Backpacken Oezbekistan

Backpacken Oezbekistan

Geïsoleerd van zeeën en oceanen door bergen en woestijnen vinden we Oezbekistan op het kruispunt van oude religies, culturele tradities en wereldse beschavingen. Met een verleden van Perzische, Mongoolse en Russische rijken heeft Oezbekistan het beste van het beste geabsorbeerd om zo tot een eigen intrigerend en spiritueel land te komen. Duizenden jaren geschiedenis maken Oezbekistan de trotse eigenaar van een fascinerende geschiedenis en must-sees. De overweldigend aardige bevolking en het overheerlijke eten zijn slechts een welkome bonus!

Leuke locaties Oezbekistan

Over Oezbekistan

Oezbekistan heeft haar rijke architectuur en erfgoed niet verloren. Een reis door dit land voelt als een reis door de tijd, op naar oud historische rijken en charmante geschiedenissprookjes. De constructie van de oude monumentale gebouwen werd door de tijd heen ervaren als een teken van aanzien en prestige dat de nadruk legt op de macht van de huidige heerser en zijn families. De stops in Oezbekistan druipen van de charmante historie en veel bezoekers omschrijven Oezbekistan als het land dat in zijn volledigheid een soort openluchtmuseum is. Je vind hier vele marktgebouwen en karavanserais (rust- en stopplaats voor reizigers, dieren en bagage) die dateren uit tijden van bloei van de Zijderoute. Ook zal je van historische stad naar historische stad hoppen die gevuld zijn met ontelbaar veel schitterend versierde moskeeën, gebedshuizen en badhuizen.


Oezbekistan


Oezbekistan


Bestemmingen

Samarkand is een waar hoogtepunt van je reis door Oezbekistan. Hier zijn de meeste bezienswaardigheden te zien, met name rondom het plein Registan. Bezoek in de stad ook zeker het Shah-i-Zinda mausoleum. Ook in de stad Khiva zie je veel oude rijkdommen, met name in Itchan Kala; het historisch centrum. In de stad Bukhara zie je met name veel religieuze bouwwerken. De hoofdstad Tashkent is niet per se het hoogtepunt van je reis, maar beschikt wel over een aantal mooie bezienswaardigheden en leuke activiteiten.

Geld, kosten en budget

Je betaalt in Oezbekistan met de sum. Het wordt steeds makkelijker om geld te pinnen, maar het is ook niet iets waar je echt op kunt rekenen. We raden aan om genoeg geld mee te nemen zodat je in ieder geval een tijdje vooruit kunt. Een reis door Oezbekistan hoeft niet veel geld te kosten. Je bent nauwelijks geld kwijt voor eten en ook de activiteiten kosten niet veel geld. In de onderstaande tabel geven we een indicatie van het budget per dag. Op onze pagina over geldzaken in Oezbekistan lichten we het onderwerp verder toe.

Budget Backpacker Flashpacker Luxer
Overnachten € 9 € 12 € 18
Vervoer € 6 € 9 € 12
Eten en drinken € 4 € 7 € 10
Activiteiten € 6 € 8 € 10
Totaal € 25 € 36 € 50

Praktische zaken

De groei en bloei van de Zijderoute ligt al een aantal eeuwen (of zelfs millennia) achter ons. Zo charmant als dat een avontuur op kamelen in karavanen op deze lange en populaire route ook geweest zal zijn, wij zijn blij dat Oezbekistan tegenwoordig een flinke vooruitgang heeft geboekt als het gaat om vervoer. Alle belangrijk en populaire bestemming langs de route zijn prima met elkaar verbonden via een uitgebreid en breed wegennetwerk, nationale vluchten brengen je goedkoop, veilig en snelle intercity’s brengen je hier in comfort naar jouw bestemming naar keuze. Ook in de steden zelf is het makkelijk een taxi aan te houden. De hoofdstad van Oezbekistan: Tashkent, kent bovendien een uitgebreid metronetwerk die veel reizigers gebruiken. De beste reistijd om Oezbekistan te bezoeken is de zomer. Tijdens deze maanden is het lekker warm en valt er nauwelijks regen. Je hebt geen visum nodig om het land binnen te komen, dus dat scheelt weer het nodige uitzoekwerk.
Combineren met andere landen

Oezbekistan ligt in het midden van Centraal-Azië. Het land beschikt over meerdere interessante buurlanden die je kunt combineren tijdens je reis. Met name Tashkent is over land goed bereikbaar vanuit Kazachstan en Kirgizië. De stad Samarkand is goed te combineren met een bezoek aan Tadzjikistan.

Uitgelicht: relaxen in een traditioneel badhuis

Oude badhuizen in Samarkand, Bukhara, Tashkent en Shahr-i-Sabz uit de 16e en 17e eeuw zijn goed onderhouden gebleven en worden tot de dag van vandaag nog gebruikt door de lokale bevolking. De gebouwen zijn een waar kunstwerk om te zien, gebouwd met ondergrondse kanalen, kleedkamers, massagekamers en meer. De grote koepels die de bovenkanten van de badhuizen sieren maken het mystieke en charmante geheel af. Ben je klaar met het bewonderen van de gebouwen? Neem dan een kijkje binnen en ga voor een traditionele Centraal-Aziatische hammambehandeling om weer spik en span je reis voort te zetten!

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.