Kapas

Kapas

Ben je op zoek naar parel witte stranden, de ultieme backpackers vibe en rust? Dan is Kapas het eiland waar je naar op zoek bent! Dit eiland ligt aan de oostkust van het Maleisisch schiereiland, ten zuiden van Perhentian Islands. De kans is groot dat je nog nooit van dit eilandje hebt gehoord, omdat de meeste reisgidsen niet over dit paradijsje schrijven en ook online lijkt Kapas nog niet ontdekt.

Rust

Natuurlijk zijn er meerdere tropische eilanden rondom Maleisië met witte stranden en helder zeewater (neem bijvoorbeeld de Perhentians, Redang of Tioman), maar het grote voordeel van Kapas is dat het nog niet ontdekt is door toeristen. In het weekend vind je er wel wat lokale toeristen, maar wanneer je het eiland door de week bezoekt zul je weinig toeristen tegenkomen. Zoals elk mooi plekje op deze wereld groeit helaas ook op Kapas het toerisme met de dag. Wacht daarom niet je lang met je bezoek.


Kapas


Wat te doen op Kapas?

Kapas is een typisch backpackers eilandje. Ontspannen zal hier je belangrijkste dagelijkse bezigheid zijn. Kun je echt niet stilzitten? Dan kun je altijd nog de onderwaterwereld rond het eiland verkennen met een snorkel. Omdat het eiland nog weinig toerisme kent, zul je tijdens het snorkelen ook merken dat je alle ruimte hebt en niet continu tegen andere toeristen aan zwemt. Wat ons betreft een groot pluspunt!

Vervoer op Kapas

Je kunt het eiland gemakkelijk op eigen houtje verkennen. Kapas is namelijk slechts twee kilometer lang en één kilometer breed. Het is zeker de moeite waard om de verschillende stranden eens te verkennen. Enige vorm van openbaar vervoer is daarom niet aanwezig en tevens niet nodig.


Kapas Island


Overnachten op Kapas

Vrijwel alle accommodaties op Kapas bevinden zich aan de westkant van het eiland. Dit is ook de kant waar je aankomt met de boot, dus je hoeft nooit ver te lopen om bij je accommodatie te komen. Net als bij veel andere onontdekte plekjes is het ook bij Kapas zo dat er op het eiland zelf meer accommodaties te vinden zijn dan dat er op internet staan. Wij raden daarom aan om van tevoren geen accommodatie te boeken, maar gewoon bij aankomst op het eiland rond te kijken en een hostel of guest house te kiezen. In 2018 waren er tien guest houses/hostels en twee campings op het eiland te vinden. Dit aantal kan inmiddels een beetje zijn opgelopen aangezien het toerisme ook beetje bij beetje oploopt.

Let wel op, vanwege het feit dat het eiland nog niet veel toeristen trekt zijn er ook weinig voorzieningen. Verwacht dus niet te veel, dan kan alles alleen maar meevallen. Gelukkig heb je op Kapas ook geen luxe kamer nodig, omdat je het grootste deel van de dag toch buiten zult doorbrengen.

Op het eiland ‘wonen’ een aantal reizigers/backpackers die op Kapas zijn blijven hangen. Zij hebben net als jij dit paradijselijke eilandje ontdekt en hebben het eiland uitgekozen om wat langer te blijven. Deze mensen kunnen je van alles over Kapas vertellen en laten je de mooiste plekjes van het eiland zien.

Hoe kom ik er?

Om op Kapas te komen moet je eerst naar havenplaatsje Marang reizen. Marang is vanuit de meeste plaatsen in Maleisië prima bereikbaar per bus. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Sultan Mahmud airport, dit ligt op 25 kilometer afstand van Marang. In de haven van Marang koop je je bootticket en vanuit hier neem je de boot naar Kapas. Met een speedboat duurt dit tochtje slechts tien minuten. Een retourtje van Marang naar Kapas kost 40RM (ongeveer €8).

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.