Beste reistijd Oezbekistan

Beste reistijd Oezbekistan

Oezbekistan kent extreme temperaturen. In de zomer kan het er belachelijk warm worden, terwijl het in de winter erg koud wordt. Je doet er dus verstandig aan om goed rekening houden met het klimaat en de beste reistijd voor Oezbekistan.

De beste reistijd Oezbekistan

De maanden september tot en met november vormen de beste periode om af te reizen naar Oezbekistan. Het land kent ideale milde temperaturen en heldere weersomstandigheden. Houdt er wel rekening mee dat op 1 september de nationale feestdag is en het is dus zo goed als onmogelijk om op die dag binnen te komen. Let dus op bij je visa aanvraag.

De maanden maart tot en mei vormen ook een goede periode om af te reizen, maar tegen begin mei zul je in Khiva en Bukhara al 40°C+ temperaturen voelen. Het is ook het hoogseizoen van de toeristen dus het kan soms druk aanvoelen.

Tussen juni en september kunnen de temperaturen in Oezbekistan vrij hoog oplopen (tot 50°C) maar is het vooralsnog draaglijk als je in de Tien Shan bergen wilt gaan wandelen.

Tussen november en februari kan het extreem koud worden in Oezbekistan maar is het wel ideaal om eens op een originele skivakantie te vertrekken.

Samarkand

Maand Oordeel Graden Regen
Januari 1 ºC 46 mm
Februari 3 ºC 39 mm
Maart 8 ºC 67 mm
April 15 ºC 63 mm
Mei 20 ºC 34 mm
Juni 24 ºC 5 mm
Juli 26 ºC 2 mm
Augustus 24 ºC 0 mm
September 20 ºC 2 mm
Oktober 14 ºC 22 mm
November 8 ºC 26 mm
December 4 ºC 41 mm

Khiva

Maand Oordeel Graden Regen
Januari -3 ºC 9 mm
Februari -1 ºC 9 mm
Maart 6 ºC 20 mm
April 15 ºC 19 mm
Mei 22 ºC 11 mm
Juni 27 ºC 3 mm
Juli 29 ºC 2 mm
Augustus 26 ºC 1 mm
September 20 ºC 2 mm
Oktober 12 ºC 5 mm
November 6 ºC 9 mm
December 1 ºC 13 mm

Ramadan

Wil je reizen naar Oezbekistan? Houdt dan rekening met de Ramadanmaand en overweeg voor jezelf of je tijdens deze maand wil reizen in een islamitisch land. Het is namelijk (ook voor toeristen) verboden in het openbaar te drinken, te eten of te roken. Dit kan echter wel in de auto of achter gesloten deuren. Het kan zijn dat je in toeristische gebieden en op verstopte plekjes kleine eettentjes vindt met gordijnen voor het raam waar je in privé een maaltijd kan bestellen. Plan hier echter niet je maaltijden op in.

Reizen tijdens ramadan heeft zo ook bepaalde voordelen. De bezienswaardigheden, de hotels en het openbaar vervoer zijn allen vrijwel leeg. Heilige bezienswaardigheden, gebedshuizen en religieuze bestemmingen worden echter wel weer drukker bezocht.