Mitzpe Ramon

Mitzpe Ramon

Het zuidelijke deel van Israël bestaat voornamelijk uit woestijn gebied, waarvan Mitzpe Ramon een van de meest bezochte steden is. Het is relatief klein en ligt te midden van de Negev-woestijn. Mitzpe betekent uitzicht, en dat is ook precies de reden om aan deze plek een bezoek te brengen.

Makhtesh Ramon

De reden voor Mitzpe Ramon om een grote trekpleister te zijn, is de locatie van het dorp op de klif van Makhtesh Ramon; ‘s werelds grootste erosiekrater. Bij zo’n krater ontstaat slijtage van binnenuit de krater, in plaats van door een vulkaanuitbarsting of een inslag. Mede daarom een bijzondere plek, die ook wel de Grand Canyon van Israël wordt genoemd. In het informatiecentrum in de stad kan je hier nog veel meer informatie over vinden.

Om een hike tocht door deze krater te maken, is het vanwege de hitte in de zomer belangrijk om vroeg te vertrekken – nog voor zonsopkomst. Er zijn verschillende hike-routes waar uit gekozen kan worden. Vraag dus bij je verblijfplaats of het informatiecentrum in de stad naar de routes, om er een te vinden die bij jou past. Je kan naast een hike ook kiezen voor een jeeptour of fietstour, of een bezoek brengen aan het Alpaca-park net buiten de stad. Voor ieder wat wils!


Mitzpe Ramon


Spice Quarter

In het noorden van de stad is dit ‘kruiden kwartier’ te vinden. Tegenwoordig een plek met schattige restaurantjes en kunstwinkeltjes, vroeger een handelsplek voor kruiden. Een perfecte plek om een dagdeel doorheen te wandelen en te genieten van de galerijen, winkeltjes en restaurants. Let wel op dat de meeste plekken hier gesloten zijn gedurende Sjabbat.

Sjabbat

Tijdens Sjabbat zijn de meeste restaurants gesloten – wel zijn er een aantal tankstations geopend om geld te pinnen en de nodige spullen te kopen. Voor veel Israëliërs is dit een plek om Sjabbat door te brengen. Tijdens de Sjabbat is er de mogelijkheid om een Sjabbat ‘kiddush’ meemaken in één van de hostels in de stad. Kiddush betekent heiliging, waarbij op traditionele wijze wijn wordt gedronken en speciaal breekbrood gegeten, waarnaast een aantal Joodse psalmen worden voorgedragen door de gastheer of gastvrouw.


Mitzpe Ramon


Overnachten in Mitzpe Ramon

Er zijn zowel voldoende hotels als hostels te vinden in Mitzpe Ramon, variërend in prijs, locatie en uitzicht. Een aanrader is het Green Backpackers Hostel, waar je tijdens de Sjabbat een echte kiddush mee kan maken. Meer hierover onder het kopje Sjabbat.

Hoe kom ik er?

Vanaf het noorden is Mitzpe Ramon goed te bereiken met de bus, waarbij een overstap op Beer Sheva nodig is. Vanaf Beer Sheva duurt de busrit tussen een uur en anderhalf uur. Vanaf Eilat naar Mitzpe Ramon is het ongeveer drie uur rijden met de bus, met een rechtstreekse verbinding.