Yazd

Yazd

Het betreden van deze oud Perzische stad bezorgt veel reizigers een liefde-op-het-eerste-gezicht momentje. Pittoresker dan Yazd wordt het eigenlijk niet in het Midden-Oosten. De stad is maar liefst 5000 jaar geleden opgericht. Millennia na millennia hebben generaties hun leven alsmaar aangepast aan het woestijnklimaat wat terug te zien is in de architectuur in Yazd, de stad van de windvangers (badgirs). De historische stad staat verder bekend om de Zoroastristische vuurtempels, Perzische handwerkjes, een geheel oud centrum gemaakt van modder en klei, goed bewaarde historische bezienswaardigheden en een doolhof aan avontuur. Al deze bezienswaardigheden en ervaringen maken Yazd een must-visit bestemming tijdens je reis door Iran.

Bezienswaardigheden in Yazd

Het oude centrum van Yazd is een van de oudste centra ter wereld. Een wandeling door deze charmante en pittoreske plek gaat gepaard met een avontuur. Je raakt namelijk al zeer gauw verdwaald door de smalle straten die ingesloten worden door gebouwen die gemaakt zijn van modder en klei. Wil je liever niet verdwaald raken? Bekijk dan de wandelroute uit de Lonely Planet Iran.

Het vuur dat brandt in de Zoroastristische vuurtempel Atashkades brandt naar verluid al sinds het jaar 470! Het is een kleine maar zeer indrukwekkende bezienswaardigheid waar je meer te weten kunt komen over het Zoroastrisme.

Het Amir Chakhmaq complex is een van de mooiste plekken van de stad. Het bestaat uit een moskee, een badhuis, een put, een karavansarai, banketbakkerij en Tekiyeh (traditionele herdenkingsplaats voor martelaars). Het is een plek waar gezinnen en jonge koppels samenkomen om simpelweg een gezellige tijd met elkaar door te brengen.

De Jame moskee is een van de meest indrukwekkende moskeeën van Iran en staat met name bekend om haar minaretten, die het hoogste zijn van het land. Ook van binnen is het gebedshuis adembenemend mooi, de muren en koepels zijn namelijk bezaaid met talloze kleine gekleurde mozaïeksteentjes.


Yazd


Yazd


Zoroastrisme

De geschiedenis van Yazd brengt ons ruim 5000 jaar terug in de tijd. Jarenlang heeft de stad gediend als het centrum van het Zoroastrisme, de oudste religie ter wereld (10e eeuw v.C.), tot de Arabische invasie in Iran. Hierdoor kun je in Yazd nog vele sporen vinden van het Zoroastrisme, waar Iraanse cultuur en tradities voor een groot deel uit voortkomen. Om de Iraanse cultuur te begrijpen is begrip voor het Zoroastrisme van belang. De religie maakt onderscheid tussen de Verlichtende Wijsheid en de Destructieve Geest waarbij ethische keuzes gemaakt dienen te worden op basis van de drie pijlers: goede gedachten, goede woorden en goede daden.

De gebedshuizen worden vuurtempels genoemd vanwege de kleine ruimte die het heilige vuur herbergt. In deze ruimtes vinden talloze rituelen plaats. In Yazd zal je ongetwijfeld in aanraking komen met deze religie en zal je hier meer te weten over komen tijdens bezoeken aan verschillende vuurtempels, musea, de bazaars en de mensen die hun liefde voor de religie maar al te graag delen.


Yazd


Ons oordeel
7/10

Yazd heeft een mooi historisch centrum. Het is niet te vergelijken met andere steden in Iran, wat het juist zo leuk maakt.

Hoe kom ik er?

Vanuit zowel Isfahan als Shiraz kun je met de bus naar Yazd reizen, deze doen er ongeveer vijf uur over.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.