Beste reistijd Iran

Beste reistijd Iran

Iran is een groot land dat een oppervlakte beslaat dat 40 keer zo groot is als dat van Nederland. De grootte van het land zorgt ervoor dat Iran een zeer divers klimaat heeft.

Noord tot aan centraal Iran

In het Noordwesten zijn de winters koud en gaan gepaard met hevige sneeuwval. Temperaturen dalen ook flink tot onder het vriespunt. De lente en herfst zijn relatief mild en aangenaam terwijl de zomers droog en heet zijn. Vrij specifieke seizoenen dus.

Centraal tot aan zuid Iran

In het zuiden van het land is het klimaat iets warmer. De winters zijn mild maar de zomers zijn gloeiend heet met temperaturen boven de 40 graden. In bepaalde delen van de woestijn kan dit zelfs oplopen tot 50 graden. Bezoek je Khuzestan in het zuiden? Houdt er dan rekening mee dat de hoge temperaturen daar gepaard gaan met een hoge luchtvochtigheid wat een benauwend effect kan hebben.

Regenval in Iran

Over het algemeen kent Iran een vrij dor klimaat waardoor de jaarlijkse regenval minimaal is. Tussen oktober en april regent het nog wel eens maar voor het overgrote deel van het land gaat dit om gemiddeld 25 centimeter regenval per jaar (of minder). De grootste uitzonderingen zijn het Zagrosgebergte en de kust aan de Caspische zee waar gemiddeld 50 tot 100 centimeter regen valt, verspreid over het jaar.

De beste reistijd Iran

De maanden maart tot en met mei vormen het Iraanse hoogseizoen. Het land kent ideale milde temperaturen en heldere weersomstandigheden. Houdt er rekening mee dat het Perzische nieuwjaar (Eid Noruz) van 20/21 maart tot en met 2/3 april plaatsvind en de grote steden vol zullen lopen met Iraanse vakantiegangers. Halverwege april neemt deze drukte weer af.

Tussen juni en oktober kunnen de temperaturen in Iran vrij hoog oplopen maar is het vooralsnog draaglijk. In juni, september en oktober kampt Iran met het perfecte weer om de bergen in te trekken vanwege de warme dagen en relatief verkoelende avonden.

Tussen november en februari kan het extreem koud worden in Iran. In het bijzonder in het noordoosten en noordwesten. Houdt er bijvoorbeeld rekening mee dat wegen voor langere periodes afgesloten kunnen worden. De Iraanse winter kent echter ook haar voordelen. Het gaat namelijk gepaard met eindeloos veel mogelijkheden voor wintersportactiviteiten en kortingen kunnen oplopen tot wel 50%.

Ramadan

Wil je reizen naar Iran? Houdt dan rekening met de Ramadanmaand en overweeg voor jezelf of je tijdens deze maand wil reizen in een islamitisch land. Het is namelijk (ook voor toeristen) verboden in het openbaar te drinken, te eten of te roken. Dit kan echter wel in de auto of achter gesloten deuren. Het kan zijn dat je in toeristische gebieden en op verstopte plekjes kleine eettentjes vindt met gordijnen voor het raam waar je in privé een maaltijd kan bestellen. Plan hier echter niet je maaltijden op in.

Reizen tijdens ramadan heeft zo ook bepaalde voordelen. De bezienswaardigheden, de hotels en het openbaar vervoer zijn allen vrijwel leeg. Heilige bezienswaardigheden, gebedshuizen en religieuze bestemmingen worden echter wel weer drukker bezocht.

Wees sociaal