Backpacken Tadzjikistan

Backpacken Tadzjikistan

Tadzjikistan is hoogstwaarschijnlijk een van de minst bekende landen ter wereld. Het is het land dat ooit behoorde tot het machtige Perzische Rijk en waar de karavanen van de Zijderoute dwars doorheen trokken. Klimmers, hikers, fietsers en echte avonturiers trekken hier jaarlijks naartoe, op zoek naar onontdekte avonturen in de meest unieke en onaangeraakte natuurgebieden. Het feit dat praktisch niemand Engels spreekt en openbaar vervoer zeer beperkt is maakt het backpacken door Tadzjikistan een des te groter avontuur voor de echte backpacker.

Leuke locaties in Tadzjikistan

Natuur

Als echte natuurliefhebbers en avonturiers omschrijven wij Tadzjikistan als de ultieme speelgrond en droombestemming van de natuurliefhebbende avonturier! Je kan hier eindeloos, zonder plan, door verschillende bergketens en valleien dwalen langs meren en verstopte bergdorpjes. Of je nu een gevorderde klimmer bent die op zoek is naar een uitdaging in 7.000-7.500 meter hoge bergen, of een beginnende wandelaar die op zoek is naar wat kodak-momentjes en een relaxte afsluiting van de dag in een van de natuurlijke heetwaterbronnen. Wil je liever skiën maar ben je de Alpen zat? Dan is Tadzjikistan ook voor jou! Verder raden wij aan een tent mee te nemen als je reist tijdens de zomermaanden. Zo kan je ‘s avonds slapen onder een fel verlichte sterrenhemel en in de ochtend wakker worden met het uitzicht op een meer dat tussen torenhoge bergen met witte toppen uitsteekt.

Gastvrijheid

Tadzjikistan is ongekend in haar eindeloze gastvrijheid. Nergens anders in de wereld vind je de warmte en verwelkoming van de lokale bevolking zoals dat hier gebeurt. Wees niet verbaasd als vreemden je uitnodigen bij hun te eten en te overnachten, waarbij ze je komst eren alsof je de heilige keizer van het land bent. Gezichten lichten op als je de kamer inloopt en hoofden buigen zich om je te groeten. Je kan dagen zonder plan door bergdorpjes dwalen en ervan verzekerd zijn dat je altijd wel een plek zal hebben om de nacht door te komen, een warme maaltijd te verorberen en onder een warme deken te kruipen in het eerstvolgende dorp. Een reis door Tadzjikistan is vaak het begin van hechte vriendschappen en sterke banden met buitengewone mensen die je nooit meer zal vergeten.


Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.


De Pamir Highway

De Pamir is een gebergte dat voor het grootste deel in Tadzjikistan ligt en zich verder verspreid over kleinere delen van Afghanistan, Pakistan, China en Kirgizië. Het gebied wordt ook wel, samen met het Tibetaanse Hoogland en de Himalaya, het dak van de wereld genoemd vanwege de hoogte. Het grootste deel van het Tadzjikistaanse deel van het gebergte valt onder het Nationale Park Tajik dat door UNESCO is opgenomen in de werelderfgoed lijst. Geheel terecht. Het is namelijk het beste te omschrijven als de bestemming waar bergbeklimmers, hikers, natuurliefhebbers en avonturiers hun leven lang over hebben gedroomd.

In 1964 is, dwars door de majestueuze bergen, de M41 gebouwd. Oftewel, de beroemde 720 km lange Pamir Highway dat ooit deel uitmaakte van de Zijderoute en geliefd was door Marco Polo. Reizigers trekken er met een gehuurde 4WD op uit om te genieten van een bucket list waardige road trip langs adembenemende landschappen, relaxte warmwaterbronnen, botanische tuinen, 4e eeuws boeddhistische Stupas en de aardigste mensen.