Isfahan

Isfahan

Isfahan – ook wel Esfahan – draagt met trots de reputatie één van de mooiste steden ter wereld te zijn. Het is dan ook toepasselijk dat de naam van de stad zich vanuit het Perzisch vertaalt naar ‘de helft van de wereld’. Het is, door de geschiedenis heen en tot de dag van vandaag, de populairste stad van Iran en trekt bezoekers van over de hele wereld. Een wandeling door deze fabelachtige stad voelt als een waar sprookje. Boulevards die schuilen onder de schaduw van bomen, oud Perzische tuinen waar de mooiste bloemen bloeien en belangrijke islamitische gebouwen die schitteren in de mooiste kleuren. Dit alles verwelkomt je in de stad die met geen ander te vergelijken is. Ja, één ding is zeker, Isfahan maakt haar imago waar als openluchtmuseum dat de traditionele cultuur van het land ademt.

Bezienswaardigheden Isfahan

Het Naqsh-e Jahan plein, ook wel bekend als Meidan-e Emam, is een van de grootste pleinen ter wereld en vormt het hart van Isfahan. Door de geschiedenis heen is dit plein door verschillende veroveraars gebruikt om mijlpalen te vieren, polo te spelen en militaire parades te organiseren. Tegenwoordig komt men hier, met name rond zonsondergang, picknicken en genieten van de schoonheid en relaxte sfeer.

Het duurde maar liefst 18 jaar om de Sheikh Lotfollah Moskee te bouwen. Dit architectonisch meesterwerk uit de 16e eeuw is, zowel van binnen als van buiten, met dusdanige precisie, kunstzinnige visie en schoonheid gemaakt dat architecten wereldwijd het moeilijk vinden te geloven dat de moskee door mensenhanden is gemaakt.


Isfahan


Isfahan


De Qeysarriyeh Bazaa is in 1029 n.C. gebouwd aan het Naqsh-e Jahan plein en was ooit een van de grootste en meest luxe winkelcentrums. Vroeger was de bazaar het ware centrum voor stofjes en kwamen handelaars van ver gelegen plekken naar Isfahan om hier te handelen. Tegenwoordig is deze bazaar de beste leverancier voor handwerkjes in Isfahan. De toegang naar de Bazaar is een majestueuze poort die is beschilderd en versierd met mozaïektegeltjes.

Het Armeense Kwartier is een klein stuk Armenië in Iran. In de islamitische Republiek is het een zeldzame ervaring om in aanraking te komen met een ander geloof dan de Islam maar in het christelijke Armeense Kwartier kun jij je aangenaam laten verrassen. Bezoek hier het Vank kathedraal en je zal voor even met je mond open komen te staan, niet vanwege de oud Perzische monumenten, maar vanwege de typische schoonheid van de gebedshuizen van Isfahan die zich door hebben getrokken naar het Armeense kwartier. Het sprookjesachtige interieur van de kathedraal biedt wonderbaarlijke schilderwerken, houtsnijwerk en tegelwerkjes.

De Soffeh berg

Zoals veel andere steden in Iran is ook Isfahan gezegend met een schitterende ligging aan de voet van een gebergte. Kuh-e Soffeh is een kalksteenberg die op slechts 8 kilometer ten Zuiden van het centrum van Isfahan ligt. De berg is omringd met een legendarisch park van waar je de 3 kilometer lange trekking naar de 400 meter hoge top kunt afleggen. Het is dus een redelijk makkelijke trekking. Wil je liever relaxen en genieten van de omgeving? Dan kun je kiezen voor de kabelbaan die je naar de top en terug brengt waarna je in een van de vele bowlingbanen, theehuizen en restaurantjes kunt nagenieten.De bruggen van Isfahan

De Zayande rivier begint in het Zagrosgebergte en stroomt van het Westen naar het Oosten, recht door het hart van Isfahan. De vele bruggen van de stad vormen een verzameling van ingenieuze meesterwerken en spelen een belangrijke rol in de tradities en cultuur van de Isfahanen. De bruggen zijn namelijk de favoriete spots voor Isfahanen van iedere leeftijd om samen te komen, te relaxen en simpelweg te genieten van hun bruisende stad.

De oudste brug is de Shahrestan brug. De populairste brug is de Khaju brug en de mooiste en langste brug is de Si-o-se brug. Si-o-se pol betekent ‘33 bruggen’ en geeft een duidelijke beschrijving van de 33 bruggen die hier samen een groot bruggencomplex vormen dat overdag schittert in de zon en ‘s avonds wordt opgelicht vanuit het water.

Hoe kom ik er?

Isfahan heeft een vliegveld, met directe verbindingen met Teheran, Mashad en verschillende steden in het Midden-Oosten. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets naar Iran.

Dankzij de verschillende goede snelwegen reis je met de bus snel naar Isfahan toe. Vanuit de meeste steden ben je slechts een aantal uren onderweg.

Ons oordeel
8/10

Isfahan is een prachtige oude stad, met een indrukwekkend plein, een enorm bazaar en andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.