Sandakan

Sandakan

Een stad die veel bezoekers trekt maar die niemand echt verkent. Sandakan, gelegen aan de blauwgroene Baai van Sandakan dat zich kenmerkt door vele bootjes en nabijgelegen eilandjes. Dit is waar Duitse, Arabische en Indiase handelaren samenkwamen met parelduikers en Nederlandse en Chinese kolonisten. Het is een stad die door veel reizigers als tussenstop of uitgangspunt wordt gebruikt om een bezoek te brengen aan omliggende topattracties zoals de Kinabatangan River Cruise of de Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre.

Bezienswaardigheden

Sandakan mag dan wel omringd zijn met bucketlist waardige hoogtepunten, de stad zelf heeft voor een echte avontuurlijke backpacker weinig te bieden. Desondanks is een bezoek aan Sandakan zeker de moeite waard. Dit is namelijk waar je in aanraking komt met het dagelijkse leven op Borneo.

Kampung Buli Sim Sim is een waterdorpje dat op hoge stelten gebouwd is aan de kust van Sandakan en te bereiken is via een houten voetpad dat in de lucht zweeft. Een bezoek aan dit dorp geeft je een kijkje in het leven van de lokale vissers en hun families die hier in houten huisjes leven en hun dagelijkse activiteiten voortzetten. Tevens is dit het echte Sandakan zoals dat in 1979 is opgericht.

Ontdek waar de hussle and bustle van Sandakan zich bevindt. Waar bezoekers samenkomen en waar het hart van de stad ligt; Sandakan Central Market. Hier maak je kennis met de levensstijl van de lokale bevolking door eindeloos te wandelen door de honderden marktstalletjes met talloze kleurrijke en geurvolle producten die je van de ene naar de andere verkoper lokken. Van voeding tot kleding, souvenirs, elektronica en nog veel meer.


Sandakan


Tours vanuit Sandakan

Sandakan kent dus haar eigen bezienswaardigheden maar de echte reden voor een bezoek aan deze stad is het ontdekken van de nabijgelegen hoogtepunten van het eiland.

Ontdekt het kloppende hart van Sabah en Borneo met een Kinabatangan River Cruise. De 560 kilometer lange Kinabatangan rivier stroomt vanuit het Crocker regio, via het Mangrove moeras, door tot aan de Sulu Zee. De omgeving kent een zeer uniek en rijk ecosysteem en het gebied rondom de rivier kent de hoogste concentratie aan wilde dieren van Zuidoost-Azië. Het is een van de enige twee plekken op de wereld waar je maar liefst tien primaten (opperdieren) samen kunt zien. Je kunt kiezen voor een bezoek van een dag of een bezoek met één of twee overnachtingen.

Als je denkt aan Borneo denk je uiteraard al gauw aan de populaire mensaap: de orang-oetan. Het Orang Utan Rehabilitation Centre vlakbij Sepilok is dan ook een van de beste plekken ter wereld om de beroemde bosmens in zijn natuurlijke leefomgeving te zien. Dit is waar de verlaten en verweesde mensaapjes worden opgevangen en klaargestoomd om de wijde groene jungle weer in te trekken met de nodige trucjes van hun soort.


Sandakan


Gelegen in de Sulu Zee vinden we drie eilanden waar schildpadden hun eitjes komen leggen en een van deze eilanden biedt een verborgen unieke schat. Op Pulau Selingan (Turtle Islands Park) kun je namelijk overnachten en een unieke ervaring beleven als live toeschouwer van het broedproces van de schildpad!

Het Gomantong Grottencomplex bestaat uit twee grotten: Simud Hitam (Zwarte Grot) en Simud Putih (Witte Grot). Het is een ingewikkeld kalksteen grot systeem in de Gomantong berg. Het grottencomplex staat wereldwijd bekend om de eetbare vogelnest industrie die de grot te danken heeft aan de vogels die hier leven. De lokale bevolking verzamelt deze nesten met behulp van bamboe ladders en stokken. Je kunt hier op grote houten vlonders door de grot lopen om zowel de vogels als de drukke werkers te zien.

De Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary is een toevluchtsoord voor de proboscis aap dat is opgericht door de eigenaar van een lokale palmolieplantage. De proboscis aap is nergens anders (dan Borneo) te vinden en er wordt geschat dat er rond de 300 wilde apen leven in het gebied dat het oord omringd.

De keuken van Sandakan

Onder de Maleisiërs staat Sabah bekend om haar rijke en diverse eetcultuur. Borneo heeft namelijk vrijwel haar eigen keuken die tevens geniet van Maleisische invloeden. Dit alles komt samen in steden zoals Sandakan. Hier kun je ongekende hoeveelheden vissoorten eten (waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord) bereid op de heerlijkste manieren met lokale kruiden en specerijen. Maar denk ook aan de avontuurlijke culinaire ervaringen die je hier kunt beleven door bijvoorbeeld krokodil en pijlstaartrog te eten. Central Food Market in Sandakan is waar dit alles samenkomt. Een belangrijke tip: zorg dat je hier met een lege maag aankomt!


Sandakan


Vervoer in Sandakan

Het stadje Sandakan is niet zo groot. Je kunt binnen het centrum lopend alles wel bereiken. Je hebt met name vervoer nodig als je de omgeving wilt verkennen. Er rijden volop minibussen en taxi’s rond die je naar Sepilok en andere bestemmingen in de omgeving kunnen brengen.

Overnachten in Sandakan

Er zijn een aantal leuke hostels en andere goed betaalbaar guest houses te vinden in Sandakan. De stad Sandakan is dus niet bijzonder leuk, maar overnachten is hier wel aanzienlijk goedkoper dan in het nabijgelegen Sepilok. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Maleisië

Hoe kom ik er?

Sandakan heeft een eigen vliegveld, met directe verbindingen met onder andere Kuala Lumpur en en Kota Kinabalu. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Maleisië.

De bus vanuit Kota Kinabalu doet er zes tot zeven uur over. Vanuit Semporna is het een uur korter rijden.

Ons oordeel
7/10

Sandakan is geen boeiende stad, veel valt hier niet te beleven of zien. Gelukkig is in de omgeving wel ontzettend veel leuk te doen. Sandakan is daarmee een goede uitvalbasis voor deze leuke regio.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.