Penang

Penang

Penang is een van de populairste bestemmingen onder toeristen in Maleisië. Het eiland, ook wel de parel van de Oriënt genoemd, ligt aan de noordwestzijde van Maleisië. Hoewel Penang dus een eiland is, heerst hier geen typische eiland sfeer. Het voelt eigenlijk meer als een stad, met in haar omgeving een aantal mooie stranden. Georgetown is de hoofdstad van Penang en de belangrijkste toeristische bestemming van het eiland. Als je voornamelijk stranden wilt bezoeken kun je in de badplaats Batu Ferringhi verblijven.

Over Penang

Penang staat bekend om haar culturele diversiteit. Van de 1,2 miljoen inwoners is 60% van Chinese afkomst, een derde Maleis en de overige inwoners zijn voornamelijk van Indiase afkomst. In tegenstelling tot de rest van het land voelt Penang dankzij deze grote Chinese bevolkingsgroep dan ook ‘echt Aziatisch’ aan. Het eiland is met twee grote bruggen verbonden aan het vasteland, waardoor je Penang rechtstreeks met de bus kunt bereiken.


Georgetown

Street art in Georgetown


Georgetown op Penang

Plan een paar uur in om het street art te bekijken


Georgetown

Vooral in Georgetown, de hoofdstad van Penang, zie je duidelijk de invloeden van de verschillende bevolkingsgroepen. Ook buiten de grote Chinese wijk zien de huizen er Chinees uit en de fietstaxi’s en vele tempels dragen hieraan bij. Net als de landelijke hoofdstad Kuala Lumpur zijn er veel winkelcentra uit de grond gestampt waar je goed geld kunt uitgeven. Toch oogt Georgetown minder modern en zijn er nog genoeg wijken met oude koloniale architectuur, wat de sfeer veel goed doet. Vooral het oude centrum ziet er kleurrijk en attractief uit. De wijk staat sinds 2008 op de UNESCO World Heritage lijst. Het hoogtepunt van Georgetown is de street art die je verspreid over de stad tegenkomt. Deze muurschilderingen spelen in op objecten op straat, wat het een bijzonder 3D effect geeft. Lees ook ons artikel over Georgetown voor meer tips.

Penang Hill

Net buiten Georgetown ligt de Penang Hill. Tijdens de koloniale tijd gebruikten de Britse heerders deze berg als hill station, om te ontsnappen aan de warmte en drukte van lager gelegen gebieden in Penang. Je kunt de berg beklimmen, maar het is veel gemakkelijk om de speciale tram te nemen. In enkele minuten ben je dan boven. Vanaf de Penang Hill geniet je van een schitterend uitzicht over Georgetown en de rest van Penang en haar omgeving. Je kunt hier in enkele uren fraaie wandelingen maken. Tegen betaling kun je ook de Habitat bezoeken, waar je een canopy walk door de prachtige natuur van de Penang Hill maakt. Je kunt er dieren spotten, maar deze laten zich niet altijd zien. De mooie natuur en de fraaie uitzichten maken dit echter meer dan goed. Het vertrekpunt van de tram naar de top van de Penang Hill is het beste met een Grab of een normale taxi te bereiken. Een retourticket voor de tram kost 30RM.


Penang Hill

Het uitzicht op Georgetown vanaf Penang Hill


Penang Hill

De canopy walk op Penang Hill


Kek Lok Si tempel

Als je de Penang Hill hebt bezocht kun je van het tramstation in ongeveer een halfuur naar de Kek Lok Si tempel lopen. Dit is een enorm Chinees tempelcomplex. Nadat je de nodige winkels en liften hebt gehad – en je je afvraagt of je niet in een tourist trap bent beland – kom je wel degelijk in een hele fraaie tempel terecht. Bovenop de tempel staat nog een enorm standbeeld en kun je tevens van een bijzonder uitzicht over Georgetown genieten. Je betaalt 16RM om de liften te gebruiken, maar je kunt ook zelf naar boven lopen. Dit is echter wel een pittige wandeling.

Clan Jetties

Langs de Pengkalan Weld in Chinatown, aan de rand van Chinatown, vlakbij de haven (Swettenham Pier) vind je de Clan Jetties. Dit is een vissersdorpje gebouwd op het water op houten palen. Er waren altijd zeven steigers, maar na een brand zijn er nu nog maar zes overgebleven. Elke steiger is vernoemd naar een Chinese stam. De ‘Chew Jetty’ is de meest toeristvriendelijke steiger en beschikt over de langste loopbrug, een mooie tempel en met name veel souvenirwinkels. Genoeg plekken om mooie foto’s te maken, vooral tijdens zonsondergang!

