Bezienswaardigheden Mongolië

Bezienswaardigheden Mongolië

De meeste bezienswaardigheden in Mongolië liggen in en rondom de hoofdstad Ulaanbaatar. Ook in de rest van het land is er echter genoeg te zien. Er zijn verschillende nationale parken, kloosters en andere hoogtepunten te ontdekken. Op deze pagina beschrijven we onze favoriete bezienswaardigheden in Mongolie.

Nationaal Park Gorhi-Terelj

Dit nationale park ligt op zo’n zeventig kilometer van de hoofdstad Ulaanbaatar. Het is daarmee een van de makkelijkst te bereiken parken van het land. Hierdoor behoort het tot de drukste parken van Mongolië. Een van de populairste activiteiten in Gorhi-Tere is het slapen in een ger, de typische Mongolische tent die wordt gebruikt door de nomaden. Uiteraard kun je in het park ook veel fraaie natuur bekijken, het is een fijne bestemming voor een mooie wandeling.


Gandan Klooster

Dit klooster, ook wel Gandan Khiid genoemd, is het grootste klooster van Mongolië en een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van het land. Vroeger woonden hier tienduizenden monniken, maar tijdens de Sovjet overheersing werd het complex gesloopt. Inmiddels is het gelukkig weer hersteld en leven er weer 150 monniken. Het is een complex om te bekijken en het is nog specialer als je een ceremonie kunt bijwonen. Het klooster staat in Ulaanbaatar.


Sukhbaatar Square

Dit is het centrale plein van Ulaanbaatar en een goed startpunt van je verkenningstocht van deze stad. Het plein is vernoemd naar de Mongoolse held Damdin Sükhbaatar. Op het plein staat een standbeeld van hem en andere belangrijke personen uit de geschiedenis van het land. Ook staan er enkele fraaie gebouwen.


Erdene Zuu

In de voormalige hoofdstad Kharkhorin staat het Erdene Zuu klooster. Het is het oudste bewaard gebleven klooster van Mongolië en een bijzonder mooi gebouw. Kharkhorin was in de 13e eeuw kort een belangrijke en mooie stad, maar werd kort daarna verwoest en is vandaag de dag een kleine, grijze stad. Het klooster en de vele stoepa’s rondom het gebouw maken Erdene Zuu wel een must see als je in deze regio bent.


Genghis Khan Statue Complex

Op zo’n vijftig kilometer van Ulaanbaatar vind je het Genghis Khan Statue Complex. Zoals de naam al doet vermoeden vind je hier een standbeeld van de belangrijkste man uit de Mongoolse geschiedenis. Dit is niet zomaar een standbeeld, want met een hoogte van maar liefst 40 meter is het een indrukwekkend beeld.


Winter Palace of Bogd Khan

Dit paleis was het huis van de Bogd Khan, gelegen in de hoofdstad Ulaanbaatar. De status als actief paleis is het gebouw al lang kwijt, maar het heeft sindsdien een bruikbare rol als museum gekregen. Er zijn met name bezittingen van de Bogd Khan te zien. Deze voorwerpen en het gebouw zelf maken dit een populaire bestemming in de stad.


Zaisan Memorial

Dit herdenkingspunt is gebouwd tijdens de Sovjet heersing, om de Mongoolse en Sovjet soldaten te herdenken die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het complex zelf is niet bijzonder mooi, maar vanaf hier heb je wel een fraai uitzicht over de stad Ulaanbaatar.


Gobi Woestijn

De Gobi Woestijn is de grootste woestijn van Azië en ligt gedeeltelijk in het zuiden van Mongolië en het noorden van China. Het is een ruw gebied, waar je niet zomaar zelf doorheen reist. Je kunt korte of langere excursies naar de woestijn boeken om dit gebied te verkennen. Er zijn meerdere mooie natuurlijke hoogtepunten te ontdekken, waar je met een chauffeur naartoe kunt rijden.


Khövsgöl Nuur

Dit enorme zoetwatermeer ligt in het noorden van Mongolië, niet te ver van de Russische stad Irkoetsk. Het is een van de grootste en bekendste meren van het land en het heeft een compleet ander landschap dan de rest van het land. In de winter is het meer volledig bevroren, maar in de zomer kun je hier leuk fietsen of kajakken.


Lees verder over Mongolië