Backpacken Iran

Backpacken Iran

Een bezoek brengen aan Iran laat je versteld staan van de schoonheid in het land. Iran heeft zowel Aziatische als Midden-Oosterse trekjes. Iran geeft je de mogelijkheid om schitterende architectuur te zien, het biedt je een rustgevende natuur en de benadering van de mensen is uniek. Het toerisme zit in de bloei en dat zorgt ervoor dat dit de perfecte tijd is om rond te reizen in Iran. Het is een van de veiligste landen in de regio en je zult je er niet vervelend behandeld voelen. Vanwege internationale conflicten en Iran’s tegenwerking met internationale banken is het niet tot nauwelijks mogelijk je Nederlandse bankpas of creditcard te gebruiken. Geld wisselen kan wel dus wordt het aangeraden contant geld mee te nemen, al zal je dus met een flink pak geld rondlopen. Gelukkig zijn er in alle hostels kluisjes te vinden. Iran is niet de ultieme partybestemming maar ondanks dat alcohol streng verboden is in Iran laten de local’s zich hier niet door tegenhouden. Of ze nu alcohol simpelweg vervangen met hun geliefde thee of stiekem alcohol drinken.

Leuke locaties in Iran

Over Iran

Zodra je in Teheran met een stadsplattegrond in de hand de weg zoekt zijn er in 5 minuten tijd waarschijnlijk al drie mensen naar je toegekomen om te vragen of ze je kunnen helpen. Iraniërs willen ervoor zorgen dat je niets tekort komt en ze verwachten geen tegenprestatie. Een Iraniër loopt gerust 30 minuten met je mee als je een bepaalde winkel zoekt. Erg handig als je toevallig net iets nodig hebt in een winkel waar de eigenaar geen Engels spreekt. Dat is typerend voor Iran. De meeste Iraniërs zijn erg open minded en behulpzaam.

Er bestaan grote verschillen tussen de bevolking. Iran is een islamitisch land en de regering is conservatief in haar denkbeeld. Met name de jongere generatie ziet ook hoe het leven in andere landen is. Hier zal door de bevolking echter nooit over gesproken worden en zodra je hierover begint dan wordt er geprobeerd om het onderwerp snel af te sluiten. Dit geldt evenals om over de oorlogen die hebben plaats gevonden te praten.

In tegenstelling tot veel vooroordelen over Iran is het een erg veilig land wat fijn is als je met veel geld op zak loopt omdat je niet kunt pinnen of als je als vrouw alleen wilt reizen. De bevolking is behulpzaam en altijd in voor een praatje. Zo zijn bijvoorbeeld ook de taxichauffeurs eerlijk, betrouwbaar en helpen je graag op weg als je er niet uitkomt met de lastige wisselkoers.Iran


Bestemmingen

Je reis door Iran zal waarschijnlijk in Teheran beginnen tenzij je over land via Turkije, Armenië, Azerbeidzjan of Turkmenistan binnen komt. Het zou zelfs mogelijk zijn om met de boot vanuit Dubai naar Iran te gaan al gebruiken niet veel mensen deze optie. In de Iraanse hoofdstad zijn zoveel bezienswaardigheden dat je hier zelfs een week zou kunnen blijven. Je kunt vanuit hier ook een uitstapje maken naar Dizin, het skigebied van Iran en naar Sari, de oude hoofdstad maar nu een fijne kust plek met een aantal mooie natuurparken.

Als je naar het zuiden van Iran reist, is Kashan waarschijnlijk de eerste stad die je bezoekt. Verder naar het zuiden ligt het leuke Isfahan te verblijven. Deze stad voelt als het culturele centrum van Iran aan. Vanuit Isfahan kun je uitstapjes maken naar de zandvlakte van Varzaneh en het oude identieke stadje Naein. Je kunt zelfs in Varzaneh overnachten al is het leuker om naar Yazd te gaan. Hier heb je een paar mooie parken, leuke musea en een schitterende moskee. Vanuit Yazd is het ongeveer 5 uur rijden naar Kerman, hier kun je afhankelijk van het seizoen een woestijn tour doen. Je volgende bestemming zal waarschijnlijk Shiraz zijn, een leuke stad waarbij je een leuke uitstap kunt maken naar het oude hippie dorpje Ghalat en de ruïnes van Persepolis.