Aanvankelijk was het gebied waar de Clan Jetties nu liggen een houttuin, bezaaid met planken en brandhout. In 1882 werd de kade gebouwd en werden er steeds steigers bijgebouwd. Deze werden vooral gebruikt voor het laden en lossen van goederen. Langzamerhand werd elke pier steeds meer gedomineerd door bepaalde stammen en mettertijd zijn er steeds meer hutjes op de steigers gebouwd. Er was sprake van een constante rivaliteit tussen de stammen, waardoor er veel gevechten op de steigers plaatsvonden. De bewoners van de Clan Jetties beschikten vroeger niet over water of elektriciteit. Pas na de verkiezingen in 1957 begonnen zij mee te doen met het moderne tijdperk. Nu verblijven er dus nog zeven verschillende stammen op de Clan Jetties: de Lim, Tan, Chew en Yeoh stammen zijn de oudste stammen. De Lee, Koay en een overige mix werden daarna pas toegevoegd en bouwden hun eigen steigers. Officieel gezien betaald tot nu toe nog geen één stam belasting, doordat zij niet op het land leven!


Penang Maleisië

Ook in de Clan Jetties is street art te zien


Batu Ferringhi

De mooiste stranden van Penang vind je in Batu Ferringhi. Deze voormalige vissersplaats heeft een groot zandstrand en dat is bijna een garantie voor toerisme. Het strand is erg mooi, maar zowel in de rest van Maleisië als elders in Azië kom je waarschijnlijk veel mooiere stranden tegen. We raden Batu Ferringhi daarom met name aan als je bestemmingen als Langkawi en Perhentian overslaat, maar toch het strand wilt bezoeken in Maleisië.

Vervoer op Penang

Penang heeft een relatief uitgebreid busnetwerk. Tussen de verschillende bestemmingen op Penang, zoals Georgetown en Batu Ferringhi, rijden lokale bussen. Een kaartje kost nauwelijks geld. Je kunt het beste bij je accommodatie vragen naar de opties voor de busreis die je wilt maken. Daarnaast rijden er genoeg taxi’s op Penang. Deze beschikken over een meter, die de meeste chauffeurs met wat aandringen willen aanzetten. Veel goedkoper is het echter om gebruik te maken van Grab, de lokale variant van Uber. Let er op dat veel bussen naar Penang niet in Georgetown aankomen, maar wat kilometers ten zuiden van de stad. Met een taxi of een Grab reis je het laatste stuk naar Georgetown toe.


Georgetown

Het sfeervolle Georgetown


Eten en drinken

De Chinese en Indiase invloeden zie je duidelijk terug in het aanbod van restaurants. Er zijn met name veel Chinese restaurants gelegen in Georgetown. Hier heb je over het algemeen al voor enkele euro’s een uitstekende maaltijd. Ook zijn er enkele hippe restaurants te vinden, waar je uiteraard wel wat meer geld kwijt bent. Als je in de avond een drankje wilt doen kun je terecht in Love Lane in de Chinese wijk in Georgetown. Hier zijn enkele bars gevestigd, waar tot middernacht luide muziek wordt gedraaid.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Georgetown:

Naam Eten Aanbod Prijs
Penang Road Famous Laksa Heerlijke laksa voor een uitstekende prijs
Jawi House Cafe Gallery Maleisische gerechten met een twist
Hong Kee Wan Thun Mee Goedkope, lekker wontonsoep en noedels
Tek Sen Restaurant Altijd druk, goedkoop en bovendien heel lekker
Holy Guacamole Als je een keer Mexicaans wilt eten €€

Overnachten op Penang

Georgetown is dankzij de veelzijdige cultuur en het heerlijk eten een veelgemaakte stop onder backpackers. Mede reizigers en betaalbare accommodaties zijn dan ook gemakkelijk te vinden. Vooral in en rondom Lebuh Chulia, gelegen in Chinatown, zijn veel guest houses en hostels. In onze Reisgids Maleisië staan de leukste hostels van Penang vermeld.

Reisgids Maleisië

Hoe kom ik er?

Penang heeft een internationaal vliegveld, met een groeiend aantal vluchten. Met een lowcost airline als AirAsia vlieg je vanaf andere steden in Maleisië voor enkele tientjes naar Penang. Ook vanuit buitenlandse steden als Bangkok, Singapore en Jakarta vlieg je gemakkelijk naar het eiland. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Maleisië.

Vanuit de stad Butterworth gaan (goedkope) veerboten naar Penang. Butterworth is een industriestad waar je als toerist weinig te zoeken hebt. De stad is echter wel makkelijk te bereiken vanuit andere grote steden op het schiereiland. Als je uit Kuala Lumpur komt kun je online bij 12Go.Asia alvast kaartjes voor de trein of bus bestellen.

Ons oordeel
8/10

Penang is een leuk eiland, waar je zeker een paar leuke dagen kunt beleven. Dit komt met name door het sfeervolle Georgetown.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.