Beste reistijd Iran

Beste reistijd Iran

Iran is een groot land dat een oppervlakte beslaat dat 40 keer zo groot is als dat van Nederland. De grootte van het land zorgt ervoor dat Iran een zeer divers klimaat heeft. Op deze pagina lees je alles over de beste reistijd Iran.

Noord tot aan centraal Iran

In het Noordwesten zijn de winters koud en gaan gepaard met hevige sneeuwval. Temperaturen dalen ook flink tot onder het vriespunt. De lente en herfst zijn relatief mild en aangenaam terwijl de zomers droog en heet zijn. Vrij specifieke seizoenen dus.

Tabriz

Maand Oordeel Graden Regen
Januari -3 ºC 23 mm
Februari -1 ºC 24 mm
Maart 5 ºC 44 mm
April 11 ºC 56 mm
Mei 17 ºC 43 mm
Juni 23 ºC 18 mm
Juli 27 ºC 2 mm
Augustus 26 ºC 3 mm
September 21 ºC 8 mm
Oktober 14 ºC 28 mm
November 8 ºC 27 mm
December 1 ºC 23 mm

Centraal tot aan zuid Iran

In het zuiden van het land is het klimaat iets warmer. De winters zijn mild maar de zomers zijn gloeiend heet met temperaturen boven de 40 graden. In bepaalde delen van de woestijn kan dit zelfs oplopen tot 50 graden. Bezoek je Khuzestan in het zuiden? Houdt er dan rekening mee dat de hoge temperaturen daar gepaard gaan met een hoge luchtvochtigheid wat een benauwend effect kan hebben.

Teheran

Maand Oordeel Graden Regen
Januari 3 ºC 32 mm
Februari 5 ºC 31 mm
Maart 10 ºC 33 mm
April 17 ºC 28 mm
Mei 22 ºC 41 mm
Juni 28 ºC 3 mm
Juli 31 ºC 2 mm
Augustus 29 ºC 1 mm
September 26 ºC 1 mm
Oktober 19 ºC 14 mm
November 12 ºC 21 mm
December 6 ºC 33 mm

Shiraz

Maand Oordeel Graden Regen
Januari 6 ºC 87 mm
Februari 8 ºC 51 mm
Maart 12 ºC 49 mm
April 16 ºC 30 mm
Mei 22 ºC 5 mm
Juni 27 ºC 0 mm
Juli 29 ºC 1 mm
Augustus 28 ºC 0 mm
September 24 ºC 0 mm
Oktober 19 ºC 4 mm
November 13 ºC 19 mm
December 6 ºC 64 mm

Regenval in Iran

Over het algemeen kent Iran een vrij dor klimaat waardoor de jaarlijkse regenval minimaal is. Tussen oktober en april regent het nog wel eens maar voor het overgrote deel van het land gaat dit om gemiddeld 25 centimeter regenval per jaar (of minder). De grootste uitzonderingen zijn het Zagrosgebergte en de kust aan de Kaspische zee waar gemiddeld 50 tot 100 centimeter regen valt, verspreid over het jaar.

De beste reistijd Iran

De maanden maart tot en met mei vormen het Iraanse hoogseizoen. Het land kent ideale milde temperaturen en heldere weersomstandigheden. Houdt er rekening mee dat het Perzische nieuwjaar (Eid Nowruz) van 20/21 maart tot en met 2/3 april plaatsvindt en de grote steden vol zullen lopen met Iraanse vakantiegangers. Halverwege april neemt deze drukte weer af.

Tussen juni en oktober kunnen de temperaturen in Iran vrij hoog oplopen maar is het vooralsnog draaglijk. In juni, september en oktober kampt Iran met het perfecte weer om de bergen in te trekken vanwege de warme dagen en relatief verkoelende avonden.

Tussen november en februari kan het extreem koud worden in Iran. In het bijzonder in het noordoosten en noordwesten. Houdt er bijvoorbeeld rekening mee dat wegen voor langere periodes afgesloten kunnen worden. De Iraanse winter kent echter ook haar voordelen. Het gaat namelijk gepaard met eindeloos veel mogelijkheden voor wintersportactiviteiten en kortingen kunnen oplopen tot wel 50%.

Ramadan

Wil je reizen naar Iran? Houdt dan rekening met de Ramadanmaand en overweeg voor jezelf of je tijdens deze maand wil reizen in een islamitisch land. Het is namelijk (ook voor toeristen) verboden in het openbaar te drinken, te eten of te roken. Dit kan echter wel in de auto of achter gesloten deuren. Het kan zijn dat je in toeristische gebieden en op verstopte plekjes kleine eettentjes vindt met gordijnen voor het raam waar je in privé een maaltijd kan bestellen. Plan hier echter niet je maaltijden op in.

Reizen tijdens ramadan heeft zo ook bepaalde voordelen. De bezienswaardigheden, de hotels en het openbaar vervoer zijn allen vrijwel leeg. Heilige bezienswaardigheden, gebedshuizen en religieuze bestemmingen worden echter wel weer drukker bezocht.

Lees verder over Iran