Sarawak

Sarawak

Sarawak ligt op het eiland Borneo en is de grootste deelstaat van Maleisië. Vooral bij natuurliefhebbers is dit gedeelte van het land geliefd. De vele bergen en rivieren, het alom aanwezige oerwoud en de lange kuststrook maken de natuur op Sarawak ontzettend veelzijdig. Ook vind je in deelstaat nog veel inheemse bevolkingsgroepen terug. Deze inboorlingen leven in longhouses: enorme huizen op palen die tot wel 100 verschillende gezinnen kunnen herbergen. Veel backpackers brengen tijdens hun trip een bezoek aan een van de longhouses.

Kuching

Kuching is de hoofdstad van Sarawak en ligt in het westen van de deelstaat. Kies in Kuching voor een accommodatie vlakbij het ‘Waterfront’, aangezien dit het meest gezellige en levendige stuk van de stad is. In deze stad vind je vele bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Breng vooral een bezoek aan het Sarawak museum en de oude Chinese wijk. In deze wijk vind je mooie traditionele Chinese architectuur. Ook in andere gedeeltes van de stad kun je mooie architectuur zien. Onder de heerschappij van de Engelsen in de 19e eeuw werden vele gebouwen in de prachtige Victoriaanse architectuur gebouwd en veel daarvan zijn nog in goede staat. Sla ook het Bako National Park niet over. Je kunt een dagtrip naar het park doen, maar om de natuur van Borneo echt goed te ontdekken, blijf je overnachten in het park en spendeer je er minimaal twee dagen. Ook een tripje naar het opvangcentrum voor orang-oetans in Semonggoh is een aanrader. Kies ervoor om op eigen houtje heen te gaan, want voor een georganiseerde tour ben je meer geld kwijt. Zin in waterpret? Het eerste waterpark van Borneo bevindt zich dichtbij Kuching: het Samariang Waterpark. Leuk en betaalbaar!


Sarawak


Sibu

Vanaf Kuching kun je met zowel met de bus (zeven uur) als met de boot (vijf uur) naar Sibu. Deze havenplaats is voornamelijk interessant omdat het de toegangspoort is tot de longhouses in bijvoorbeeld Kapit en Belega. Je kunt een (dag)trip maken naar een van de longhouse villages, om in contact te komen met de eeuwenoude tribe leden. De bekendste travel agency om dit te regelen in Sibu is Greatown Travel. Verder heeft deze stad weinig te bieden. Vandaar dat je verder ook geen andere toeristen ziet. Vermaak je je er een dag door je portie vitamines te halen op de enorme fruit- en groentemarkt of het Sibu Heritage Centre te bezoeken: een museum wat de geschiedenis van Sarawak blootlegt.

Miri

In het noorden van Sarawak ligt de stad Miri. De stad zelf heeft niet veel te bieden, maar het is de uitvalsbasis voor je bezoek aan het bekende nationale park Gunung Mulu. Je kunt hier verschillende tours boeken, waarbij het grotten verkennen of de scherpe, puntige rotsen beklimmen de populairste zijn. Deze tours zijn echter prijzig, evenals de weg naar het Mulu National Park. Het park is namelijk enkel per vliegtuig te bereiken. Toch kun je als je op tijd boekt, en de goedkopere tours kiest, prima als backpacker die kant op. Een tip daarbij is om je verblijf niet in het park te boeken, maar net daarbuiten. Op loopafstand van de entree vind je prima accommodaties. Heb je geen budget voor een bezoek aan het park, dan kun je ook nog naar het Lambir Hills National Park. Dit park is leuk om in een (halve) dag doorheen te hiken. Het ligt amper dertig kilometer van Miri stad af, dus je kunt er eenvoudig heen met de bus of taxi.


Sarawak


Natuur

De natuur in Sarawak kun je het beste ontdekken door een bezoek te brengen aan een van de national parken. Het nationale park Gunung Mulu, gelegen bij de stad Miri, is een must bij je bezoek aan Sarawak. In dit park ligt een schitterend overwegend ondergronds grottenstelsel, dat je met een gids kunt bezoeken. Valt dit buiten je budget, dan kun je naar het Lambir Hills of Niah National Park, beide ook dichtbij Miri. Ben je in of rondom Kuching, dan is het Bako National Park een absolute aanrader. Anders kun je in Kuching ook nog naar het Wetlands National Park of Kubah National Park. Het Matang Wildlife Centre is daarentegen niet de moeite waard: dieren leven er in kleine kooien en buiten dat is er weinig te zien.

Cultuur

In Sarawak is een (meerdaagse) trip naar een van de longhouse villages populair. Vanuit Bintulu, Belaga, Sibu en Kapit zijn de tours het beste te regelen. Wel is het lastig een goede en betaalbare tour én guide (je wilt toch communiceren met de inwoners) te vinden. Vraag hiervoor goed rond bij je accommodatie, of raadpleeg de Lonely Planet en/of TripAdvisor voor telefoonnummers van tour guides. Hierin vind je ook de bekendste tour guide: Daniel Levoh.

Wanneer je een goede tour guide of operator hebt gevonden, kun je vaak kiezen uit een dagtrip, of een of meer dagen overnachten in een longhouse. Je slaapt dan bij de familie, eet met hen en luistert naar verhalen. Deze verhalen worden vaak vertaald door de guide, aangezien de meeste tribe leden geen Engels spreken. Je krijgt hun eeuwenoude cultuur en levenswijze het beste mee als je blijft overnachten.

Overnachten in Sarawak

Hotels, guest houses en andere accommodaties zijn vrij gemakkelijk te vinden in Sarawak. Voor enkele euro’s heb je op de meeste locaties al een prima kamer. Ook online kun je steeds gemakkelijk je overnachting in Sarawak regelen.

Reisgids Maleisië

Hoe kom ik er?

De meeste reizigers beginnen hun reis door Sarawak in de hoofdstad Kuching. Deze stad heeft een vliegveld met goede verbindingen met onder andere Kuala Lumpur, Penang en Singapore. Je kunt er ook voor kiezen om naar Miri te vliegen. Bekijk onze tips over het boeken van goedkope vliegticktes Maleisië.

Ons oordeel
8/10

Sarawak heeft een aantal schitterende nationale parken en andere bijzondere trekpleisters. De deelstaat heeft daarom veel te bieden en is een leuk onderdeel van je reis over Borneo.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.