Jeruzalem

Jeruzalem

Een van de meest religieuze plekken van het Jodendom, Christendom en de Islam is te vinden in Israël. Jeruzalem kent verschillende gezichten en je hebt zeker een aantal dagen nodig om helemaal te ontdekken.

De oude stad

De oude stad van Jeruzalem kent vier wijken; de Islamitische, Armeense, Joodse en christelijke wijk. Wat wij aanraden is om een ticket te kopen om over de muur te lopen, wat onder meer kan bij de Jaffa Gate en. Hiermee kun je rondom de oude stad lopen, en op verschillende plekken de wijken ingaan. Zo krijg je dus een goed beeld van de gehele stad.

Wat opvallend is aan deze wijken, is dat ze onderling ontzettend van elkaar verschillen. Het hoogtepunt van de oude stad is de klaagmuur, welke tegelijk kan worden bezocht met de Dome of the Rock – een van de oudste moskeeën die zich bevindt boven op de klaagmuur. Zorg dat je een goed moment op de dag uitkiest om deze twee heiligdommen te bezoeken – het kan ontzettend druk zijn. In de christelijke wijk vind je Via Dolorosa, welke het verhaal vertelt van de kruisiging van Jezus Christus. Bezoek daarnaast ook de Arabische markt in de islamitische wijk, om ook daar de volledige ervaring te hebben. Kortom, er is ontzettend veel te doen in de oude stad. Zorg dan ook dat je genoeg tijd neemt om dit deel te ontdekken!


Jeruzalem


De rest van Jeruzalem

Buiten de oude stad vind je een geheel andere wereld. Zo heb je hier de Machne Yehuda, waar de inwoners van Jeruzalem hun dagelijkse boodschappen doen. Bijzonder is dat deze plek na zonsondergang verandert in een plek met vele barretjes. Loop daarnaast overdag vooral door downtown Jeruzalem, om de moderne kant van de stad te ervaren.

Yad Vashem

Zo’n twintig minuten met de metro vanaf het centrum vind je dit herdenkingsmuseum, wat het verhaal vertelt over de Joden rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een museum waar je gemakkelijk vele uren kunt verdwalen. Zeker de moeite waard om een bezoek te brengen en stil te staan bij de geschiedenis van het Jodendom, waardoor je de geschiedenis van Israël ook beter zal begrijpen.


Jeruzalem


Het Jeruzalem Syndroom

Een bijzonder souvenir dat je beter niet mee kunt nemen is het Jeruzalem Syndroom. Dit valt op te lopen wanneer men een bezoek brengt aan de religieuze plekken van de stad, waarna men overtuigd is de nieuwe messias te zijn. Een syndroom dat niet vaak voorkomt, maar daarentegen wel vaak voor wordt gewaarschuwd.

Tijdens Sjabbat

Jeruzalem is het hart van de Sjabbat – als je dingen wilt ondernemen, is het geen aanrader om je in deze stad te bevinden. Mocht je het juist leuk vinden om te ervaren hoe een Sjabbat is, is dit hier wel de juiste plek voor. Er zullen een aantal restaurants zijn die geopend zijn, en taxi’s zullen ook gewoon rijden. Een aanrader is om aan het begin van Sjabbat naar de klaagmuur te gaan. Daarnaast is de stad natuurlijk veel rustiger tijdens Sjabbat, dus perfect om te ontdekken!


Jeruzalem


Overnachten in Jeruzalem

Een aanrader is om een nacht door te brengen in de Oude Stad – hier is het Citadel Youth hostel te vinden die slaapplekken aanbiedt in de buitenlucht, op het dak van het gebouw. Geniet hier van het uitzicht, maar voor een kwalitatief goede plek raden we je aan om in de ‘nieuwe’ stad een plekje te zoeken. Hier is overnachten ook goedkoper.

Hoe kom ik er?

Vanaf Tel Aviv is Jeruzalem in een uur te bereiken met de bus. Bethlehem is een half uurtje met de bus, Eilat zo’n vijf uur en Haifa rond de twee uur met de bus.