Spot bijzondere dieren op de Kinabatangan rivier

Spot bijzondere dieren op de Kinabatangan rivier

De Kinabatangan rivier in Borneo is dé plek om wilde dieren te spotten en te genieten van de prachtige jungle. De grote verscheidenheid aan dieren en de makkelijke toegang tot de jungle maken het de ideale plek. Je kunt langs de rivier bij lokale mensen slapen die je meenemen op de rivier, of een prachtig resort boeken van waaruit je excursies kunt maken.

Waar boeken?

De rivier is 560 kilometer lang en loopt door een groot gedeelte van de deelstaat Sabah. De meeste excursies en boten vertrekken vanuit het dorpje Sukau. Vanuit Sandakan kun je bij reisbureaus al je tour boeken, waar de overnachting bij in zit en je opgehaald kunt worden in Sandakan of bij het orang-oetang centrum in Sepilok. Je kunt ook op eigen gelegenheid naar bijvoorbeeld Sukau afreizen en daar ter plaatse een jungle safari regelen.
De tocht over de Kinabatangan rivier

Sukau ligt naast de Kinabatangan rivier en alle tours nemen je mee de jungle in per boot. Als je voor een georganiseerde tour kiest, dan duurt deze vaak drie dagen waarbij je drie keer met de boot de rivier opgaat en twee keer te voet de jungle intrekt. De groep waarmee je de jungle gaat verkennen bestaat meestal uit zes tot acht personen, afhankelijk van het seizoen. De ochtend jungle safari’s beginnen vaak rond 7.00 uur of nog eerder. ‘s Morgens vroeg is de beste tijd om orang-oetangs, krokodillen en zelfs pygmy, ook wel dwergolifanten genoemd, te spotten. Ze komen aan de over van de rivier te voorschijn om water te drinken en eten te zoeken. De jungle langs de rivier wordt steeds smaller, omdat er veel jungle wordt gekapt voor de palmolie plantages. Een verschrikkelijke situatie, waardoor de dieren steeds minder leefruimte hebben en worden terug gedrongen naar de oever van de rivier. Dit is dan ook de reden dat je veel dieren zult zien tijdens je bezoek aan de Kinabatangan rivier. In de hoge toppen van de bomen zitten verschillende soorten neushoornvogels en ijsvogels. Als de boot dicht langs de oever vaart zul je ook slapende slangen zien liggen, verscholen tussen de groene bladeren. De rivier is de plek om veel verschillende apen te zien leven in het wild. Je kunt dan ook de bekende neusapen, makaak apen en orang-oetangs zien.

Avond safari

De avond safari’s geven je de gelegenheid om bijzondere en kleurrijke vogels te zien slapen op fragiele takjes. De gids neemt een sterke lamp mee op de boot en zoekt daar de rivier mee af naar bontgekleurde vogels en slangen. De gidsen zijn getraind om naar deze dieren te zoeken. Ze gebruiken al hun zintuigen om de dieren op te sporen om ze aan je te kunnen laten zien. Zo sporen ze gemakkelijk prachtige vlinders, gekleurde libellen en vuurvliegjes op.
Wandelen

De wandelingen door de jungle duren meestal een uur. Trek daarbij goede schoenen, desnoods bergschoenen aan, want de jungle kan erg modderig en glad zijn. Ook zitten er veel bloedzuigers. De gids vertelt je wat je hiertegen kunt doen, maar houd er rekening mee dat je er sowieso één of twee op je lichaam zult vinden na de wandeling. Tijdens de wandeling is de kans groot dat je weer makaak apen tegen komt en je zult veel verschillende insecten kunnen bekijken. Grote spinnen, bijzondere vlinders en kleurrijke rupsen kom je zeker tegen. Wederom weet de gids goed waar deze beesten te vinden zijn en als je specifiek op zoek bent naar een dier kan de gids je zeker helpen deze te vinden.

Wat is belangrijk om mee te nemen:
– Stevige en waterdichte schoenen
– Muggenspray
– Regenkleding
– Zaklantaarn

Route over Borneo