Backpacken Bangladesh

Backpacken Bangladesh

Backpacken in Bangladesh is misschien een iets grotere uitdaging dan in andere Aziatische landen, maar zeker de moeite waard. Een groen land met vele historische moskeeën, prachtig versierde riksja’s (fietstaxi’s) en het grootste mangrove woud ter wereld. Maar wat het land eigenlijk zo bijzonder maakt zijn de mensen. De bevolking is zo ontzettend vriendelijk en gastvrij, door hen voel je je gelijk welkom in het land. Omdat het toerisme in Bangladesh echt nog in de kinderschoenen staat, vergt het reizen soms wat meer tijd en flexibiliteit. Daar staat tegenover dat er nog niet veel toeristen voor je zijn geweest en de bevolking het erg speciaal vindt dat je hun land bezoekt. Bangladesh is na Singapore het dichtbevolkte land ter wereld, het kan er dan ook een gezellige chaos zijn. Je zult je dan ook nooit vervelen op straat want er is genoeg te zien en te beleven. Ook is het een van de armste landen ter wereld, bereid je er dus op voor dat je niet overal westerse standaarden zult vinden. Gelukkig hebben de grote steden en toeristenplekken tegenwoordig moderne hotels, eco-resorts en restaurants.

Leukste locaties Bangladesh

De bevolking

De bevolking is ontzettend vriendelijk en gastvrij. Ze bieden je maar al te graag iets te eten of drinken aan of nodigen je uit bij hen thuis. Verder zijn de Bengalen erg behulpzaam en zetten ze je persoonlijk op een riksja om je naar het beste restaurant van de stad te brengen. Schrik niet als de mensen je veel aanstaren, ze zien gewoon niet vaak toeristen en zijn erg nieuwsgierig. Ze zullen dan ook allemaal van je willen weten waar je vandaan komt en wat je van Bangladesh vindt. Ook zijn ze (vooral de jongeren) dol op het maken van selfies. Ze stellen het zeer op prijs als je met hen op de foto wil, maar als je er even klaar mee bent kun je dit gerust aangeven.

Normen, waarden en regels

Bangladesh is een overwegend islamitisch land. De vrouwen lopen dan ook veelal gesluierd of met boerka rond. Er wordt niet van je verwacht dat je als westerse vrouw een hoofddoek gaat dragen, maar zorg er wel voor dat je schouders en knieën bedekt zijn. Ook als man is het netjes om schouders en knieën te bedekken. De mensen in Bangladesh eten alles met hun handen, op deze manier komt de smaak van het eten het beste tot zijn recht. Ze waarderen het als je zelf ook probeert met je handen te eten, maar vergeet niet: eet altijd met je rechterhand (de linkerhand wordt gezien als onrein). In Bangladesh mogen man en vrouw niet samen reizen als ze niet getrouwd zijn. Mocht je dus als koppel samen reizen, zeg dan gewoon dat jullie getrouwd zijn (of neem ‘trouwringen’ mee). Er wordt in principe geen alcohol gedronken door de Bengalen, maar als toerist is het wel verkrijgbaar in sommige duurdere hotels.

De bezienswaardigheden

Je reis start hoogstwaarschijnlijk in de hoofdstad, Dhaka. Het is tevens de grootste stad van Bangladesh en heeft bijna net zoveel inwoners als heel Nederland. Gooi jezelf in het diepe en wandel door de smalle chaotische straatjes van Old Dhaka. Geniet van een cha (thee met melk) op straat en neem een bezoekje aan het Pink Palace en Lalbagh Fort. Ook kun je goed (en goedkoop!) shoppen op de vele markten en test je eveneens je onderhandel vaardigheden. Dhaka is centraal gelegen in Bangladesh, dus tijdens je reis ben je vaak genoodzaakt via Dhaka te gaan.

