Sabah

Sabah

Sabah is gelegen op Maleisisch Borneo en is de tweede grootste deelstaat van Maleisië. De Mount Kinabalu domineert het landschap van Sabah. Met 4101 meter is de berg de hoogste in Zuidoost-Azië, die je tevens kunt beklimmen. Dankzij deze berg en de lange kustlijn, heeft de deelstaat een grote variatie in flora en fauna. Voor veel backpackers is een must do in Sabah een tocht over de Kinabatangan rivier maken. Hier kun je namelijk dieren als olifanten en krokodillen in het wild spotten. Ook liggen in Sabah een paar van de betere duikgebieden in heel Azië.

Kota Kinabalu

De hoofdstad van Sabah is Kota Kinabalu. Van de ongeveer vier miljoen inwoners die in Sabah wonen, zijn er 580.000 gevestigd in de hoofdstad. Kota Kinabalu is de laatste jaren sterk gegroeid en de voorzieningen voor toeristen zijn dan ook stukken beter geworden. Je vindt er prima accommodaties, met zowel dorms als privékamers. De stad heeft een grote centrale markt, waar je goedkoop groente en fruit kunt scoren. Ook is er een vismarkt, waar je voor een klein bedrag de meest verse vis kunt laten bereiden en eten. Veel avontuurlijke reizigers gebruiken Kota Kinabalu als uitvalsbasis voor het beklimmen van de Mount Kinabalu. Hiervoor ben je wel verplicht een vergunning af te nemen en een gids te huren. Zorg dat je je plekje ver genoeg van tevoren reserveert, zeker in het hoogseizoen. Je kunt ook rond de voet van de berg lopen, maar het is natuurlijker toffer om naar boven te gaan. Liever wat minder actiefs, en vooral lekker relaxen? Maak dan een dagtripje naar een van de nabijgelegen eilandjes, zoals Sapi en Manukan. Hier kun je ook mooi snorkelen.


Sabah


Duiken op Sabah

Sabah heeft een paar geweldige duikspots, met name in het uiterste oosten van de deelstaat. Zo is Sipadan een van de beste duikspots ter wereld. Dit eilandje, gelegen in de Semporna archipel, is daarom een must voor de fanatieke duiker die in Sabah is. Je hebt wel een vergunning nodig om hier te duiken, en er worden maar 120 per dag verstrekt. Dit dien je op tijd te regelen bij een van de duikscholen. Ook het nabijgelegen Mabul Island is een geweldige duikspot en is geschikter voor backpackers. We raden je dan wel aan op Mabul zelf te verblijven, in plaats van in de stad Semporna. Dit is een stuk leuker, aangezien Semporna een armoedige stad is.

Sepilok’s apen opvangcentra

Sepilok ligt vlakbij Sandakan, de tweede grootste stad van Sabah, en is een geliefde bestemming bij toeristen vanwege het Orang Oetan Rehabilitatiecentrum. Hier leven orang oetans die voorheen werden verwaarloosd of gevangen werden gehouden. In de opvang worden ze getraind om op termijn weer terug te kunnen keren in de natuur. Op een half uur rijden van de orang oetans, vind je ook de opvang voor neusapen: de Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary. Hier kun je de bijzondere neusaap van dichtbij bewonderen. Let erop dat beide opvangcentra’s maar een paar uur per dag open zijn, namelijk rond de voedertijd. Dan heb je ook de grootste kans de beesten te spotten.


Sabah


Kinabatangan rivier

Een must do bij je bezoek aan Sabah, en eigenlijk heel Maleisië, is een tocht over de Kinabatangan rivier. Je overnacht in een lodge aan de rivier, of in een homestay. Sukau is de beste plek om dit te doen. In de vroege ochtend, de namiddag en in de avond kun je dan met een boot de rivier op om wildlife te spotten. Al snel zie je bijzondere vogels, heel veel apen, krokodillen en met een beetje geluk olifanten.

Danum Valley

Een ander bescherm gebied op Sabah waar je wilde dieren kunt spotten is Danum Valley. In deze vallei kun je onder meer olifanten, neushoorns en vele soorten apen spotten. Daarnaast is de vallei zelf erg mooi, mede dankzij de duizenden plantensoorten.Overnachten in Sabah

In de grote steden van Sabah zijn genoeg accommodaties te vinden. In Sandakan ligt de prijs iets hoger dan in Kota Kinabalu. In Sepilok en Mabul is het lastiger een goedkope accommodatie te bemachtigen. Zorg er dus voor dat je op tijd boekt.

Reisgids Maleisië

Hoe kom ik er?

De gemakkelijkste optie om naar Sabah te reizen is met het vliegtuig. Kota Kinabalu goede verbindingen met andere steden in Maleisië en grotere steden in andere Zuidoost-Aziatische landen. Als je zo snel mogelijk wilt duiken in de Semporna archipel kun je naar het Tawau vliegveld vliegen. Bekijk onze tips over het boeken van goedkope vliegtickets Maleisië.

Als je vanuit Sarawak naar Sabah reist is de bus ook een optie. Dit is met name goed te doen als je een tussenstop in de oliestaat Brunei maakt. Deze busrit duurt ongeveer acht uur. Vanuit Miri of andere steden in Sarawak is de busrit erg lang en kun je beter vliegen.

Ons oordeel
8/10

Sabah is een veelzijdige deelstaat, waar je uitstekend kunt duiken, verschillende wilde dieren kunt spotten en zelfs een enorme berg kunt beklimmen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.