Tioman

Tioman

Op 56 kilometer afstand van de kust van Pahang ligt Pulau Tioman, oftewel: Tioman eiland. Dit is een waar tropisch paradijs in de Zuid-Chinese zee. Legendes doen ons geloven dat Tioman de laatste rustplaats is van de mythische drakenprinses, wat de zeer relaxte sfeer van het eiland zou verklaren. Het warme, heldere en smaragdgroene water maakt Tioman een uitstekende plek voor vakantiegangers, maar ook avonturiers kunnen hier terecht om rotsen te beklimmen en de flora en fauna te ontdekken die de hoofdrol hebben gespeeld in vele National Geographic documentaires.

Bezienswaardigheden op Tioman

Bezoek tijdens je verblijf op Tioman Eiland ook Air Batang (ABC). Dit dorpje beslaat een lange streek aan de kust van Tioman en biedt simpele accommodaties aan met genoeg plekken om de zon onder te zien gaan onder het genot van een biertje. Bovendien kun je hier vanaf het strand al snorkelend de onderwaterwereld van Tioman ontdekken.

De Asah of Mukut waterval is een van de vele watervallen van Tioman, maar zeker onze favoriet. Deze beroemde waterval heeft een achtergrond rol mogen spelen in de beroemde film South Pacific (1958) die op het eiland is opgenomen. Het is te bereiken met een trekking of watertaxi vanaf Kampung Mukut.

Volgens veel locals is Juara het hart van Tioman Eiland. Het is een zeer rustig en groot strand aan de oostkust dat tevens een soort dorp vormt. Hier woont men namelijk in simpele hutjes aan de kust. Als je hier verblijft, zit je dus ook letterlijk aan het water, pal op het strand. Dit is tevens waar veel schildpadden hun eieren komen leggen en wat je dus kunt zien als je hier in het juiste seizoen bent.


Tioman


Tioman


Snorkelen

De populairste attractie op Tioman Eiland is snorkelen. Op dit eiland hoef jij jezelf namelijk niet in duikpak en tank te hijsen en de diepte van het water in te gaan om de schitterende oceaanbodem te ontdekken. Je kunt hier namelijk vanaf het strand al, met de snorkel op, het water inlopen. Bovendien is het hier heel makkelijk een speedboot te scoren en naar een van de dichtstbijzijnde onbewoonde eilandjes te varen, waar je vanaf de boot al begroet wordt door langs zwemmende schildpadden. Ontdek hier het allermooiste van de onderwaterwereld.

Op Paya kun je terecht voor kleurrijk koraal en gekleurde visjes. Bij Tekek kun je een door mensen gemaakt rif bezoeken dat veel vissen tot thuis hebben benoemd. De stranden rondom het dorp Air Batang bieden tegenwoordig vele tropische en kleurrijke vissen in een tuin van geel koraal.

Juara’s schildpadden

De schildpaddenpopulatie van Maleisië heeft een lange tijd met een grote terugname te maken gehad maar met dank aan de toegewijde vrijwilligers van het Juara Turtle Project neemt dit aantal, met de tijd, in grote getallen toe. Dit doen zij door de nesten te beschermen, samen te werken met lokale gemeenschappen, onderzoek te doen en de lokale bevolking en toeristenindustrie op te leiden. Je kunt je hier opgeven voor een vrijwilligersproject, met een minimum van vier dagen, om bij te dragen aan de groei van de schildpadden populatie, hier meer over te leren en onderdeel te zijn van het broedproces. Het is dan ook een unieke ervaring om de nesten te verzorgen en de eitjes uit te zien komen.


Tioman


Vervoer op Tioman

Een leuke manier om je verplaatsen over het eiland is met de veerboot. Je reist zo van dorp naar dorp en deelt de boot met locals en andere toeristen. Tussen Salang en Genting betaal je slechts RM20. Om andere dorpen te bereiken kan de prijs wat hoger liggen. Zoals voor de meeste eilanden in Azië geldt, is het leuk om een scooter te huren om zelf over het eiland te rijden. Er zijn in de laatste jaren steeds meer wegen gebouwd op Tioman, waardoor je nu al een aantal mooie routes kunt volgen. Ook rijden er enkele officieuze taxi’s rond.

Eten en drinken

Er zijn enkele leuke restaurants gelegen op Tioman, maar de gemiddelde kwaliteit valt wel wat tegen. Bovendien ben je ook wat meer geld kwijt dan elders in Maleisië. In de avond kun je bij een van de beach bars een drankje doen. Hier kun je genieten van de fraaie zonsondergang en later op de avond van optredens van lokale artiesten.

Dit zijn onze favoriete restaurants op Tioman:

Naam Eten Aanbod Prijs
Tioman Cabana Een leuke bar aan het strand waar je ook lekker kunt eten €€
Mia Cafe Betaalbaar en lekker lokaal eten
Sunset Corner Een prima pizza met een fraai uitzicht €€

Pulau Tioman


Overnachten op Tioman

Echte hostels zijn er niet te vinden op Tioman. Je zult het moeten doen met guest houses en bungalows op het strand. Een straf is dit niet, er zijn veel leuke keuzes. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Maleisië

Hoe kom ik er?

Tioman Eiland heeft haar eigen vliegveld, net naast Kampung Tekek. Vluchten worden aangeboden vanaf Singapore of Kuala Lumpur. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Maleisië.

Neem eerst de bus naar Mersing. Vanaf hier stap je op de pont die je binnen twee uurtjes naar het eiland brengt. De boot kent geen vaste vertrektijden, maar vertrekt wanneer het vol is en wanneer het water de juiste hoogte (i.v.m. eb en vloed) heeft bereikt. Je kunt ook een privéboot nemen, maar dit is uiteraard een stuk prijziger. De kosten kun je eventueel wel delen met andere reizigers die naar Tioman willen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.