Backpacken Maleisië

Backpacken Maleisië

Maleisië is een van de mooiste landen ter wereld en dit is maar bij weinig bekend. Vergeleken met buurlanden Thailand en Indonesië wordt Maleisië een stuk minder vaak bezocht. In onze ogen een spijtige keuze van de mensen die er niet naartoe gaan. Maleisië heeft ongeveer alles wat je in een land zoekt. Er zijn veel verschillende culturen aanwezig en de bevolking is vriendelijk en gastvrij. Daarnaast kent het land voor natuurliefhebbers vele hoogtepunten en steden als Kuala Lumpur en Georgetown op Penang doen het ook goed bij toeristen.

Leukste locaties Maleisië

Over Maleisië

Maleisië is opgesplitst in twee delen. In het westen ligt het schiereiland Malakka, dat in het noorden grenst aan Thailand. Hier ligt onder andere de hoofdstad van Maleisië: Kuala Lumpur. Het oostelijke gedeelte van Maleisië ligt op het eiland Borneo. Dit is het op twee na grootste eiland van de wereld. Op Borneo liggen ook provincies van Indonesië en de staat Brunei. Maleisië staat, mede dankzij de ligging, onder invloed van veel verschillende culturen. De meeste inwoners zijn Maleisisch, gevolgd door de Chinees-Maleisische bevolkingsgroep en een Indiaas-Maleisische bevolkingsgroep. Dit brengt ook een multiculturele keuken met zich mee, waarover veel backpackers zeer te spreken zijn. De veelzijdigheid en compleetheid van Maleisië maakt het land voor veel verschillende toeristen een geschikte bestemming. De vijf sterren resorts zijn aanwezig, maar er zijn ook genoeg guest houses en andere goedkope opties voor backpackers. Er zijn ook voldoende uitgaansmogelijkheden, ook al is Maleisië een stuk conservatiever dan bijvoorbeeld buurland Thailand. In Borneo is dit nog meer het geval, aangezien toerisme daar ook minder ontwikkeld is. De natuur is in dit gedeelte ook minder aangetast. Hoewel Borneo enkele veiligheidsrisico’s kent, is hier weinig van te merken en kunnen we Maleisië als veilig bestempelen.

Bestemmingen

Voor velen start hun reis door Maleisië in hoofdstad Kuala Lumpur. Het toeristische stadscentrum is rijk, veilig en schoon. Wolkenkrabbers worden afgewisseld met mooie, karakteristieke gebouwen. Bovendien is de stad uitermate geschikt om lekker te shoppen. Van dure kledingwinkels tot goedkope kraampjes in de kelder van een winkelcentrum: je kunt in deze stad altijd wel slagen. Vanuit Kuala Lumpur rijd je in zo’n 3 uur naar het stadje Malakka, wat gekenmerkt wordt door een prachtig historisch centrum. Rijd verder naar de Cameron Highlands, waar je met de scooter langs de prachtige theeplantages kunt gaan. Je volgende stop wordt waarschijnlijk Taman Negara. Dit is het oudste regenwoud ter wereld en een ideale spot voor mooie wandelingen door de natuur. Bijkomen van het wandelen doe je op Perhentian. Hier kun je tevens goedkoop je PADI-papieren halen, om vervolgens de mooie onderwaterwereld te gaan verkennen. Een ander leuk eiland om te bezoeken is Langkawi. Het kent een spectaculair binnenland en mooie stranden. Liefhebbers van heerlijk eten gaan naar Penang en met name de hoofdstad Georgetown. De goede (maar toch goedkope!) restaurants en fantastische street food zorgen ervoor dat je langer wilt blijven dan gepland. Daarnaast staat Penang ook bekend om de street art, die je door de heel Georgetown terugvindt. Vanuit Penang kun je ook het vliegtuig pakken naar Borneo. Dit bijzondere eiland bespreken we verder onderaan deze pagina, onder “Uitgelicht: Borneo”. Bekijk ook het overzicht van al onze bestemmingen in Maleisië.

Routes

In tegenstelling tot een aantal andere landen in Zuidoost-Azië zijn er meerdere logische routes door Maleisië die je kunt volgen. Dit is uiteraard met name afhankelijk of je het schiereiland Maleisië wilt bezoeken en/of het Maleisische gedeelte van Borneo. Bekijk onze route door Maleisië en onze route door Borneo en bepaal welke volgorde jij aanhoudt. In onze Reisgids Maleisië vind je nog meer routes door Maleisië, die allemaal uitvoerig worden beschreven.

Reisgids Maleisië

Praktische zaken

Hoewel veel backpackers denken dat Maleisië heel duur is, valt dit in de praktijk mee. Een nette tweepersoonskamer heb je vaak al voor €10 en een maaltijd inclusief drankje hoeft niet duurder te zijn dan €2,50. Je betaalt met de nationale munteenheid de Ringgit. Onderhandelen doen ze in Maleisië wel, maar niet zo veelvuldig als in bijvoorbeeld Vietnam en Thailand. Vooral bij je reis door Borneo moet je op iets meer kosten rekenen. Een visum aanschaffen brengt geen kosten met zich mee, want op de luchthaven of bij de grensovergang krijg je een gratis stempel in je Nederlandse paspoort voor 90 dagen. Verder reis je voornamelijk met de bus door Maleisië en Borneo. Deze zijn in goede staat, evenals wegen. Het vervoer verloopt dus ook vaak soepel.

De meeste regen kun je in Borneo verwachten van december tot en met februari. Voor het schiereiland, waar de stad Kuala Lumpur ligt, geldt dat de meeste regen van september tot en met december valt. In de overige maanden, dus in het droge seizoen, kun je Maleisië het beste bezoeken.

Uitgelicht: Borneo

Het Maleisische gedeelte van Borneo bestaat uit de deelstaten Sarawak en Sabah. Het zuidelijke gelegen Sarawak is vooral populair onder natuurliefhebbers. Er liggen hier namelijk twee prachtige nationale parken. De eerste is het Gunung Mulu National Park, wat je het beste kunt bezoeken vanuit de stad Miri. Ook kun je vanuit Miri dieper het binnenland van Borneo in, naar Kapit bijvoorbeeld. Hier kun je een longhouse bezoeken, waar je kennismaakt met leden van een eeuwenoude stam. Het tweede park is het Bako National Park, gelegen bij de stad Kuching. Deze stad is leuk om een paar dagen te verblijven. De sfeer is er relaxed en bij de winkeltjes langs de waterkant kun je leuke souvenirs voor thuis scoren.

Deelstaat Sabah is wat diverser. Zo kun je hier goed duiken bij Sipadan en Mabul Island. De stad Kota Kinabalu is vooral leuk door de goede sfeer en de enorme fish market, waar je heerlijke verse vis kunt eten voor een klein bedrag. Ook is een bezoekje aan het orang-oetan centrum bij Sepilok de moeite waard. Daarbij in de buurt zit ook een opvang voor neusapen. Vaak gebruik je de stad Sandakan als uitvalsbasis voor je bezoek aan beide centra. Het echte hoogtepunt van je reis door Borneo vind je rondom de Kinabatangan rivier, waar je dieren zoals olifanten, neusapen en krokodillen in het wild kunt spotten.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Ons oordeel
8/10

Het zijn met name de nationale parken op Borneo en de eilanden aan het schiereiland van Maleisië dat het voor ons een leuk en divers land maken. Ook het heerlijke eten in Maleisië is een groot pluspunt.

Wees sociaal

Nieuwste blogartikelen Maleisie