Overnachten in Maleisië is iets duurder dan in andere landen in Zuidoost-Azië. Vergeleken met West-Europa is het nog steeds goedkoop, maar je betaalt voor een kamer toch een paar euro meer dan in buurland Indonesië bijvoorbeeld. Op het Maleisische gedeelte van Borneo betaal je bovendien meer dan op het schiereiland Maleisië. Uiteraard betaal je voor een overnachting dichtbij het strand of andere toeristische hoogtepunten meer dan in minder populaire wijken. Er is een grote diversiteit onder de accommodaties in Maleisië. Op de eilanden vind je de meest schitterende resorts, voor de meeste backpackers liggen deze resorts helaas ongeveer €100 per nacht boven hun budget. Middenklasse hotels zijn ook overal te vinden, net zoals de goedkope opties in de vormen van guest houses en hostels.
De prijzen van een overnachting zijn afhankelijk van de hoeveelheid luxe die je in je guest house of hostel wilt terugzien. Als je nauwelijks eisen hebt (een bed is voldoende) kun je voor enkele euro per nacht al terecht. Wil je ook airconditioning en een eigen badkamer? Prijzen kunnen dan al gauw oplopen naar de 10 tot 15 euro per nacht zijn. In steden zijn de kamers vaak verwerkt in grote gebouwen, terwijl je in de buurt van het strand en in kleine dorpen geregeld erg leuke bungalows tegenkomt.
Het hostel aanbod in Maleisië is prima te noemen, met name op het schiereiland. In bestemmingen als Kuala Lumpur, Malakka, Penang, Langkawi en de Cameron Highlands is er voldoende keuze en is de gemiddelde kwaliteit hoog. Op de eilanden liggen de prijzen wat hoger en is de kwaliteit wat lager. Dit geldt ook voor het Maleisisch gedeelte van Borneo, waar het name in de kleinere steden soms lastig is een leuk hostel te vinden.
Tegenwoordig staan de meeste accommodaties wel op de bekende sites. Waar veel backpackers vroeger bij aankomst in de bestemming de hostels langs gingen voor een kamer is dit tegenwoordig veel minder het geval. Wij raden altijd aan zo min mogelijk vooruit te plannen, maar wel een overnachting te boeken als je 100% zeker weet dat je op een bepaalde datum op die bestemming bent. Dit hoef je thuis dus niet te regelen, maar kan gewoon een paar dagen van te voren als je al in Maleisië bent. Een handige website om hiervoor te gebruiken is Trivago. Hier worden alle aanbieders vergeleken, waardoor je de goedkoopste prijs hebt.
Sinds september 2017 moeten buitenlandse toeristen een belasting betalen voor elke overnachting. Bij iedere accommodatie moet je nu per gast, per nacht 10 Ringgit betalen, zo’n €2,20. Dit geld gaat naar de overheid en niet naar de accommodatie. Deze belasting is niet inbegrepen bij de prijs van de accommodatie die je op Booking.com en andere sites ziet, er komt nog behoorlijk wat bij dus. Sommige accommodaties willen je hier wat korting op geven door maar 1 gast te registreren als je met meerdere mensen reist. Het kan geen kwaad om dit voor te stellen, maar in principe is de accommodatie dus verplicht om je deze belasting te laten betalen.
In onze Reisgids Maleisië lichten we per bestemming onze favoriete hostels in Maleisië uit. Dit ebook houden we up-to-date met het actuele hostel aanbod. Bovendien vermelden we per bestemming de gemiddelde prijs voor een overnachting voor de verschillende soorten accommodaties en beschrijven we wat de leukste buurten in de bestemming zijn om te overnachten.