Backpack route Mongolië

Backpack route Mongolië

Veel reizigers die Mongolië bezoeken doen dit via een georganiseerde rondreis. Je kunt het land echter ook op eigen houtje verkennen. Gebruik onze backpack route door Mongolië als leidraad om je reis door dit bijzondere land te plannen.

Onze backpack route door Mongolië:

route mongolië

1) Ulaanbaatar
Begin je reis door Mongolië in de hoofdstad Ulaanbaatar. Deze stad heeft meer te bieden dan je zou denken. Het is ook de enigste grote stad van Mongolië.

2) Ulaanbaatar > Orkhon Vallei
Reis via het Khongo Khan National Park en Khrakhoring naar de Orkhon Vallei. Het Khongo Khan National Park is een ideale plaats om te kamperen, dicht bij een van de weinige boeddhistische kloosters die Mongolië nog rijk is en vlakbij de bekende ‘Mini Gobi’. Kharkhorin is de oude, legendarische stad van Ghenghis Khan. Jammer genoeg blijft er niet veel over van deze stad, maar het blijft zeker de moeite waard om hier even te stoppen om wat bij te leren over het Mongoolse rijk. Kharkhorin vormt bovendien de ingang naar de Orkhon Vallei. Hier vind je uitgestrekte valleien, groene steppes en donderende watervallen terug. Je kunt hier prachtig kamperen of verblijf er bij echte nomaden.

3) Orkhon Vallei > Khangai Nuruu National Park
In de Khangai vind je de ‘Eight Lakes’ terug. Shireet Nuur is het grootste meer van de acht en vormt de perfecte plaats om te kamperen. Deze kun je zowel met de auto bereiken als ter voet. Al doe je daar dan wel enkele dagen over, maar je wordt wel beloond met ongelooflijke uitzichten.

4) Khangai Nuruu National Park > Gobi woestijn
Reis na je het bezoek aan het Khangai Nuruu National Park door naar het Ongi klooster, aan de rand van de Gobi woestijn. Onderweg zie je hoe de berglandschappen en groene steppes veranderen naar woestijnlandschappen. Het klooster is grotendeels verwoest door de Sovjets in de jaren ‘30. Daarnaast is het ook een ideale plaats om je tent op te slaan, net naast de Ongi rivier.

Rijd hierna verder naar Bayanzag. Hier ben je echt in het hart van de Gobi en kun je in de voetsporen treden van de befaamde archeologen en op zoek gaan naar dinosaurussen. Hier vind je de ‘Flaming Cliffs’ terug waar Roy Andrews Chapman de eerste dinosaurus eieren terug vond. De rotsen hebben zeker hun naam niet gestolen wanneer je ze bij zonsondergang gaat bezichtigen.

Bezoek ook de Khondor sand dunes. Deze zandduinen zijn de meest spectaculaire van Mongolië en strekken uit over 180 kilometer. De hoogste en bekendste duin is tot 120 meter hoog en wordt ook wel de ‘zingende duin’ genoemd. Hier is het ook interessant om een stukje van het nomaden leven in de Gobi te leren kennen.

Een andere hoogtepunt is Yolinn Am. Hier vind je een prachtige canyon om door te wandelen en het is het grootste deel van het jaar bedekt met eeuwig ijs. Enkel in augustus smelt het tot een minimum.

5) Gobi woestijn > Tsagaan Suvarga
Tsagaan Suvarga is ook wel bekend als de witte stoepa. Deze rotsformatie heeft dan ook iets weg van een stoepa als je er naar kijkt. Al is het vooral de omliggende omgeving die je adem zal wegnemen met zijn maanlandschap.

6) Tsagaan Suvarga > Baga Gazriin Chuluu
Dit is een mooie stop onderweg naar Ulaanbaatar en bestaat vooral uit mooi gevormde graniet rotsen. Diep in deze vlaktes vind je ook nog een oud klooster terug dat ondertussen uit een mini bos van bomen bestaat.

7) Baga Gazriin Chuluu > Ulaanbaatar
Eindig de route door Mongolië weer in Ulaanbaatar. Vanaf hier kun je doorreizen naar het noorden van Mongolië, buurland China of terug naar huis gaan.

Duur van je reis

De afstanden in Mongolië zijn ontzettend groot maar de uitzichten adembenemend. Deze route geeft je een goede eerste indruk van Mongolië. Het minimum voor deze route is twee weken, maar één week erbij is zeer welkom. Je zou het ook makkelijk wat rustiger aan kunnen doen en wat kleine omwegen maken naar andere interessante locaties in Mongolië. Dan zit je al gauw aan vijf à zes weken. Bovendien kun je ook je reis verlengen door bestemmingen als Kazachstan en China mee te pakken.