Zanjan

Zanjan

Zo’n vier uur verwijderd van Teheran ligt de stad Zanjan. De stad wordt omgeven door bergen die afhankelijk van het seizoen veranderen van groen, naar droog, naar besneeuwd. Zanjan is een leuke stop tijdens je reis door Iran als je onderweg bent naar Tabriz of als je via een alternatieve route Kurdistan of Hamadan wilt bereiken.

Soltaniyeh

Als je vanaf Teheran komt passeer je eerst Soltaniyeh. Als je de mogelijkheid hebt om hier eerst een kijkje te nemen raden we dat zeker aan. Soltaniyeh was vroeger de hoofdstad van Iran in de periode dat Mongolië over het land heerste. Tijdens zijn verblijf in Iran heeft de sultan zich bekeerd tot de islam, en heeft als eerbetoon aan zijn geloof hier een van de grootste stenen koepels ter wereld laten bouwen. Het stadje zelf is heel klein en rustig, maar de dom is zeker een bezoekje waard.


Soltaniyeh


Musea

In Zanjan vind je ook een aantal interessante musea. Een daarvan is het museum van de Saltmen. Dit zijn mummies die gevonden zijn in zoutmijnen. De personen zijn per ongeluk in deze mijnen gevallen en door het hoge zoutgehalte gemummificeerd. Naast deze mummies heeft het museum een grote collectie aan oud pottenwerk, sieraden, en ga zo maar door.

Een ander leuk museum is Rakhtshoykhaneh. Dit is een plek die vroeger gebruikt werd als openbare wasplaats. Iedereen mocht hier gratis gebruik van maken, alleen was het gebruikelijk om af en toe wat eten mee te nemen voor de dames die het gebouw schoon maakten. Het museum vertelt en laat zien hoe dit gebruikt werd en hoe het tot stand is gekomen. Ook kan je in dit museum een workshop volgen om de traditionele leren schoentjes te maken. Naast het museum vind je een kleine bazaar waar je kunt zien hoe zilverwerk gemaakt wordt, potten worden gebakken en versierd, en koper wordt gedecoreerd. Er is hier ook een klein cafeetje waar het gehele menu bestaat uit sharbat, een populair drankje gemaakt met verschillende smaken aragh.

Bazaar

Zanjan zelf is een wat drukke stad, met de langste overdekte bazaar van Iran. Zoals in bijna alle bazaars in het land kun je hier alles vinden: van groenten tot tapijten, van hoofddoeken tot zeep, van glazen tot schapenhoofden (hoog in cholesterol, dus aan te raden hier niet teveel van te eten), en van bergen boter tot ouderwetse waterkokers. Als je de zijweggetjes tussen de winkeltjes door inloopt stuit je af en toe op de werkplekken van de verkopers, waar je kunt zien hoe hun waren gemaakt worden.


Zanjan


In de omgeving

En uurtje van Zanjan vandaan vind je de Katale Khor Cave. Deze grot wordt als een van de besten in Iran gezien. Het complex is minder toeristisch dan de Ali Sadr caves, en er wordt gespeculeerd dat de twee uiteindelijk samenkomen. Naar deze grot is geen openbaar vervoer, dus als je geen eigen auto hebt zul je deze trip met een taxi moeten doen. Verder is het in de omgeving van Zanjan mogelijk om de bergen in te gaan. Een bekende tocht is van het nabijgelegen dorpje Qavazang naar Masuleh. Deze tocht is zo’n 50 kilometer en je komt geen dorpjes tegen onderweg, dus de beste optie is om zelf een tent mee te nemen. Afhankelijk van het seizoen kan dit een hele mooie tocht zijn.

Overnachten in Zanjan

Een goedkope overnachting vinden in Zanjan is een vak apart. De hotels lijken goedkoop, maar na aankomst zul je erachter komen dat de prijs voor toeristen zo’n 3 keer hoger ligt dan op de website aangegeven staat. Als je niet te veel geld uit wilt geven is de beste optie om te couchsurfen, of op zoek te gaan naar meer traditionele huizen waar overnachtingen aangeboden worden.

Hoe kom ik er?

Vanaf Teheran gaat er ongeveer elk half uur een bus naar Zanjan. Deze reis duurt ongeveer 4 uur en gaat voornamelijk over de snelweg. Er gaan ook bussen vanaf Isfahan en Tabriz.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.