Wanneer je richting het zuidoosten gaat kom je langs de Chittagong hill tracks, een natuurgebied dat perfect geschikt is voor hiken. Een stuk verder naar het zuiden ligt Cox’s Bazar, waar je het grootste natuurlijke strand ter wereld vindt. Hier kun je mooie strandwandelingen maken met zonsondergang of surflessen nemen. Vanuit Cox’s Bazar kun je met de ferry naar Saint Martin’s Island. Dit is het enige koraaleiland van Bangladesh, waar je heerlijk kunt relaxen aan het strand onder het genot van een verse kokosnoot.

In het noordoosten van Bangladesh ligt de regio Sylhet, die bekend staat om zijn prachtige theeplantages. Neem zeker een bezoekje aan Srimangal en ontdek de groene omgeving en schattige authentieke dorpjes. Daarnaast kun je een dagtrip naar Jaflong (bij de grens met India) maken en genieten van het magische uitzicht op de bergen en de jungle. Vergeet ook niet om in deze regio de speciale 7-layered tea uit te proberen.

De Sundarbans, in het zuidwesten van Bangladesh, is het grootste mangrovewoud ter wereld vol met wilde dieren zoals de Bengaalse tijger, apen, herten, vogels en dolfijnen. Er worden zowel meerdaagse cruises als dagtrips georganiseerd door de Sundarbans. Net boven de Sundarbans ligt het historische plaatsje Bagerhat. Hier kun je gemakkelijk met een riksja de vele oude moskeeën bezichtigen.


Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.


Kosten

Omdat in Bangladesh het toerisme nog in de kinderschoenen staat, zijn bijvoorbeeld goedkope hostels en guesthouses voor backpackers nog niet aanwezig. Wil je een comfortabele en schone slaapplek dan ben je al snel 15 euro per nacht kwijt voor een privé kamer. Eten is daarentegen weer spotgoedkoop! Een lokaal ontbijtje bestaande uit parata (gefrituurd pannenkoekje) en dahl (linzencurry) heb je al voor 0,30 cent. Pas wel een beetje op met streetfood en lokale tentjes, de hygiëne standaarden liggen daar wel lager dan bij ons. Gelukkig is een diner bij een goed restaurant ook prima te betalen en heb je al een maaltijd vanaf 5 euro. Vervoer is ook goedkoop, voor een paar euro heb je al een lange afstandsbus. Voor grote tours zoals een tijgersafari in de Sundarbans of walvis spotten betaal je wel al snel 150 tot 200 euro.

Veiligheid

Over het algemeen hoef je je als backpacker niet onveilig te voelen in Bangladesh, de bevolking is heel blij met toeristen en helpen je waar nodig. Het reisadvies is wel iets aangescherpt omdat er een aantal aanslagen zijn geweest. Hou er rekening mee dat voor het reizen in bepaalde gebieden, zoals de Chittagong hill tracks, een permit verplicht is. Verder bestaat het grootste deel van Bangladesh uit laaggelegen vlakte en in het regenseizoen zijn er dan ook veel overstromingen. De beste tijd om Bangladesh te bezoeken is in het droogseizoen van oktober tot en met maart.

Vervoer in Bangladesh

Riksja’s zijn in Bangladesh een populair vervoersmiddel. Deze felgekleurde rijdende kunstwerken zijn perfect geschikt om de stad te bezichtigen. Moet je iets verder reizen in de stad, dan is het handiger om een CNG te nemen. Dit zijn groene tuktuk’s die op gas rijden. Zorg dat je altijd van te voren een prijs afspreekt of vraag of ze op de meter kunnen rijden. Voor lange afstanden is het makkelijk om met de bus te gaan. Bustickets zijn te koop bij de busstations en je hebt bijna altijd de optie voor een fan of luxere airco bus. Wegen zijn niet al te best in Bangladesh, dus van A naar B komen kost tijd. De trein is ook een optie, alleen zijn deze vaak erg volgepropt met mensen en dieren. Ten slotte is het een aanrader om een trip te maken met de oude stoomboot, oftewel de ’Rocket’.

Wees sociaal