Beste reistijd Tadzjikistan

Beste reistijd Tadzjikistan

Tadzjikistan is een verbluffend mooi land met hooggebergten, kleurrijke meren en een lange historie. Desondanks is het land nog vrijwel onontdekt door toeristen en je zult hier dan ook weinig andere backpackers tegenkomen. Doordat er in de wijde omtrek geen oceaan te bekennen is en Tadzjikistan voor het grootste deel hoog boven zeeniveau ligt, heeft het land te maken met een continentaal klimaat. Wat dit betekent voor het weer en de beste reistijd voor dit Centraal Aziatische land, lees je hieronder in onze gids.

Regenseizoen / droog seizoen

Hoewel de verschillende plaatsen in Tadzjikistan grote hoogteverschillen kennen, is er toch een gemene deler: maart en april zijn veruit de natste maanden en als je niet van regen houdt, kun je Tadzjikistan daarom het best overslaan gedurende deze tijd. Onze zomermaanden gelden juist als de droge tijd in Tadzjikistan; in juli en augustus valt normaliter haast geen druppel neerslag. De herfst en winter zijn ook vrij droog, behalve in de hoge bergen waar meters sneeuw kan vallen.

Dushanbe & West Tadzjikistan

Het westen van Tadzjikistan heeft weinig hoge bergen en kent een erg gematigd klimaat. Je kunt hier gerust gedurende het hele jaar op reis, want de winter is mild en de zomers zijn niet zo verschroeiend heet als in sommige buurlanden. Het vriest nauwelijks in de hoofdstad Dushanbe en omgeving; januari is de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van 2 graden. In de zomer is het erg comfortabel om hier te reizen en het wordt dan – in het uiterste geval – niet warmer dan 35 graden. De normale temperatuur ligt echter dichter bij de 25 graden. Het voorjaar en najaar zijn vrij fris en nat.

Dushanbe

Maand Oordeel Graden Regen
Januari 3 ºC 73 mm
Februari 4 ºC 83 mm
Maart 9 ºC 129 mm
April 15 ºC 101 mm
Mei 20 ºC 81 mm
Juni 25 ºC 6 mm
Juli 27 ºC 2 mm
Augustus 26 ºC 0 mm
September 21 ºC 3 mm
Oktober 15 ºC 37 mm
November 9 ºC 43 mm
December 5 ºC 66 mm

Centraal Tadzjikistan

Het midden van Tadzjikistan wordt gekenmerkt door middelhoge gebergten en diepe valleien met daarin kleine dorpjes. Door de hogere ligging heb je hier in de winter een dikke jas en muts nodig, maar de zomer is hier vrij aangenaam met gemiddeld 20 tot 25 graden. In alle seizoenen behalve de zomer kan sneeuw liggen op de hogere plekken, waardoor het moeilijk kan zijn om wandelingen te maken. Ook hier zijn de lente en de herfst doorgaans ietwat koud, en in maart en april valt vrij veel neerslag.

Oost Tadzjikistan

De beroemde Pamir Mountains bedekken het oosten van Tadzjikistan, waar het land grenst aan China en Kirgizië. Khorog, Rangkul en Murgab zijn de belangrijkste plaatsen in deze regio. Rangkul in het verre oosten heeft het koudste klimaat. In de winter zakt de thermometer geregeld tot -20 graden en zelfs in de zomer komt de temperatuur niet boven de 15 graden uit; geen geschikte bestemming voor liefhebbers van de tropen dus. Khorog in het zuidwesten is gematigder, met warme lentes en hete zomers met temperaturen boven de 30 graden. Mei en juni zijn fijne maanden hier, met relatief weinig regenval en maxima rond de 20 graden.

Khorog

Maand Oordeel Graden Regen
Januari 6 ºC 30 mm
Februari 4 ºC 36 mm
Maart 3 ºC 52 mm
April 10 ºC 45 mm
Mei 15 ºC 34 mm
Juni 19 ºC 9 mm
Juli 22 ºC 3 mm
Augustus 23 ºC 0 mm
September 18 ºC 1 mm
Oktober 11 ºC 14 mm
November 4 ºC 17 mm
December -2 ºC 34 mm

Beste reistijd Tadzjikistan

De meest aangename periode om naar Tadzjikistan te gaan hangt af van het gebied dat je van plan bent te bezoeken en de activiteiten die je wil ondernemen. Voor hiken in de bergen geldt dat in iedere regio de zomer het beste seizoen is, omdat de meeste trails dan sneeuwvrij zijn. Ook qua temperatuur is juni – augustus de beste tijd, hoewel het in het westen en zuiden behoorlijk heet kan worden. In mei en juni krijg je van alles een beetje; redelijk warm weer, weinig regen en begaanbare wandelpaden.

Hoogseizoen / laagseizoen

De zomer is het hoogseizoen, vooral omdat Tadzjikistan hoofdzakelijk wordt bezocht door wandelaars die de bergen opzoeken. Het laagseizoen is oktober tot maart, wanneer het doorgaans koud is en veel gebieden onherbergzaam zijn.

Lees verder over Tadzjikistan