Vervoer Oezbekistan

Vervoer Oezbekistan

Je hebt een aantal verschillende keuzes om je binnen Oezbekistan te verplaatsen. De grote afstanden en het bergachtige landschap maken reizen tussen de verschillende steden vaak lange tochten. Over het algemeen geldt; hoe sneller je reist, hoe meer het kost. Het is aan jou om de afweging tussen snel reizen voor een duurdere prijs en goedkoop maar langzaam reizen te maken.

Busvervoer

Vervoer in Oezbekistan is niet altijd even makkelijk vooruit te boeken, laat staan uit te dokteren. De goedkoopste optie is de bus, het nadeel is echter dat ze er twee maal zo lang over doen dan een taxi. In het algemeen raden we shared taxi’s of minibussen (marshrutkas) aan, die zijn het beste qua prijs/snelheid verhouding. Welk transportmiddel je ook verkiest, houdt wel rekening met nauwe zitplaatsen.

Trein

Al is de trein vrij traag van snelheid, het is wel de goedkoopste en meest ideale manier om rond te geraken in Oezbekistan. Je geniet daarbij nog eens van de prachtige landschappen in Uzbekistan. Boek echter je ticket altijd enkele dagen op voorhand in het treinstation zelf. We raden de aankoop van online treintickets af omdat je die tickets zou moeten ophalen… in Rusland.

Vliegtuig

Binnenlandse vluchten in Oezbekistan zijn een goede optie. De hoogtepunten in Oezbekistan liggen relatief ver uit elkaar en hoewel de trein goed te doen is, zijn de binnenlandse vluchten best een goed alternatief. Uzbekistan Airways doet de (meeste) binnenlandse vluchten en is goed betaalbaar. Verwacht echter wel lange wachtrijen, vele baggage checks en bureaucratische nonsens.

Populaire afstanden in Oezbekistan

Onderstaande routes worden vaak afgelegd door reizigers in Oezbekistan.

Afstand Vervoermiddel Duur
Tashkent naar Samarkand 2 uur
Khiva naar Bukhara 5 uur
Tashkent naar Bukhara 4 uur
Bukhara naar Samarkand 2 uur
Kokand naar Tashkent 4,5 uur