Backpacken Filipijnen

Backpacken Filipijnen

In de Filipijnen liggen een aantal van de mooiste stranden en eilanden in de wereld. Eilandhoppen tussen deze verschillende eilandjes is een van de leukere en mooiere dingen die je in Azië kunt doen. Daarnaast kun je in de Filipijnen ook ontzettend goed duiken en snorkelen. Verwacht hier geen indrukwekkende bouwwerken of andere vergelijkbare bezienswaardigheden, want de archipel moet het echt hebben van de prachtige natuur. Het merendeel van de bevolking is hier katholiek. Hierdoor is de sfeer net wat anders als in de andere landen in de regio, wat een welkome afwisseling is als je al maanden in Azië aan het reizen bent.

Leuke locaties Filipijnen

Over de Filipijnen

De meeste backpackers reizen naar de Filipijnen om te duiken, voor de veelzijdige natuur en om te relaxen op de prachtige eilandjes en stranden. In tegenstelling tot andere Zuidoost-Aziatische landen, is de massale toeristenstroom in de Filipijnen nog niet op gang gekomen. Juist hierdoor kan reizen door de Filipijnen uitdagender zijn en het zijn dan ook de meer avontuurlijke reizigers die het land bezoeken. Daarnaast zijn reizigers soms angstig, omdat voor enkele delen van het land een negatief reisadvies geldt. Echter, blijf je buiten deze gebieden, dan is er niets aan de hand. Vrijwel iedere backpacker zegt zich veilig te voelen. De bevolking is namelijk ontzettend aardig en behulpzaam. Daarnaast maken de locals zich niet zo snel druk. Jij bent op reis, dus we raden je aan lekker mee te gaan in deze flow. We kunnen als westerlingen soms ongeduldig zijn, maar dit wordt in de Filipijnen niet zo gewaardeerd. Maak liever een praatje terwijl je op iets wacht, want de locals vinden het vaak leuk om met je te praten. Bijna iedereen spreekt vloeiend Engels. Zo wordt het vinden van de juiste bus of eten bestellen een stuk makkelijker.


Filipijnen


Backpacken Filipijnen


Bestemmingen

Voor veel reizigers begint hun reis door de Filipijnen in de hoofdstad Manilla, op het eiland Luzon. Een erg fijne stad is dit niet: het is er vies, niet overal veilig en er is veel armoede. We raden je aan hier niet lang te verblijven, want de Filipijnen bieden veel mooiere plekken. De deelstaat Palawan wordt door velen gezien als het mooiste gedeelte. Je kunt fantastisch eilandhoppen rondom El Nido, waar je vervolgens kunt relaxen op parelwitte stranden. Ook rondom Coron kun je unieke dagtours doen, waarbij je op de mooiste plekjes komt en heerlijk kunt snorkelen. Ben je toe aan wat rust? Kies dan voor Port Barton als bestemming. Dit minidorp is ontzettend rustig en relaxed. Reis daarna door naar Puerto Princesa, om Palawan te verlaten. Hier hoef je niet lang te verblijven, maar breng zeker een bezoekje aan de Iwahig gevangenis, waar je als toerist een praatje kunt maken met gevangenen. Een andere provincie die je niet kunt overslaan is Cebu. Zeker de plaatsen Moalboal en Malapascua zijn ideaal voor de waterliefhebbers. In de provincie Bohol kun je de bijzondere Chocolate Hills bewonderen en over een ravijn ziplinen. Wil je lekker een paar dagen rustig aan doen, kies dan voor het relaxte eiland Siquijor, waar je leuk met een brommer het eiland kunt verkennen. Het idyllische eiland Boracay was tijdelijk gesloten voor toeristen, maar is inmiddels weer geopend.

Bezienswaardigheden

De Filipijnen staat bekend om haar natuurlijke hoogtepunten. Hierbij denk je natuurlijk gelijk aan de vele prachtige stranden en eilanden die de archipel rijk is. Maar er zijn ook andere natuurlijke bezienswaardigheden te bekijken, zoals de Chocolate Hills op Bohol, de rijstvelden rondom Banaue en Batad en de Mayon vulkaan op het eiland Luzon. Als een van de weinige landen in Azië kom je hier niet voor de tempels. Wel zijn er enkele oude kerken en forten te bekijken, onder meer in Manilla en Cebu City.

