Varzaneh

Varzaneh

Varzaneh is een klein dorpje in Iran en ligt tussen Isfahan en Yazd. Vanuit Isfahan kun je verschillende tours boeken naar een woestijn. Echter zul je dan een bezoek brengen aan een woestijn waar de meeste toeristen naartoe gaan. Wil je meer het lokale leven zien en een plek bezoeken die minder toeristisch maar erg in opkomst is? Varzaneh is een uitstekende bestemming. Het voordeel hiervan is dat het een stuk goedkoper en meer lokaal is dan de aangeboden toeristen tours. Omdat er nog niet zoveel toeristen komen, is Varzaneh lekker relax. Je moet niet naar Varzaneh reizen om de stad te zien want hier is weinig te beleven. Je reist hier naartoe voor de prachtige natuur met onder andere de woestijn en een opgedroogd zoutmeer.

Het dorpje Varzaneh zelf

Zoals gezegd is het maar klein en is er niet bijzonder veel te beleven. Toch is het leuk om er even doorheen te lopen. Zo staat er een moskee, een park en zijn er veel oude torens. Ook kun je naar de rivier lopen. Daarnaast vind je aan de rand van de het dorp nog kamelen en ossen die je kunt bezichtigen. Als je door het dorpje loopt zie je het echte Iraanse leven. In Iran draagt iedereen verplicht een hoofddoek, maar hier vind je veel vrouwen in een chador. Bijzonder is dat de vrouwen hier witte chadors dragen in plaats van zwarte.


Varzaneh


De woestijn

Als je Varzaneh uitrijdt zie je al snel de woestijn: de Varzaneh Sand Hills. Een prachtige grote zandbak. Beklim een zandberg en staar je ogen uit. Je kunt mijlenver kijken en je ziet niets anders dan zand. De zandduinen zijn tussen de 5 en 62 meter hoog en daarmee de hoogste in Iran. Als je geluk hebt met het weer kun je ook een prachtige zonsondergang zien. Overnachten in de woestijn is mogelijk maar vergeet niet, zeker in de wintermaanden is het enorm koud ’s nachts en kan het zelfs tot 10 graden onder nul worden! Dus vergis je niet, een woestijn is niet altijd alleen maar enorm warm.

Het zoutmeer

Ook het zoutmeer is zeker een bezoek waard en ligt niet ver van de woestijn vandaan. Het zoutmeer is enorm groot en het is bijzonder om te zien. Een mooie blauwe lucht en een witte grond, het lijkt haast wel sneeuw. Om binnen te komen betaal je 100.00 Iraanse Rial.


Varzaneh


Overnachten in Varzaneh

Steeds meer guest houses worden geopend in Varzaneh waardoor er meer en meer keuze is. Het Negaar Varzaneh Traditional guest house is een leuk guest house met een vriendelijke eigenaar. Voor een dorm betaal je €9,- en een privékamer voor twee personen met eigen badkamer is mogelijk voor €20,-. Het guest house organiseert ook tours naar de woestijn en het zoutmeer. Eén of twee nachten is waarschijnlijk voldoende om Varzaneh en de omgeving te bewonderen.

Hoe kom ik er?

Naast een taxi of een huurauto kun je ook met het openbare vervoer naar Varzeneh reizen. Vanuit de Jey terminal in Isfahan gaat ongeveer elk uur, van 7.00 – 18.00 uur, een minibus. De rit duurt ongeveer anderhalf uur. Vanuit Yazd neem je de bus naar Isfahan en vraag je of ze stoppen in Naein. Vanuit Naein is het nog zeventig kilometer naar Varzeneh, welke je voor 450.000 Iraanse rial kunt bereiken per taxi. In totaal zal dit drie uur in beslag nemen.

Een taxi vanuit Isfahan kost je ongeveer €10,- tot €12,-. Vanuit Yazd kun je ook de taxi nemen. Eventueel kun je een tussenstop maken in Persepolis. Ideaal, zo kun je Persepolis bezoeken als je onderweg bent naar Varzaneh (of vanuit Varzaneh naar Yazd). Op die manier bespaar je jezelf op en neer reizen om het prachtige Persepolis te bezoeken.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.