Vervoer Iran

Vervoer Iran

Het land rondreizen in Iran is gemakkelijk, voordelig, betrouwbaar en veilig. De grootste voordelen van het rondreizen in Iran zijn de gezelligheid in het openbaar vervoer, de wonderschone uitzichten uit het raam en de zeer lage prijzen vanwege de overheid die brandstof geheel subsidieert. Er zijn maar weinig plekken in het land waar je niet met openbaar vervoer kan komen wat het een ideaal land maakt om op eigen houtje te gaan backpacken.

Het vliegtuig

Nationale vluchten in Iran reizen frequent en zijn zeer betaalbaar wat een ideale uitkomst is als je hier bent voor een korte vakantie. Iran Air, Iran Aseman Airlines, Mahan Air en Kish Air brengen je vanuit Teheran voordelig (gemiddeld €60) en betrouwbaar naar iedere mogelijke uithoek van het land. Het is tevens ook de veiligste manier van reizen in het land.

Tickets kan je gemakkelijk kopen op het vliegveld of bij reisbureaus in grote steden. Reis je tijdens de zomermaanden? Boek dan zo ver mogelijk vooraf online. Houd er rekening mee dat de kunst van ‘omkoperij’ nog wel eens te pas komt bij het boeken van een volle vlucht of als je geweigerd wordt vanwege je buitenlandse paspoort. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets in Iran.

De trein

‘De NS van Iran’ heet Raja Passenger Trains. Reizen met de trein door Iran is een comfortabele en snelle manier van reizen. Met name de nachttreinen waar je in een bedje het land doorreist, bieden waar voor je geld. Het bespaart je een dag van je vakantie, een nacht accommodatie en het biedt zelfs comfortabele nachtrust. Het brede treinnetwerk brengt je naar iedere bestemming die je tijdens het backpacken in Iran wil bezoeken. Tickets zijn vanaf 30 dagen voor vertrek te koop op treinstations. Over het algemeen kan je jouw treinticket op de dag van vertrek op het station kopen maar tijdens het hoogseizoen raden wij aan dit vooraf te doen. Houdt er wel rekening mee dat treinen vaak met vertraging kampen.

Een leuke bonus van het reizen met de trein door Iran is dat het een bepaalde gezelligheidsfactor biedt. Mensen knopen een gesprek met je aan, delen hun passie voor Iran met je en geven je de nodige tips. Bovendien krijg je vaak wat lekkers te snacken aangeboden.

Vervoer Iran


De bus

Het Iraanse busnetwerk is zeer uitgebreid en erg goedkoop. Het enige nadeel is de snelheidslimiet van 80km per uur waardoor je lang onderweg bent naar verder gelegen bestemmingen.

De busmaatschappijen kennen over het algemeen twee busklassen: normaal, en VIP (ruimere stoelen, soms een tv-scherm en geen buurman). Bustickets kan je online, bij ticketbureaus of bij busstations kopen vanaf zeven dagen voor vertrek. Wij raden aan je ticket online te boeken om je eigen zitplek te kunnen selecteren en met een gerust hart op het station aan te komen.

Bus Iran


De taxi

Vanwege de zeer lage brandstofkosten is het in Iran nog best gunstig om met taxi’s door het land te reizen (tot 250 kilometer). Savari taxi’s zijn hiervoor de ideale uitkomst. Deze rijden rond bij bus- en treinstations tot ze vier passagiers hebben en vertrekken dan naar een van de vele steden in de regio. Op drukkere routes kan dit ook met elf passagiers. Uiteraard met een langere wachttijd maar voordeligere prijs. Veel Savari’s rijden binnen in de stad van trekpleister tot trekpleister waardoor het een soort ‘hop on hop off service’ wordt.

Op straat een taxi aanhouden is mogelijk maar een uitdaging. Kies geen adres waar je naartoe wil maar een plein of herkenningspunt en roep dit naar een voorbij rijdende taxi. Als deze geïnteresseerd is rijdt hij net langzaam genoeg zodat je snel de taxi in kan springen. Spreek uiteraard direct een prijs af voordat je verder rijdt. Alle taxi’s hebben namelijk meter’s maar alleen de groene taxi’s gebruiken ze daadwerkelijk. Vergeet Uber. In Iran gebruikt men apps als Snapp en Tap30. Deze zijn gratis te downloaden en voordelig te gebruiken.


Je zitplek

Een zitplek bemachtigen in het openbaar vervoer van Iran kan nog wel eens een uitdaging zijn. In stadsbussen moeten mannen en vrouwen volledig gescheiden zitten. Zelfs als je met je partner reist. Mannen voorin, vrouwen achterin. Voor lange afstandsbussen worden zitplekken tijdens het boeken gescheiden ingepland, m.u.v. gehuwde koppels. Als je als vrouw naast een onbekende man komt te zitten zal iedereen in de bus opstaan en een ware stoelendans in werking stellen om ervoor te zorgen dat je als vrouw naast een andere vrouw komt te zitten. In de metro kunnen vrouwen zelf de keuze maken tussen een vrouwenwagon of een gemixte wagon. Bij treinen geldt dit alleen voor de nachttreinen waar je zelf je voorkeur bij het boeken kan aangeven.

De zeer gunstige prijzen en het enorm uitgebreide netwerk van openbaar vervoer in Iran maakt het een droombestemming voor iedere backpacker. Reis op eigen houtje met gemak naar en door iedere droombestemming van dit geweldige land.

Populaire afstanden in Iran

Onderstaande routes worden vaak afgelegd door reizigers in Iran.

Afstand Vervoermiddel Duur
Teheran naar Ishafan 5 uur
Qom naar Kashan 1 uur
Isfahan naar Shiraz 7 uur
Teheran naar Masuleh 4 uur
Shiraz naar Teheran 1,5 uur
Kashan naar Isfahan 2 uur
Shiraz naar Persepolis 1 uur
Tabriz naar Masuleh 9 uur
Teheran naar Mashad 1,5 uur
Shiraz naar Yazd 5 uur