Khiva

Khiva

Een wandeling door Khiva voelt alsof je door een openluchtmuseum loopt. Het is een historische speelplaats en je zal hier maar moeilijk je camera kunnen opbergen. Naar Khiva reizen neemt een goeie dag in beslag als je van Samarkand of Tashkent komt. We raden hier zeker aan om drie nachten te verblijven om alles goed te kunnen bezichtigen en rustig je tijd te nemen om deze oude stad in Oezbekistan te verkennen.

Bezienswaardigheden in Khiva

Itchan-Kala, oftewel het historisch centrum van Khiva. In deze plaats wil je het meeste van je tijd doorbrengen. Sta zeker eens vroeger op om je dag met een ‘wauw’ te beginnen met de zonsopgang van op de oude stadsmuren. Geniet ook van de vele lokale lekkernijen zoals Shivut Oshi. Deze groene noodles zien er misschien niet smakelijk uit, maar dat zijn ze absoluut wel.

Muhammad Aminkhan Madrasah is tegenwoordig een luxueus hotel maar toch is het best een bezoekje waard. De grootste madrasa van Centraal-Azië kun je hier vinden en is nog steeds een pracht om te bewonderen. Naast deze madrasa vind de Kalta Minor Minaret. Al is het momenteel niet mogelijk de minaret te betreden vanwege renovaties is deze wel een belangrijke plaats in Khiva and kun je deze dus zeker niet missen.


Khiva


De Tura Murad Minaret daarentegen kun je wel beklimmen (voor een extra 5,000 Sum) Deze torenhoge minaret is best de moeite waard eens te beklimmen en geeft je een prachtig zicht over de oude stad en vind je terug in een van uithoeken van de stad.

Nog een een bezienswaardigheid in Khiva is het Pakhlavan Mahmud Mausoleum. Al vormt dit misschien het zoveelste mausoleum op je reis, is het toch een interessante stop en de moeite waard. Als je geluk hebt vind je er zingende en biddende locals die je wat gratis snacks zullen aanbieden.

Khiva heeft dus niet veel grote bezienswaardigheden, maar blijft wel de moeite waard om te bezoeken. Je krijgt er een authentieke voeling met de historische binnenstad en hoe het moet geweest zijn zoveel eeuwen terug. Je kunt het gerust vergelijken met Pingyao in China, maar dan minder toeristisch.

Vervoer in Khiva

Binnen Itchan-Kala is er geen openbaar vervoer. Gelukkig zijn binnen dit historisch centrum, maar ook elders in de stad, de meeste afstanden beloopbaar. Voor de langere afstanden kun je gebruik maken van een taxi.


Khiva


Khiva


Overnachten in Khiva

Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Khiva heeft een eigen vliegveld, met een directe verbinding met Tashkent en enkele steden in het buitenland. Bekijk onze tips over het boeken van vliegtickets naar Oezbekistan.

Wil je liever wat geld besparen, neem dan de trein. Dit kost je echter ook heel wat extra tijd. De trein vanuit Tashkent duurt tussen de twaalf en zestien uur.