Sipadan

Sipadan

Sipadan is een van de beste duikspots ter wereld. Het is een eiland gelegen buiten de kust van de Maleisische staat Sabah op Borneo. Voor zowel duik- als snorkel liefhebbers is dit een bestemming die je eigenlijk niet kunt overslaan als je deze regio bezoekt. Sipadan behoort tot het Semporna archipel, waarbij het duikgebied rondom het eiland Sipadan het hoogtepunt is. Ook rondom Mabul Island kun je uitstekend duiken. Je bereikt het archipel via het dorpje Semporna, op het vasteland van Sabah. Dit dorpje zelf is een van de minst leuke bestemmingen die je in Azië zult tegenkomen. Verlaat dit zo snel mogelijk en vaar naar de mooie eilanden.

Duikspots bij Sipadan

Tijdens een duik bij Sipadan kom je allerlei bijzondere vissen tegen, zoals clownvissen, koraalvissen, mantaroggen, tornado vissen, grote scholen tonijn en zelfs haaien. Verder is de verscheidenheid aan koraal heel indrukwekkend. Er liggen rondom Sipadan verschillende duikspots. Naar welke je toe gaat, hangt af van het weer en van je instructeur. Barracuda Point staat in de top 5 van ‘s werelds mooiste duikspots. Ook wordt de Turtle Tomb vaak gekozen. Hoewel het verhaal tragisch is, is de Tomb wel bijzonder om te zien. Hier liggen namelijk de skeletten van schildpadden die de weg naar buiten nooit hebben gevonden en daar dus zijn gestorven. Andere mooie duikspots zijn Hanging Gardens, Lobster Lairs en Coral gardens. Sipadan is geen duikbestemming voor beginners. De stromingen zijn best sterk, dus je moet wel goed kunnen duiken om hier te genieten.


Sipadan


Sipadan


Duiken bij Sipadan: praktische informatie

Backpackers plannen het liefst zo weinig mogelijk. Voor duiken bij Sipadan is dit geen optie. Je hebt namelijk een vergunning nodig om bij Sipadan te mogen duiken. Dit is ter bescherming van het koraal, want toeristen richten vaak schade aan onderwater. Per dag worden er door de overheid 120 vergunningen uitgedeeld. Deze kun je echter niet vooraf reserveren of kopen. De vergunningen worden verdeeld over de duikscholen op het eiland. De vraag is meestal hoger dan het aanbod. Je hebt dus nooit van tevoren de zekerheid dat je op een bepaalde dag bij Sipadan kunt duiken. Bovendien bieden duikscholen vaak complete pakketten aan, waardoor je niet een enkele duik op Sipadan kunt doen. Zo verplicht een duikschool je soms om eerst een aantal nachten op Mabul te verblijven en hier wat duiken te doen, voordat je rondom Sipadan terechtkunt.

De beste manier om een vergunning te krijgen is een aantal nachten verblijven bij hotels met een duikschool licentie. Boek dit ruim van tevoren. Op dagen dat je geen vergunning krijgt kun je nog bij andere prachtige duikspots terecht, zoals die van Kapalai en Mabul Island.

Snorkelen

Ook het snorkelen in de archipel is prachtig. Als je in een gezelschap reist waarbij mensen hier willen duiken, maar jij hier geen behoefte aan hebt, kun je je hier al snorkelend ook prima vermaken. Als pure snorkelbestemming is het echter minder geschikt. Dit vooral vanwege de relatief hoge prijzen.


Sipadan


Sipadan


Vervoer op Sipadan

Je kunt zelf een wandeling maken over de mooie stranden van Sipadan om de faciliteiten te bereiken. Met de boot reis je naar de verschillende duik- en snorkelspots rondom het eiland. Deze boottocht duurt meestal slechts enkele minuten.

Overnachten op Sipadan

Hier kunnen we kort over zijn: het is niet mogelijk om te overnachten op Sipadan. Je kunt het eiland en de gave duikspots alleen met een dagtrip bezoeken. Waar je dan wel moet slapen? Veel backpackers kiezen Semporna als uitvalsbasis voor hun duikavontuur op Sipadan. Dit vissersdorp heeft weinig te bieden, maar is wel de goedkoopste optie. Semporna is erg vies en de sfeer is er niet zo prettig. Reserveer van tevoren een kamer via Booking.com, zodat je verzekerd bent van een slaapplek. Wil je niet in Semporna verblijven, dan kun je eventueel ook op het nabijgelegen eiland Mabul. Houd er dan wel rekening mee dat de prijzen een stuk hoger liggen en dat je je verblijf ver van tevoren moet reserveren. Vaak geven duikscholen wel korting op je verblijf bij hun als je bij die duikschool ook jouw duiken boekt.

Reisgids Maleisië

Hoe kom ik er?

Als je zo snel mogelijk naar Semporna wilt gaan kan je het vliegtuig nemen naar Tawau, vanaf waar je de bus of een taxi kunt nemen. Vanaf Kota Kinabalu en Kuala Lumpur gaan er rechtstreekse vluchten naar Tawau. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Maleisië.

Je bezoek aan de Semporna archipel begint dus in het gelijknamige dorpje. Semporna is prima te bereiken met de bus. De bus vanuit Kota Kinabalu doet er negen uur over, de bus vanuit Sandakan duurt ruim vijf uur en vanuit Tawau is het anderhalf uur met de bus.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.