Mabul Island

Mabul Island

Aan de oostkant van Maleisisch Borneo, in de deelstaat Sabah, ligt het kleine duikersparadijsje Mabul. Dit eiland bevindt zich in de Celebeszee en ligt vlakbij de grens met de Filipijnen. Ben je een duiker en reis je rond in Borneo? Sla Mabul dan zeker niet over!

Doen op Mabul Island

Duik en/of snorkel je niet? Dan kun je Mabul juist beter overslaan. Duiken en snorkelen is namelijk de enige reden om dit eiland te bezoeken. Het eilandje is heel klein, je zult er alleen een paar duik resorts vinden. Een aantal hiervan zijn op het water gebouwde huisjes, zoals je deze altijd op foto’s van de Malediven ziet. De rest van het eiland wordt gevuld met kleine houten huisjes waar de lokale bevolking woont. De bevolking op Mabul leeft voornamelijk van visvangst.


Mabul Island


Duiken

Rondom Mabul vind je een prachtige onderwaterwereld. Duiken en snorkelen is een must. Op twintig minuten varen van Mabul ligt het eilandje Sipadan. De onderwaterwereld rondom dit eiland staat zelfs bekend als één van de beste duikspots ter wereld. Sipadan is alleen te bezoeken tijdens een dagtrip, je kunt er niet overnachten. Ook heb je een vergunning nodig om bij Sipadan te mogen duiken. Per dag worden er 120 vergunningen verkocht. Vooraf boeken is dus wel noodzakelijk. Veel duikscholen bieden meerdaagse pakketten aan waarbij je een dag duikt rondom Sipadan en een aantal dagen rondom Mabul. Duiken rondom Mabul en vooral Sipadan is prijziger dan in andere Aziatische plaatsen. Maar als je bedenkt dat je hier scholen barracuda’s, groepen haaien en tientallen schildpadden gaat zien is dit het overwegen zeker waard!

Het gemakkelijkste is om vooraf online of in Semporna zelf een duiktrip te boeken. Populaire duikscholen zitten regelmatig volgeboekt. Alle duikscholen hebben een kantoor in Semporna. Wanneer je hier boekt zorgt de duikschool voor je transport naar het eiland. Je kunt ervoor kiezen om Mabul één dagje te bezoeken, maar er zijn ook een aantal accommodaties op het eiland waar je prima kunt verblijven. Een nachtje op het eiland is zeker aan te raden. Als je over de steigers van de houten huisjes naar de oceaan loopt kun je vanaf hier een prachtige zonsondergang zien. Lokale vissers zullen je hun pas gevangen vis proberen te verkopen

Veiligheid

Voordat je besluit om Mabul te bezoeken is het verstandig om het reisadvies van de overheid door te lezen. Op het moment van schrijven wordt reizen naar Mabul afgeraden. Dit negatieve reisadvies is er vanwege piraten die actief zijn in het zuiden van de Filipijnen. In het verleden zijn er een aantal toeristen vanaf Mabul ontvoerd. Overdag zul je hier op Mabul vrij weinig van merken. ’s Avonds lopen er militairen over het eiland om de kust veilig te houden. Normaal gesproken ben je in de avond binnen bij je duikschool, dus in principe hoef je er niet veel van mee te krijgen. De kans dat er iets gebeurd is niet groot, maar omdat het voorkomt is dit reisadvies er. Iets waarvan je je bewust moet zijn voordat je het eiland bezoekt. Als dit advies je aan het twijfelen brengt tijdens je reis door Borneo, dan doe je er goed aan om er met medereizigers over te praten. Op Borneo zal je ongetwijfeld reizigers ontmoeten die op Mabul zijn geweest en hun recente ervaringen met je willen delen. Ondanks het negatieve reisadvies zijn er nog veel backpackers die dagelijks naar Mabul afreizen.


Mabul Island


Mabul Island


Vervoer op Mabul Island

Je kunt alle afstanden op Mabul Island lopend afleggen. Er zijn ook geen wegen of gemotoriseerd verkeer op het eiland. Lokale boten brengen je naar de leukste duik- en snorkelspots in de omgeving.

Overnachten op Mabul Island

We raden aan om je overnachting voor je vertrek te regelen. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Maleisië

Hoe kom ik er?

Vanaf diverse plaatsen op Borneo kun je vliegen of een bus nemen naar Semporna. Vanaf de vissersplaats Semporna gaan er meerdere malen per dag boten van en naar het eiland Mabul. Als je een duiktrip hebt geboekt bij één van de duikscholen in Semporna zullen zij de overtocht voor je regelen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.