Perhentian

Perhentian

De Perhentian eilanden – Pulau Perhentian in het Maleisisch – is een van de leukste en mooiste bestemmingen van Maleisië. Perhentian is een perfecte duik- en snorkelbestemming. Het water is helder, de voorzieningen zijn goed en is er ontzettend veel te zien. De eilanden staan vooral in het teken van het duiken, maar je kunt ook gewoon relaxen op het strand of een kleine trekking maken door de natuur. Bezoek Perhentian tussen maart en oktober. Buiten deze maanden is het regenseizoen en is veel dicht.

Over de Perhentian eilanden

De eilanden zijn gelegen aan de oostkust van het schiereiland Maleisië. Iets meer naar het zuiden ligt het tevens leuke eiland Redang. De Perhentian eilanden bestaan uit Kecil (‘klein’) en Besar (‘groot’). Het eiland Kecil wordt vaker door backpackers bezocht en heeft ook onze voorkeur. De sfeer is er relaxed en gemoedelijk. Op het grote eiland Besar zijn meer ouderen en gezinnen met kinderen te vinden, waardoor hier dan ook meer resorts gebouwd zijn. Eventueel kun je de watertaxi pakken om naar een ander eiland te gaan.

Naast een mooie onderwaterwereld en leuke stranden, hebben de Perhentian eilanden meer te bieden. Zo kun je een hike maken op Kecil, waarbij je een stukje de jungle ingaat, zonder toeristen te zien. De natuur is hier prachtig. Uiteindelijk kom je dan uit bij Fishing Village, waar je een kijkje in leven van de locals kunt nemen. Op Besar kun je een unieke ervaring opdoen. Je hebt daar namelijk een schildpaddenopvang, waar je ‘s nachts schildpadden eieren kunt zien leggen. De baby schildpadden zie je dan ook hun weg banen naar de zee. Dit levert een bijzonder moment op.


Perhentian


Duiken en snorkelen

Perhentian is dus een populaire duik – en snorkelbestemming. Dit is vanuit beide eilanden goed mogelijk. Op Kecil kun je het beste snorkelen vanaf Long Beach en op Besar is het stuk water rondom Coral View Island Resort leuk om te snorkelen. Ook zijn er elke dag tours die naar snorkelplaatsen varen. Je ziet beter koraal dan vanaf het strand of ze brengen je naar een plek waar je schildpadden kunt spotten. Voor de meest uitgebreide tour betaal je zo’n €15.

Op beide eilanden kun je ook duiktrips boeken. Vooral de trips naar Pulau Susa Dara zijn erg leuk. Tevens kun je op Perhentian je PADI papieren behalen.

Goedkoop je PADI halen

Je kunt op de Perhentians goedkoop je PADI halen; een certificaat waarmee je samen met een andere gecertificeerde duiker, tot een bepaald aantal meters (afhankelijk van je keuze) mag duiken. Een instructeur is dan niet meer nodig, alleen je buddy. Je bent aan het behalen van je PADI drie volle dagen kwijt, want naast dat je gaat oefenen in het water, behandel je ook een hoop theorie, zowel met je instructeur als alleen. Als je comfortabel bent in het water en slaagt voor je examen, dan mag je je papiertje in ontvangst nemen. Je betaalt op dit eiland niet meer dan €230 voor het behalen van je PADI. Met je papier op zak, kosten de duiken daarna hier maar €20. Dit is aanzienlijk lager dan andere duikspots in Azië.

Op de Perhentians zijn veel duikscholen te vinden. De meeste bieden package deals aan, waarbij je voor een klein bedrag meer ook inwoning krijgt bij de duikschool. In veel gevallen scheelt dit een hoop geld, dus maak zeker de overweging. Doe voordat je een keuze maakt, navraag op het eiland welke duikscholen goed zijn, of check de reviews online.


Perhentian Island


De stranden

Beide eiland beschikken over meerdere stranden. Op Kecil is Long Beach het populairste strand onder backpackers. Hier zijn dan ook de meeste goedkope accommodaties te vinden. In de avond vult dit strand zich met backpackers, die genieten van de leuke muziek en een drankje. De sfeer is dan relaxed. Als je de toeristen wilt vermijden kun je beter naar Coral Bay. Dit strand is op loopafstand van Long Beach, maar is wel een stuk rustiger. Op Besar is Main Beach het populairst. Meer backpackers vind je echter op Teluk Dalam.

Goed om te weten

Wanneer je naar de Perhentians gaat, moet je rekening houden met een aantal dingen. Goed om te weten is dat de verblijven op het eiland Kecil vaak alleen ‘s nachts over elektriciteit beschikken. Ook is WiFi bij de accommodaties schaars. Hiervoor ben je aangewezen op de restaurants, maar ook daar werkt de WiFi niet perfect. Daarnaast kun je ook niet pinnen op de eilanden. Neem dus van tevoren genoeg geld mee, zeker als je wilt duiken. Een ander belangrijk punt is dat je de eilanden alleen kunt bezoeken in de maanden maart t/m oktober. De overige maanden zijn de eilanden namelijk ‘dicht’. Dat is namelijk het regenseizoen, waardoor alle restaurants en winkels gesloten zijn.


Perhentian


Vervoer op Perhentian

Er zijn geen wegen op de Perhentian eilanden en dus ook geen gemotoriseerd verkeer. Gelukkig zijn de afstanden meestal klein genoeg om lopend te verkennen. Er zijn een aantal leuke wandelroutes te volgen over de eilanden. Als je naar een specifiek, verder weg gelegen strand of een andere eiland binnen Perhentian kun je een watertaxi nemen.

Eten en drinken

Het aanbod van restaurants valt wat tegen op de Perhentian eilanden. Op beide eilanden zijn wel wat leuke restaurants te vinden, maar de gemiddelde kwaliteit is niet geweldig. Ook zijn er enkele bars te vinden op de eilanden waar je in de avond een drankje kunt doen. Van een spectaculair nachtleven is echter geen sprake.

Dit zijn onze favoriete restaurants op Perhentian Kecil:

Naam Eten Aanbod Prijs
Ewan Cafe Het populairste restaurant onder backpackers op Perhentian
Crocodile Rock Bistro Een leuk restaurant aan het strand met een gevarieerde keuken €€
Keranji Beach Cafe Tevens een leuk restaurant aan het strand met lekker eten

Overnachten op Perhentian

De meeste backpackers verblijven rondom Long Beach, op het kleinere eiland Kecil. Hier zijn ook de goedkoopste accommodaties te vinden. De prijzen van de dorms liggen hoger dan je verwacht; zo’n €10 per bed. Ben je met z’n tweeën, dan kun je een heel basic houten hutje kiezen voor €10. Als backpacker hoef je niet ver van tevoren te reserveren op de eilanden. Resorts zijn daarentegen in het hoogseizoen sneller volgeboekt. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Maleisië

Hoe kom ik er?

Geen shock hier, met de boot vaar je naar de eilanden. De boot naar beide eilanden vertrekt vanaf Kuala Besut, nabij de grotere stad Kota Bharu. De boottocht duurt ongeveer een halfuur. Vanaf meerdere bestemmingen op het schiereiland Maleisië vertrekken busjes naar Kuala Besut. Je kunt ook de bus nemen vanuit Kuala Lumpur, deze doet er negen uur over.

Ons oordeel
8/10

De Perhentian eilanden zijn ontzettend leuk, voor backpackers met name Kecil. Je vind er mooie stranden, goede snorkel- en duikspots en een leuke sfeer.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.