Geldzaken Iran

Geldzaken Iran

Wat betreft geldzaken valt er genoeg te zeggen over Iran. Je komt namelijk voor een aantal uitdagingen te staan als je het land bezoekt, waarvan de grootste is dat je er als toerist niet kunt pinnen. Hierover later meer. Je betaalt in Iran met de rial. Voor een euro krijg je op het moment bijna 50.000 rial terug, een makkelijke rekensom dus. De precieze wisselkoers kan echter wat verschillen, dus controleer dit voor je vertrek.

Pinnen in Iran

Als toerist kun je dus helaas niet pinnen in Iran. Dit is het gevolg van economische sancties die zijn opgelegd in het land. Niet alleen wordt je Nederlandse pinpas geweigerd, maar ook je creditcard werkt hier niet. Om toch geld te kunnen uitgeven dien je daarom euro’s of dollars mee te nemen. Deze kun je ter plekke inwisselen voor rial. Ook kun je bij veel accommodaties rechtstreeks betalen met euro’s of dollars. We raden aan om een flinke reserve mee te nemen, zodat je niet opeens zonder geld zit.


Geld Iran


Budget backpacken in Iran

Iran is qua kosten vergelijkbaar met andere landen in Azië zoals Maleisië, Myanmar en Sri Lanka. Zowel overnachten als het vervoer en eten en drinken is goedkoop in Iran.

In de onderstaande tabel geven we een globaal overzicht van het budget per dag dat je nodig hebt om te backpacken in Iran. Uiteraard verschilt dit enorm per persoon. We hebben daarom de kosten opgedeeld drie groepen;
> Backpacker – reist rond met een beperkt budget en bespaart waar mogelijk.
> Flashpacker – let op de kosten, maar is bereid om af en toe wat meer uit te geven.
> Luxere toerist – wilt het met name zo leuk mogelijk hebben en kijkt nauwelijks naar de kosten.

Budget Backpacker Flashpacker Luxer
Overnachten € 9 € 15 € 22
Vervoer € 3 € 5 € 8
Eten en drinken € 10 € 13 € 15
Activiteiten € 8 € 12 € 15
Totaal € 30 € 45 € 60

Van tevoren geld wisselen

We raden aan om altijd voordat je een land bezoekt alvast wat lokale valuta te bemachtigen. Je hele reisbedrag is zeker niet nodig, maar een euro of 50 in de lokale valuta is wel zo prettig. Het komt namelijk regelmatig voor dat pinautomaten op vliegvelden niet werken. Dan is het wel zo handig om genoeg geld op zak te hebben om naar het hostel te komen. Geld wisselen op het vliegveld is echter ontzettend duur, je betaalt veel commissie. Dit kun je voorkomen door online je buitenlands geld te bestellen. Dit kun je het beste doen via GWK Travelex. Hier ben je het goedkoopste uit en je kunt je geld makkelijk ophalen bij een van de vele afhaalpunten, ook op Schiphol.