Hike in het Lambir Hills National Park

Hike in het Lambir Hills National Park

Het Lambir Hills National Park is gelegen in Borneo’s deelstaat Sarawak, vlakbij de stad Miri. Het park biedt verschillende hiking trails en watervallen, maar ook de mogelijkheden om te zwemmen en picknicken trekken bezoekers. De plek is daardoor niet alleen geliefd door toeristen, maar ook door locals. Daarnaast is door de enorme plant biodiversiteit het park ook belangrijk voor natuurwetenschappers.

Lambir Hills National Park

Het Lambir Hills National Park beslaat bijna zeventig vierkante kilometer regenwoud. Hierin vind je meer dan 1.000 verschillende soorten bomen and 1.200 soorten insecten. Er zijn verschillende trails die je kunt lopen om het park te verkennen, waarbij je voornamelijk langs watervallen komt. Daar kun je een verfrissende duik nemen of picknicken. De entree van het park kost zo’n €4 en vervolgens kun je je er een halve tot volle dag vermaken. We adviseren je snacks mee te nemen voor tijdens de hike. Lunchen kan in de kantine van het park. Wil je langer dan een dag blijven, dan kun je ook een chalet boeken in het park.


Lambir Hills


Hiking trails

In het Lambir Hill National Park kunnen zowel hikers als niet-hikers zich uitstekend een dag vermaken. Het park biedt namelijk diverse hiking trails, variërend van 20 minuten tot een volle 6 uur. Bij de ticketcounter krijg je een kaartje van het park mee, waarop de trails en bijzonderheden staan afgebeeld. Zo kies je eenvoudig de bij jou passende trail. Verdwalen is bijna onmogelijk, aangezien de kleurstippen op bomen je de weg wijzen. De trails voeren je voornamelijk langs watervallen. Deze zijn niet speciaal, maar doordat je waarschijnlijk de enige bent, heeft het iets bijzonders. Verder kom je – afhankelijk van je trail keuze – langs twee bergen. De hoogste is de Bukit Lambir (465 meter), welke je een prachtig uitzicht over het regenwoud geeft.

De wandelingen zijn niet zwaar; ook niet voor diegene met een slechte conditie. Over het algemeen zijn de paden prima bewandelbaar, maar her en der moet je wat klauteren. Dit kun je prima op je sneakers doen, maar wandelschoenen hebben de voorkeur. Zeker wanneer het geregend heeft, kan het op sommige paden glad zijn.

Dieren in het Lambir Park

In het park leven veel verschillende vogels en andere dieren. De grote dieren, zoals reeën en apen, worden bijna nooit gespot door bezoekers. Kleinere dieren zoals eekhoorns, kikkers, insecten en vogels kun je tijdens je wandeling wel opmerken. Er leven zo’n 240 vogelsoorten, maar wil je meer dan 10 verschillende spotten, dan moet je er al oog voor hebben. Plantenliefhebbers kunnen hart wel ophalen in het park, want de plant biodiversiteit is enorm.


Lambir Hills National Park


Hoe kom je er?

Miri is de uitvalsbasis voor een bezoek aan het Lambir National Park. Omdat het park op amper dertig kilometer van Miri ligt, worden er dagtrips geregeld vanuit de stad. Echter kun je beter op eigen houtje gaan. Dit kan door de lokale bus te pakken. Alle bussen richting Bintulu, Sibu of Kuching komen langs het park; vraag de chauffeur of de bus daar kan stoppen. Echter, de bussen gaan vanaf het hoofdstation, waarvoor je eerst tien kilometer de verkeerde kant op moet. Eenvoudiger (en als je met iemand anders bent: goedkoper!) is om een Grab taxi te nemen en rechtstreeks vanaf de stad te gaan. Dit kost ongeveer €7 en duurt zo’n dertig tot veertig minuten.