Malakka

Malakka

Malakka – Melaka in het Maleis – is een kleine stad op het schiereiland Maleisië. Je vindt er veel historische (Nederlandse) gebouwen, er zijn goede uitgaansmogelijkheden en je hebt er veel plekken om goedkoop te eten en slapen. Er is niet genoeg te beleven om er lange tijd te verblijven, maar voor een paar dagen is Malakka een leuke stop. Je kunt er ook voor kiezen om de stad als dagtrip te bezoeken vanuit de nabijgelegen Kuala Lumpur. In het weekend brengen veel inwoners van deze hoofdstad een bezoek aan Malakka.

Bezienswaardigheden in Malakka

Rond Town Square liggen de meeste bezienswaardigheden. Zo staat op het plein het door Nederlanders gebouwde Stadthuys. Dit doet – niet verrassend – tegenwoordig nog steeds aan als stadhuis. Ook zijn er hier verschillende musea te vinden. Hier dichtbij ligt de St Paul’s Church. Deze kerk is in 1521 gebouwd door Portugezen en heeft een schitterend uitzicht over de zeestraten van Malakka. Ook vanuit het tachtig meter hoge Menara Taming Sari heb je een prachtig uitzicht over de stad.


Malakka


Chinatown

Zoals wel meer steden in Maleisië heeft Malakka een hele leuke Chinatown. Naast de vele restaurants, winkeltjes en markten vind je hier ook de 8 Heeren street. Zoals de naam al doet vermoeden is dit door Nederlanders gebouwd. De straat is recentelijk compleet gerenoveerd en in de huizen in de straat kun je zien hoe het leven er hier vroeger uitzag.

Melaka Straits Moskee

Ten zuiden van de stad Malakka, gelegen aan het water, ligt de Melaka Straits Moskee. Dit is een bijzonder fraaie moskee, zeker in combinatie met de mooie omgeving. Probeer hier rond zonsondergang te komen, dan heb je de mooiste plaatjes. Of wat later op de avond, als de moskee mooi verlicht wordt.


Malakka


Joker Street

Joker Street is dé plek om te winkelen in Malakka. Je kunt er goed terecht voor leuke souvenirs, kunst en lekker eten. Vooral in het weekend is het hier leuk. Op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond is hier namelijk een erg leuke avondmarkt. Een perfecte plek om lekker eten te combineren met het zoeken naar nieuwe spulletjes.

Boottocht

Voor ongeveer twee euro kun je een leuke boottocht maken over de riviertjes buiten de stad. Dit is vooral ’s avonds erg leuk om te doen, doordat alles dan mooi verlicht is. Er zijn twee startplaatsen voor deze boottocht. Er is een opstartplaats vlakbij de St. Francis Xavier’s kerk en de andere is bij de brug die naar Jonker Street leidt. De boottocht duurt ongeveer dertig à veertig minuten.


Malakka


Vervoer in Malakka

Malakka is een relatief grote stad, maar het centrum is relatief gemakkelijk lopend te verkennen. Je kunt een aantal mooie wandelingen maken door de stad, waarbij je veel van de leuke sfeer en de mooie gebouwen meekijkt. Als je grotere afstanden wilt afleggen kun je ook een fiets huren. Deze worden door veel accommodaties verhuurd en het is een leuke manier om snel veel van de stad te zien. Ook rijden er volop taxi’s rond in Malakka. We raden aan om de handige app Grab te gebruiken.

Eten en drinken

Aan leuke restaurants geen gebrek in Malakka. Er zijn meerdere hele goede opties. Je kunt lekker en betaalbaar lokaal eten krijgen, maar ook in luxere restaurants die zich voornamelijk op toeristen richten. In de avond kun je terecht bij een van de leuke bars en als je het laat wilt maken kun je zelf een van de clubs van Malakka bezoeken.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Malakka:

Naam Eten Aanbod Prijs
Wild Coriander Heerlijk lokaal eten in een sfeervol restaurant
The Baboon House Ontzettend lekkere hamburgers €€
NAVY Cafe Een leuke, hippe tent voor lunch €€
Pak Putra Restaurant Een heel goed Indiaas restaurant

Malakka


Overnachten in Malakka

In Chinatown zijn de meeste guest houses en hostels te vinden. Als je hier niks kunt vinden of liever ergens anders slaapt kun je ook in het gebied rond Jalan Taman Melaka Raya kijken. In onze Reisgids Maleisië staan de leukste hostels van Malakka vermeld.

Reisgids Maleisië

Hoe kom ik er?

Malakka is uitstekend bereikbaar per bus. Kuala Lumpur is het twee uur rijden, vanuit Johor Bahru is het ruim drie uur, de bus vanuit Penang doet er zeven uur over en vanuit Singapore is het een rit van vierenhalf uur.

Ons oordeel
7/10

Malakka is een gezellige stad, met een aantal mooie bezienswaardigheden. Je hoeft hier niet lang te blijven, maar het is wel een leuke tussenstop of uitstapje vanuit Kuala Lumpur.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.