Ontdek het Bako National Park op Borneo

Ontdek het Bako National Park op Borneo

Eén van onze favoriete parken op Maleisisch Borneo is het Bako National Park. Het oudste park van Sarawak is ondanks de relatief kleine oppervlakte, een van de meest diverse parken op het eiland. Je vindt hier alle typen vegetatie van Borneo in zeven verschillende ecosystemen – strand-, grasland- en klif vegetatie, mangrovebos, heidebos, veenmoeras en laaglanden met tropische bomen. Niet geheel onbelangrijk; je hoeft geen wetenschapper te zijn om de verschillen te zien. In het park leven ook diverse diersoorten, waaronder de met uitsterven bedreigde neusaap. Je kan een tour boeken vanaf Kuching naar Bako National Park, maar het is net zo leuk (en goedkoper) om het park op eigen houtje te verkennen. Alles is makkelijk bereikbaar via het goed onderhouden netwerk van paden.

Overnachten in het park

Als je tijd hebt, raden wij je aan om minimaal één overnachting in het park te boeken. Doe dit op voorhand via de website, want in het hoogseizoen heb je kans dat alles volgeboekt is. Er zijn verschillende basic overnachtingsmogelijkheden. Een bed in het hostel kost RM15 per nacht. Vergeet niet zelf handdoeken en een slaapzak mee te nemen. Het kan flink afkoelen ’s nachts. Een kamer in een lodge varieert tussen de RM50 en RM150. Kamperen is ook mogelijk voor RM5, maar dan moet je wel zelf kampeerspullen meenemen. In het restaurant wordt 3x per dag eten geserveerd in de vorm van een buffet. Daarnaast zijn er gedurende de dag diverse snacks en dranken verkrijgbaar.
Treks & Trails

Wanneer je arriveert bij Park Headquarters (HQ) krijg je een plattegrond van de omgeving met daarop de verschillende trails. Hierop staat ook de afstand, tijd en kleurcode per route vermeld. Er zijn zestien kleur-gecodeerde paden. Variërend van 700 meter tot 5.8 kilometer lang. Voor de echte avonturiers zijn er meerdaagse trekkingen, waarbij je onderweg zelf kampeert. Vraag bij de HQ na welke route het beste bij je past. Bij sommige routes moet je flink klimmen. Neem voldoende water mee! Voordat je begint aan een route noteer je bij HQ waar je heen gaat, met hoeveel personen en de vertrektijd. Als je terug bent van de wandeling schrijf je je ook weer uit.

Wildlife

Zoals eerder vermeld leven er diverse diersoorten in het Bako National Park. Op de routes Telok Delima en Telok Paku heb je de meeste kans om neusapen te spotten. Ga vroeg in de ochtend of laat in de middag. Soms verzamelen ze zich ook rondom de HQ. Als je rustig, in een kleine groep over de paden loopt en goed luistert, heb je de meeste kans om dieren te spotten. Denk aan silver leaf monkeys, hagedissen, wilde zwijnen, baardzwijnen, dwergherten, vliegende katten, verschillende soorten vogels, schubdieren, krabben en hermietkreeften. Geef alle dieren de ruimte en voer ze niet! Kijk uit voor de brutale makaken die weleens je eten willen stelen. Het is ook mogelijk om een gids in te huren bij park HQ. Zij weten precies waar ze moeten zoeken.

Tip: schrijf je in voor de night walk (RM10) als je blijft slapen! Samen met een gids ga je op zoek naar spinnen, slangen, schorpioenen, spookdiertjes, civetkat en andere nachtdieren.

Het beste seizoen

In de maanden mei t/m september zijn de weersomstandigheden het beste en is de zee over het algemeen kalm. Boten varen regelmatig in deze periode. In de maanden november t/m februari kan de zee ruig zijn, waardoor boten soms niet kunnen varen of niet kunnen aanmeren bij HQ. Je wordt dan op een andere plek gedropt. Vanaf daar loop je door het park naar HQ. Bedenk wel dat je in de tropen zit, dus het weer is niet altijd voorspelbaar en kan ineens omslaan.

Hoe kom ik er?

Heb je geen zin om alles zelf te regelen? Boek dan een tour bij je accommodatie in Kuching. Reis je lowbudget en vind je het juist tof om het park op eigen houtje te verkennen, dan is het openbaar vervoer een prima optie. Vanaf Kuching reis je in ongeveer drie kwartier met bus 1 (RM3.50) naar Bako Village. Vraag bij je accommodatie waarvandaan deze vertrekt. Je kan natuurlijk ook de taxi pakken. Vanaf Bako Village gaat de boot naar park HQ. De boottocht (RM20, one way) duurt ongeveer een halfuur. Vraag goed na of spreek af wanneer de boot je weer op komt pikken als je voor één dag naar Bako National Park gaat. Wanneer je meerdere dagen in het park verblijft, kan je bij park HQ navragen hoe laat de boot terug gaat.

Route over Borneo