindt dat het de muur ten minste nog iets van schoonheid geeft, de ander vindt dat het teveel nadruk legt op de muur.

Naast de werken op de muur, heeft Banksy in 2017 een hotel gebouwd, genaamd het ‘Walled Off Hotel’. Het idee hierachter was om een hotel te bouwen met het slechtste uitzicht van de wereld – namelijk recht tegenover de muur.

Een bezoekje aan het hotel is zeker de moeite waard. Vraag aan de receptie naar het museum, welke zich achter in het hotel bevindt. Hier zie je de geschiedenis van het Israël-Palestina conflict afgebeeld, vanuit Banksy zijn perspectief. Een nacht verblijven in het hotel is ook mogelijk, alleen zijn de prijzen hiervan wel redelijk hoog.


Bethlehem


Manger Square

De kerk gelegen aan dit plein, The Church of Nativity, staat bekend om het feit dat het gebouwd is op de plek waar Jezus geboren is. Het is gelegen aan het Manger-plein; het hoofdplein van Bethlehem. Ook al is de kerk eigenlijk een van de oudste ter wereld, is deze wel meerdere malen herbouwd en gerestaureerd.

Aan de andere kant van het plein vind je de Omar moskee, welke op bepaalde tijden van de dag te bezoeken is vanwege de gebeden die plaatsvinden.

Overnachten in Bethlehem

Zoals aangegeven is een overnachting in het Walled Off hotel een aanrader, maar mocht je budget hiervoor niet toereikend zijn, zijn er genoeg hostels en hotels om een nacht door te brengen. Een aantal dagen van te voren boeken is zeker voldoende.


Bethlehem


Hoe kom ik er?

Vanaf Jeruzalem reis je met een bus vanaf het busstation bij de Damascus Gate, dichtbij de oude stad, naar Bethlehem.

Vanuit andere steden in de Westelijke Jordaanoever kun je met zogenaamde ‘shared taxi’s’ naar Bethlehem reizen. Vanuit Ramallah duurt het zo’n twee uur en vanaf Hebron duurt het een half uur tot een uur. Let er op dat de gedeelde taxi’s erg afhankelijk zijn van het verkeer, waardoor de tijden verschillen.