Shiraz

Shiraz

De stad die al millennia lang het centrum van de Perzische cultuur en geschiedenis is. De stad die het warme hart vormt voor de dichtkunst, legendarische sprookjes en dieprode wijn. Shiraz is een unieke reisbestemming in Iran. De oude hoofdstad van het Perzische Rijk herbergt de graven van wereldberoemde poëten, spectaculaire tuinen, magnifieke moskeeën en verborgen schatten die wachten op reizigers die van het toeristische pad durven af te wijken. Maar de hoofdattractie waar de grote menigte op af komt is uiteraard Persepolis, van waar ooit een van de grootste en meest vooruitstrevende rijken ter wereld werd geregeerd.

Bezienswaardigheden Shiraz

Met de nummer één bezienswaardigheid van het land is het uiteraard niet vreemd dat Shiraz de meeste bezochte stad van het land is, maar men komt hier niet alleen voor Persepolis. De tombes van Hafez (1390) en Saadi (1292) zijn in de Iraanse cultuur zo heilig dat talloze Iraniërs hiernaartoe trekken ter bedevaart. Hafez is de grootste meester van Perzische dichtkunst en poëzie en was door heel Centraal en West Azië de literaire held van de 14e eeuw. Na Hafez is Saadi de grootste dichter in de Perzische geschiedenis. Hij was zo geliefd dat zijn graf vrijwel direct na zijn dood tot bedevaartsoord is benoemd.

Ervaar het echte Midden-Oosten in Bazaar Vakeel. Een overdekte markt waar geuren, kleuren en geluiden je om de oren vliegen. Je kijkt je ogen hier uit naar oud Perzische tapijten, stoffen, antieke stukken, specerijen, handwerkjes en meer.

De toepasselijke bijnaam van Shiraz is: de stad van de tuinen. De populairste tuinen om te bezoeken zijn de Efif Abad tuin – een tuin met een voormalig Koninklijk herenhuis, een historisch wapenmuseum and de oudste tuin van Shiraz -, en de Eram tuin – een schitterend kleurrijk complex met meerdere tuinen die in elkaar overlopen en waar kleine riviertjes doorheen stromen -.

Tijdens het plannen van je reis naar Iran zal je ongetwijfeld foto’s tegen zijn gekomen van de wereldberoemde Nasir al Mulk moskee. De moskee van de glazen muren in talloze verschillende kleuren. Wij raden aan een bezoek in de ochtend te plannen wanneer de kleuren het mooist naar binnen schijnen.


Shiraz


Geschiedenis

Shiraz is een stad die geschat wordt ruim 4000 jaar oud te zijn. Dit betekent dat de stad 4000 jaar aan legendes, sprookjes, historie en cultuur herbergt. Tevens heeft Shiraz van 1747 v.C. tot en met 79 n.C. gediend als de hoofdstad van de verschillende Perzische rijken en dynastieën. Hierdoor heeft het altijd een belangrijke rol gespeeld in Iran en voor Iraniërs. In die tijd stond Shiraz bekend als, letterlijk en figuurlijk, de grootste stad ter wereld.

Persepolis

Persepolis is ongetwijfeld de beroemdste bezienswaardigheid en toeristische trekpleister van Iran en de voornaamste reden voor een bezoek aan Shiraz. De plek om je gedachten de vrije loop te laten en je in te beelden wat voor magnifieke tijden en gebeurtenissen Persepolis heeft doorstaan. Bereid je goed voor met comfortabele schoenen en voldoende drinkwater en trek naar het hart van het Perzische Rijk. Hier kun je een uur of twee ronddwalen tussen de oude ruïnes. Zo kun je omhoog klimmen naar oude heersers die in tombes in stenen muren rusten of kun je aandachtig de decoratieve hiërogliefen bestuderen die via kamelen, leeuwen en mensen het verhaal vertellen van een machtig rijk.


Persepolos


Nomadentour

De nomadengemeenschappen van Iran zijn een van de best bewaarde overblijfselen van het Oude Perzië. De provincie Fars (waar Shiraz de hoofdstad van is) kent een groot aantal nomadengroepen die in warmere tijden naar de noordelijke regio van de provincie trekken en tijdens de wintermaanden in het zuiden te vinden zijn. Voor een echte oud Perzische ervaring is het dus een unieke kans om tijd door te brengen met deze nomaden en de nomadenlifestyle te ervaren. Zo blijf je met een tour overnachten in een nomadentent, breng je tijd door met de nomadengezinnen en eet en drink je samen. Met een beetje geluk kun je zelfs onverwachts te gast zijn op een bruiloft!

De tuinen van Shiraz

In Iran kent Shiraz drie bijnamen. De stad van de poëten, de culturele hoofdstad van Iran en de stad van bloemen en nachtegalen. De tuinen van Shiraz zijn waar dit alles samenkomt. In de historische tijden voor de jaartelling, toen Shiraz de hoofdstad was van verschillende Perzische rijken en dynastieën, bestond het noordelijke deel van Shiraz in zijn geheel uit tuinen en bomen die hier vandaag de dag nog trots staan. Vanwege de historische waarde van de parken wordt het gebied dan ook streng onder toezicht bewaakt en beschermd door de overheid om bouw of constructie hier te voorkomen. Bovendien zijn de tuinen van Shiraz de longen van de stad die helpen de stad schoon te houden van stof en uitlaatgassen. Zo is de lucht in Shiraz aanzienlijk schoner dan dat van Teheran of Isfahan.


Shiraz


Hoe kom ik er?

Shiraz beschikt over een eigen vliegveld. Er zijn verbindingen met de meeste andere vliegvelden in Iran. Daarnaast zijn er ook een aantal internationale verbindingen. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets naar Iran.

Over land is Shiraz het beste met de bus te bereiken. Vanuit Yazd ben je ongeveer zes uur onderweg. Reken op een extra uur reistijd vanuit Isfahan.

Ons oordeel
8/10

Shiraz is een levendige stad en je vindt hier de mooiste moskeeën van Iran. Een must see in Iran.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.