Ten noorden van Teheran liggen bestemmingen als Qazvin en Alamut. In Qazvin kom je even tot rust van het drukke Teheran en in Alumut kun je genieten van de prachtige natuur en de bergen.

Bezienswaardigheden

De rijke historie van Iran zie je terug in de vele prachtige bezienswaardigheden. Deze zie je onder meer terug in de steden Shiraz en Isfahan. Ook de in hoofdstad Teheran is er uiteraard genoeg moois te zien. Ook in de rest van het land valt er veel te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld de oude stad Yazd of de ruïnes van Persepolis.

Geld, kosten en budget

Iran een goedkoop land om door te reizen. Je kunt het qua prijzen vergelijken met vaak bezochte landen in Zuidoost-Azië. Wel kan het soms lastig zijn om een slaapzaal te vinden. Als je alleen reist kunnen de kosten voor een overnachting daarom wat oplopen. Je betaalt in Iran met de rial. Een groot punt waar je rekening mee moet houden bij een bezoek aan Iran is dat je er niet kunt pinnen. Wegens economische sancties is het gebruiken van je pinpas of een creditcard niet mogelijk. Je dient dus voldoende euro’s of dollars mee te nemen, die je ter plekke omwisselt voor rial. Op onze pagina over geldzaken in Iran lichten we dit onderwerp verder toe. In de onderstaande tabel geven we een indicatie van het budget dat je per dag kwijt bent, afhankelijk van de hoeveelheid luxe die je wilt.

Budget Backpacker Flashpacker Luxer
Overnachten € 9 € 15 € 22
Vervoer € 3 € 5 € 8
Eten en drinken € 10 € 13 € 15
Activiteiten € 8 € 12 € 15
Totaal € 30 € 45 € 60

Praktische zaken

Je hebt een visum nodig om Iran binnen te komen. Als je naar Iran vliegt kun je een visum on arrival krijgen. Het kan echter behoorlijk wat tijd kosten om dit ter plekke te regelen. We raden aan om van tevoren je visum online aan te vragen. Tijdens de winter kan het ontzettend koud worden in Iran. We raden daarom aan om deze periode te vermijden. In de zomer kan het er juist weer heel heet worden. De lente en de herfst is daarom wat ons betreft de beste reistijd. Om je binnen het land te verplaatsen zijn de bus en de trein de populairste opties. De trein is een leuke en comfortabele optie, maar is niet op elke route beschikbaar. De bussen zijn goedkoop en over het algemeen van prima kwaliteit. Bekijk ook onze pagina over vervoer in Iran voor meer tips.

Route door Iran

Een logische route door Iran maken is wellicht wat lastiger dan voor andere Aziatische landen. Bekijk daarom de route door Iran die we hebben samengesteld, deze kan je helpen bij het plannen van je reis.


Iran


Uitgelicht: normen, waarden en regels

Het is in Iran verboden om hand in hand te lopen, te knuffelen of als vrouw zijnde zonder hoofddoek te lopen. Voor toeristen wordt er soepel over de hoofddoek gedaan, zolang het maar een gedeelte van je haren beschermt. Wees er als vrouw bewust van dat roken in het openbaar niet geaccepteerd wordt. Voor mannen is het not done om in een shirt zonder mouwen te lopen en moet je goed opletten waar je in de bus of metro instapt. Er is namelijk een gedeelte speciaal voor vrouwen en hier worden mannen niet geaccepteerd. Bekijk ook ons artikel over vervoer in Iran.

Ons oordeel
8/10

Je moet met wat dingen rekening houden als je Iran bezoekt, maar dit is het absoluut waard. De ontzettend vriendelijke en gastvrije mensen en de vele prachtige bezienswaardigheden maken dit een geweldig land om te bezoeken.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Nieuwste blogartikelen Iran