Danum Valley

Danum Valley

In de Maleisische staat Sabah op het eiland Borneo ligt de Danum Valley Conservation Area. Ondanks de massale aanplant van oliepalmbomen op Borneo, wordt de Danum Valley nog altijd beschouwd als een goed beschermd en relatief onaangetast regenwoud. Tussen de eeuwenoude bomen leven honderden diersoorten en groeien duizenden plantensoorten, waardoor je als natuurliefhebber je ogen kunt uitkijken.

De Danum Valley Conservation Area

Als je op zoek bent naar de magie van het tropisch regenwoud en zijn bewoners, dan zijn er in Zuidoost-Azië weinig betere plekken te bedenken dan dit beschermde natuurgebied. Men probeert hier al decennia lang stroperij en houtkap tegen te gaan, en tot dusver hebben de inspanningen succes.

Ook al beslaat de Danum Valley maar 438 vierkante kilometer – een stipje in het gigantische Borneo -, het bruist er van unieke plant- en diersoorten. Onder anderen luipaarden, neushoorns, tarsiers, neusapen, olifanten en orang oetans leven in dit dichte regenwoud. Ook vogelaars komen hier aan hun trekken; ijsvogels, kleurrijke pitta’s en alle 7 soorten neushoornvogels die op Borneo gevonden zijn komen hier voor.

Daarnaast groeien in dit gebied naar schatting 15.000 soorten planten en bomen, waardoor het werkelijk een droom is voor reizigers die ongerepte natuur willen ervaren.


Danum Valley


Danum Valley


Activiteiten

Er zijn verschillende manieren om de schoonheid van de Danum Valley te ontdekken. Je kunt bijvoorbeeld aan de hand van een gids een trekking maken door de jungle, op zoek naar vogels en andere dieren die zich verschuilen in het woud. De beste tijd voor deze wandelingen is net na zonsopkomst en net voor zonsondergang. Verder kun je hier over een hangbrug lopen met uitzicht over de boomtoppen en je kunt daarnaast tuben op de Danum River. Je kunt ook een jeepsafari doen, maar de kans om bijzondere dieren en planten te spotten is groter wanneer je loopt.

Overnachten in de Danum Valley

Er zijn in dit natuurgebied erg weinig accommodaties te vinden. Een optie is de Borneo Rainforest Lodge. Hun kamers en tours zijn erg goed verzorgd, maar ook behoorlijk prijzig. Een meer budgetvriendelijke optie is Danum Valley Field Center, waar je verblijft in eenvoudige maar comfortabele hutten. Je kunt ook kiezen voor een dorm of tent tegen een nog lagere prijs. Zelfs als je kiest voor de meest eenvoudige slaapplaats is een excursie naar Danum Valley echter niet goedkoop.


Danum Valley


Hoe kom ik er?

Als je je tour hebt geboekt bij een van de lodges, word je opgehaald bij je hostel of het vliegveld van Lahad Datu. Deze plaats is bereikbaar met de bus en het vliegtuig vanuit Kota Kinabalu en Sandakan, de twee belangrijkste steden op Maleisisch Borneo. Bekijk onze tips over het boeken van vliegtickets in Maleisië.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.