Penang

Penang

Penang is een van de populairste bestemmingen onder toeristen in Maleisië. Het eiland, ook wel de parel van de Oriënt genoemd, ligt aan de noordwestzijde van Maleisië. Penang staat bekend om haar culturele diversiteit. Van de 1,2 miljoen inwoners is 60% van Chinese afkomst, een derde Maleis en de overige inwoners zijn voornamelijk van Indiase afkomst. In tegenstelling tot de rest van het land voelt Penang dankzij deze grote Chinese bevolkingsgroep dan ook ‘echt Aziatisch’ aan. Het eiland heeft bovendien geen typische eiland sfeer. Het voelt eigenlijk meer als een stad, met mooie stranden.

Georgetown

Vooral in Georgetown, de hoofdstad van Penang, zie je duidelijk de invloeden van de verschillende bevolkingsgroepen. Ook buiten de grote Chinese wijk zien de huizen er Chinees uit en de fietstaxi’s en vele tempels dragen hieraan bij. Net als de landelijke hoofdstad Kuala Lumpur zijn er veel winkelcentra uit de grond gestampt waar je goed geld kunt uitgeven. Toch oogt Georgetown minder modern en zijn er nog genoeg wijken met oude koloniale architectuur, wat de sfeer veel goed doet. Vooral het oude centrum ziet er kleurrijk en attractief uit. De wijk staat sinds 2008 op de UNESCO World Heritage lijst. In en rondom Georgetown is genoeg te doen. Zo zijn onder andere de net buiten de stad gelegen botanische tuinen en de Kek Lok Si tempel leuke uitstapjes. Het hoogtepunt van Georgetown is wat ons betreft de street art die je verspreid over de stad tegenkomt. Deze muurschilderingen spelen in op objecten op straat, wat het een bijzonder 3D effect geeft. Lees ook ons artikel over Georgetown voor meer tips.


Georgetown


Clan Jetties

Naast de botanische tuinen en de tempel, is ook een uitstapje naar de Clan Jetties erg leuk. Dit is een vissersdorpje gebouwd op het water op houten palen. De Clan Piers vind je langs Pengkalan Weld, aan de rand van Chinatown, vlakbij de haven (Swettenham Pier). Er waren altijd zeven steigers, maar na een brand zijn er nu nog maar zes overgebleven. Elke steiger is vernoemd naar een Chinese stam. De ‘Chew Jetty’ is de meest toeristvriendelijke steiger en beschikt over de langste loopbrug en een mooie tempel. Genoeg plekken om mooie foto’s te maken, vooral tijdens zonsondergang!

Aanvankelijk was het gebied waar de Clan Jetties nu liggen een houttuin, bezaaid met planken en brandhout. In 1882 werd de kade gebouwd en werden er steeds steigers bijgebouwd. Deze werden vooral gebruikt voor het laden en lossen van goederen. Langzamerhand werd elke pier steeds meer gedomineerd door bepaalde stammen en mettertijd zijn er steeds meer hutjes op de steigers gebouwd. Er was sprake van een constante rivaliteit tussen de stammen, waardoor er veel gevechten op de steigers plaatsvonden. De bewoners van de Clan Jetties beschikten vroeger niet over water of elektriciteit. Pas na de verkiezingen in 1957 begonnen zij mee te doen met het moderne tijdperk. Nu verblijven er dus nog zeven verschillende stammen op de Clan Jetties: de Lim, Tan, Chew en Yeoh stammen zijn de oudste stammen. De Lee, Koay en een overige mix werden daarna pas toegevoegd en bouwden hun eigen steigers. Officieel gezien betaald tot nu toe nog geen één stam belasting, doordat zij niet op het land leven!


Penang


Penang Hill

Beklim de Penang Hill. Dit is een berg waar je kunt wandelen en vanaf boven heb je een mooi uitzicht over Penang, vooral ’s avonds. Je kunt er een mooie wandeling van maken vanaf de botanische tuinen, maar dit kost wel zo’n twee uur.

Overnachten op Penang

Georgetown is dankzij de veelzijdige cultuur en het heerlijk eten een veelgemaakte stop onder backpackers. Mede reizigers en betaalbare accommodaties zijn dan ook gemakkelijk te vinden. Vooral in de gebieden rondom Lebuh Chulia en Love Lane, beide in Chinatown, zijn veel guesthouses en hostels. In onze Reisgids Maleisië staan de leukste hostels van Penang vermeld.


Penang


Batu Ferringhi

De meeste toeristen verblijven in Batu Ferringhi. Deze voormalige vissersplaats heeft een groot zandstrand en dat is bijna een garantie voor toerisme. Het strand is erg mooi, maar zowel in de rest van Maleisië als tijdens de rest van je backpackreis door Azië kom je waarschijnlijk veel mooiere stranden tegen.

Reisgids Maleisië

Hoe kom ik er?

Penang heeft een internationaal vliegveld, met een groeiend aantal vluchten. Met een lowcost airline als AirAsia vlieg je vanaf andere steden in Maleisië voor enkele tientjes naar Penang. Ook vanuit buitenlandse steden als Bangkok, Singapore en Jakarta vlieg je gemakkelijk naar het eiland. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Maleisië.

Vanuit de stad Butterworth gaan (goedkope) veerboten naar Penang. Butterworth is een industriestad waar je als toerist weinig te zoeken hebt. De stad is echter wel makkelijk te bereiken vanuit andere grote steden op het schiereiland. Als je uit Kuala Lumpur komt kun je online bij 12Go.Asia alvast kaartjes voor de trein of bus bestellen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal