Samarkand

Samarkand

Al voelt Samarkand een beetje meer toeristisch aan dan de andere steden in Oezbekistan, het zal zeker en vast een van de hoogtepunten van je reis door Oezbekistan vormen. Er is een grote hoeveelheid aan bezienswaardigheden dus we raden aan om hier gerust je tijd te nemen. Geniet van een van de grootste steden van de Zijderoute.

Over Samarkand

Samarkand is een van de oudste bewoonde steden van Centraal-Azië, eeuwenlang een belangrijk kruispunt op de Zijderoute en ooit het opleidingscentrum voor oud-islamitische geleerden. Onder leiding van Timoer Lenk was Samarkand in de 14e eeuw de hoofdstad van een enorm imperium. Veel van de historische bezienswaardigheden die nog altijd in de stad te zien zijn stammen uit die tijd. De stad is duidelijk opgesplitst in een toeristisch gedeelte en het gedeelte van de stad waar de lokale bevolking komt. We raden zeker aan om ook in dit andere gedeelte van de stad een kijkje te nemen.


Samarkand

Het prachtige plein Registan


Bezienswaardigheden in Samarkand

Ooit was Bibi Khanum moskee een van de grootste moskeeën ter wereld maar door de geschiedenis heen werd het grotendeels verwoest. Door enkele restauraties door de jaren heen blijft het echter nog steeds te bezoeken waard. De grote azuurblauwe koepel overheerst het stadsuitzicht nog tot op de dag van vandaag.

Shah i Zinda behoort tot de beroemdste en een van de grootste mausolea van Centraal-Azië. Het grote deel van de mausolea bestaat uit de edelen van de Timoeriden. Je kan hier gerust enkele uren in doorbrengen en genieten van de rust en stilte maar hetgene dat je adem pas echt zal wegnemen is de prachtig versierde ingang van het mausoleum.

Al is Gur-e-Amir niet even imposant als Shah i Zinda, blijft het wel een bezoekje waard. Dit koningsgraf wordt gezien als een voorloper van de Taj Mahal. Het is vooral de binnenkant van het mausoleum dat tot de verbeelding spreekt met zijn prachtige versierde muren. ’s Avonds wordt de buitenkant daarentegen prachtig verlicht.

Het hoogtepunt van Samarkand is echter de Registan. Dit betekend ‘plaats van zand’ in het Perzisch en vormt het hart van de historische stad van Samarkand. In het rijk van de Timoeriden vormde Samarkand de hoofdstad en de bouwwerken rondom het plein werden toen gebouwd door gevangengenomen ambachtslieden. Het plein is omringd door drie grote madrassas. Deze zijn versierd in Perzische stijl met prachtig tegelwerk en bladgoud. Daarnaast vind je er ook siertuinen terug en in het midden een rituele wasplaats. Deze plaats is vooral heel populair bij zonsondergang.

Je kunt het best een ticket kopen die toegang geeft tot alle attracties, dit komt je op het einde van de rit goedkoper uit.


Samarkand

Het Shah i Zinda maosoleum


Samarkand

De fraai verlichte Sher Dor


Siyob bazaar

Naast de Bibi Khanum moskee vind je de Siyob bazaar, de grootste bazaar in Oezbekistan. Hier kan je uren in verlopen lopen langs de vele stalletjes die verse groenten, fruit en kruiden verkopen. Het is zo een rariteit in Oezbekistan om zoveel verse groenten en fruit te vinden dat je er best zelf ook wat inslaat of stop aan een van de vele eetstalletjes om je maag met wat lekkers te vullen.

Vervoer in Samarkand

Binnen de stad kun je gebruik maken van bussen en minibussen om je tussen de verschillende wijken in Samarkand te verplaatsen. Met name het centrale plein Registan is goed bereikbaar vanuit de hele stad. De taxi is een gemakkelijk, maar uiteraard ook duurder alternatief voor de bus.


De toegangspoort tot Gur-e-Amir


Overnachten in Samarkand

Er zijn enkele hostels, guest houses en andere betaalbare accommodaties te vinden. Ook zijn er genoeg middenklasse hotels gelegen in de stad. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Samarkand is makkelijk bereikbaar met de trein, die neemt je van Tashkent of Bukhara in twee tot vier uur naar Samarkand.