Het Gunung Mulu nationaal park op Borneo

Het Gunung Mulu nationaal park op Borneo

Sinds het jaar 2000 staat het Gunung Mulu National Park op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het spectaculaire landschap, de hoge concentratie grotten en de biodiversiteit maken dat Mulu deze plek op de lijst dubbel en dwars verdiend. De belangrijkste reden voor een bezoek aan Mulu zijn de grotten. Enkele van de meest spectaculaire en grootste grotten ter wereld vind je hier. Maar Mulu, gelegen in de deelstaat Sarawak op het Maleisische gedeelte van Borneo, heeft veel meer te bieden…

Grotten

Niet alle grotten in het park zijn toegankelijk voor bezoekers. Alleen de zogenaamde ‘showcaves’ kunnen worden bezocht. De bekendste grot is de Deer Cave. (Bijna) elke avond tussen 17.30 en 18.30 uur vliegen miljoenen vleermuizen uit op zoek naar eten. Zoek een plekje uit en aanschouw de bat exodus. De Langs Cave vind je honderd meter verderop en bied je de mogelijkheid de vleermuizen van dichtbij te zien. Ook vind je hier prachtige stalagmieten en stalactieten. In de Cave of the Winds, de naam zegt het al, voel je een heerlijk fris briesje. Vlakbij is er nog de Clearwater Cave waar een ondergrondse rivier doorheen loopt. Nieuw in het rijtje van de showcaves is de Fast Lane Cave. Enkele van de beste formaties binnen het park vind je hier. Is dit nog niet genoeg? Het is ook mogelijk om ‘ontdekkingstochten’ te maken in een aantal grotten. Dit is vaak alleen geschikt voor mensen met ervaring. Vraag na wat mogelijk is bij Park Headquarters (HQ).


Gunung Mulu 1


Gunung Mulu 2


Andere tours

Mulu heeft meer te bieden dan alleen grotten zoals we al zeiden. Je vindt hier ‘s werelds langste tree based canopy walk. Op 20 meter hoogte loop je 480 meter over touwbruggen dwars door de jungle. Ga je liever op zoek naar spinnen, slangen, schorpioenen en met heel veel geluk een tarsier, dan is de night walk een echte aanrader! Voor RM20 ga je met een gids op zoek naar allerlei creepy beesten.

Liever wandelen? Enkele trails kan je op eigen houtje verkennen zoals de Paku Waterfall en de Botanical Heritage Trail. Voor de meeste trails heb je echter een gids nodig. De bekendste trail is die naar de Pinnacles. Deze pittige en uitdagende driedaagse tocht brengt je naar de prachtige kalksteen formaties.


Gunung Mulu 4


Gunung Mulu 5


Kosten

Bij Park HQ koop je een entreeticket. Dit ticket is geldig voor vijf dagen en kost RM30. Naast het entreegeld betaal je nog voor de tours die je wilt doen. Prijs variërend van RM20 voor een night walk tot RM504 voor een meerdaagse trekking. Mulu is prijzig. Toch kun je een goed beeld krijgen van het park zonder extreem veel geld uit te geven. Doe zoveel mogelijk op eigen houtje en bezoek een aantal grotten met gids.

Overnachten

Je kunt in het park zelf overnachten. Een bed in de dormitory kost RM53 per nacht inclusief ontbijt. Daarnaast zijn er ook privékamers beschikbaar beginnend vanaf RM213. Buiten het park zijn ook nog wat accommodaties te vinden. De meeste op loopafstand van de entree.

Hoe kom je er?

Mulu ligt erg afgelegen en geïsoleerd. Dit maakt het park ook zo bijzonder. Echte wegen zijn er niet. Dus wie geen zin heeft in een acht tot tien uur durende rit per jeep vanaf Miri doet er goed aan om een vlucht te boeken. Mulu kan per vliegtuig bereikt worden vanaf Miri, Kota Kinabalu en Kuching. Net voor de landing kun je al genieten van een prachtig, ongerept landschap. Eenmaal geland kun je met de lokale ‘shuttle service’ naar de ingang van het park. Lopen is ook mogelijk, maar dit is een lange, warme wandeling.


Gunung Mulu 3


Let op!

In de omgeving zijn geen shops waar je spullen kunt kopen die je bent vergeten. Ga dus goed voorbereid naar Mulu. Neem in ieder geval goede wandelschoenen, een regenjas/regencape, een zaklamp, insectenspray en een EHBO-kitje mee. Zorg voor voldoende contant geld want er is geen ATM. Het is mogelijk om met creditcard te betalen, maar het signaal is niet altijd even goed.

Route over Borneo