Masuleh

Masuleh

Gelegen op een hoogte van 1 kilometer, op korte afstand van Rasht, vinden wij Masuleh. De ster van de Gilan provincie. Een zeer pittoresk dorpje dat geliefd is door locals en reizigers in Iran en dat door UNESCO in de werelderfgoedlijst is opgenomen. Het dorp staat bekend om haar unieke en historische architectuur. Het zijn echter niet de spectaculaire ingenieurs en architecten die hier geëerd worden maar de simpelheid van een oud traditioneel Perzisch dorpje dat millennia lang onaangeraakt is gebleven door de moderne wereld.

Het hangende dorp

Masuleh is een dorp dat letterlijk en figuurlijk genesteld ligt aan de voet van de Talesh berg en vrijwel geheel aan de berg ‘hangt’. Een dorp dat haar roem en populariteit volledig dankt aan haar architectonische stijl. Deze stijl is in veel andere Iraanse dorpjes en steden te vinden maar nergens is het gehele dorp zo goed bewaard gebleven als in Masuleh.

Deze unieke stijl van architectuur kenmerkt zich door huizen, een bazaar en 18 moskeeën schuin op elkaar te bouwen, tegen de kant van een berg aan. Dit betekent dat het dak van de eerste verdieping woningen tevens de ‘straten en hofjes’ zijn van de woningen die een verdieping hoger liggen. Het volledige hoogteverschil vanaf de grond tot de bovenste ‘verdieping’ van Masuleh is maar liefst 100 meter.

De woningen van Masuleh zijn gemaakt met gebruik van adobe materiaal, metalen staven en boomstammen en bestaan allen uit een kleine woonkamer, een grote gastenkamer, een winterkamer, een gang, badkamer en een balkon. Tegenwoordig wordt er veel gedaan om Masuleh en haar architectuur in huidige staat te bewaren. Ieder jaar krijgen de muren een nieuw likje modder waardoor het voor even lijkt alsof het gehele dorp uit de grond is herrezen.


Masuleh


Navigeren door Masuleh

Masuleh wordt bewoond door 180 gezinnen die in vier gemeenschappen als wijken zijn verdeeld. In het Noorden ligt Kasha-sar (betekenis: uitgerekt aan de top), in het Oosten vind je Khana-var (betekenis: naast de huizen), in het Zuiden Maza-var (betekenis: naast de moskee) en in het Westen Assa-mahala (de Assad gemeenschap).

Aan de voet van het dorp ligt een parkeerplaats waar auto’s worden achtergelaten om vervolgens te voet het dorp omhoog te beklimmen. Dit maakt Masuleh het enige dorp in heel Iran waar autoverkeer verboden is.

In het centrum van Masuleh ligt het bazaar gedeelte waar de prominente moskee van de gemeenschappen zich bevindt. De bazaar is een levendige samenkomen van steegjes, historische traphuisjes en kleine winkeltjes met een breed aanbod aan handwerkjes, verse gebakjes en zijde sjaaltjes in alle kleuren en patronen die jij je kan bedenken.

Loop vanaf de bazaar een verdieping naar boven en je stuit op meerdere restaurantjes en theehuisjes waar je kan genieten van je favoriete kebabs om vervolgens even bij te komen met een waterpijp en een glaasje thee. Bovendien kan je hier steeds verder omhoog lopen om van het toeristenpad af te wijken en te zien hoe de inwoners van Masuleh hun leven lijden.

Overnachten in Masuleh

Veel van de (bijna) 600 inwoners van het dorp verhuren een kamertje in hun woning. Dit is een zeer interessante en goedkope manier van verblijven in het dorp waardoor je direct deel uitmaakt van de unieke atmosfeer van het dorp en de levensstijl van de bevolking. Je kan uiteraard ook simpelweg kiezen voor een hotel maar daar kamp je met een gebrek aan sfeer en een duur prijskaartje.


Masuleh


Hoe kom ik er?

Masuleh ligt op een afstand van 90 minuten rijden vanaf de dichtstbijzijnde grote stad: Rasht, en op een afstand van +- 45 minuten vanaf Fuman. Zowel Rasht als Fuman zijn met de bus, trein of vliegtuig makkelijk en goedkoop te bereiken vanaf Teheran, Mashad, Tabriz en Hamadan. Vanaf deze steden kan je vervolgens een minibus of savari scoren die je naar Masuleh brengt.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.