Eten

De meningen over de Filipijnse keuken zijn nogal verdeeld. De Chinese, Maleisische en Spaanse cultuur hebben hun invloeden uitgeoefend, wat resulteert in een multiculturele en veelzijdige keuken. Op enkele gerechten na kunnen we het eten in de Filipijnen echter niet als heel lekker omschrijven. Adobo chicken is een van de bekendste en wat ons betreft lekkerste gerechten van de Filipijnen. Daarnaast wordt er veel fastfood gegeten in de archipel. In veel toeristische bestemmingen zijn er gelukkig steeds meer internationale keukens vertegenwoordigd.

Geld, kosten en budget

Je betaalt hier met de Filipijnse peso. Voor een euro krijg je momenteel bijna 60 peso terug. Pinnen is de laatste jaren steeds gemakkelijker geworden in de Filipijnen. Toch is het niet overal even gemakkelijk om geld op te nemen. Op kleine eilanden, maar ook in toeristische bestemmingen als El Nido, zijn er vaak niet of nauwelijks werkende pinautomaten. Je bent in de Filipijnen wat duurder uit dan veel andere landen in Azië. Zo komen slaapzalen minder vaak voor, waardoor je eerder dient te kiezen voor een private room. De grote afstanden die je per boot of vliegtuig moet afleggen zorgen ook voor hogere kosten. Andere kosten vallen juist weer lager uit. In de onderstaande tabel krijg je een indicatie van het dagelijks budget voor je reis. Op onze pagina over geldzaken in de Filipijnen lichten we dit onderwerp verder toe.

Budget Backpacker Flashpacker Luxer
Overnachten € 7 € 12 € 21
Vervoer € 11 € 18 € 21
Eten en drinken € 6 € 9 € 13
Activiteiten € 8 € 12 € 20
Totaal € 32 € 51 € 75

Reisgids Filipijnen

Praktische informatie

De Filipijnen zijn gigantisch. Korte afstanden op de eilanden leg je vaak af met een bus, jeepney of een brommer met zijspan, ook wel een tricycle genoemd. Doordat het land uit meer dan 7000 eilanden bestaat, ben je ook vaak aangewezen op de boot of het vliegtuig. Je vliegtickets op tijd vastleggen is vaak voordeliger. Voor je visum maak je geen kosten, want je krijgt een gratis visum-on-arrival voor 30 dagen. Je hebt dan wel een uit-ticket nodig en de ervaring leert dat hier vaak wel om gevraagd wordt. Wil je langer blijven, dan vraag je verlenging aan. De beste reistijd voor de Filipijnen is tussen december en mei. In de periode van juli tot en met oktober is het zowel het regen- als het tyfoonseizoen, dus we raden je af het land in die maanden te bezoeken.

Combineren met andere landen

Vanwege de afgelegen locatie van de Filipijnen is het wat lastiger om een bezoek aan de archipel te combineren met een bezoek aan andere landen in Azië. Er zijn nauwelijks reizigers die met de boot naar de Filipijnen gaan. Vliegen naar de Filipijnen is het goedkoopst vanuit nabijgelegen landen als Maleisië, Indonesië, Singapore en Vietnam.


Nacpan Beach


Filipijnen


Uitgelicht: de unieke natuur in de Filipijnen

De natuur in de Filipijnen is met geen pen te beschrijven. Parelwitte stranden en een prachtige onderwaterwereld maken het land door velen geliefd. De Filipijnen is een van de beste landen om te duiken. De beste bestemmingen om dit te doen zijn Malapascua, Cebu en Coron. Ben je geen duiker, maar houd je wel van snorkelen? Dan kun je in Moalboal goed snorkelen tussen de enorme scholen sardines en zeeschildpadden. Ga naar Donsol om met walvishaaien te zwemmen. Sta je liever op een surfplank, kies dan voor het eiland Siargao. Rondom Banaue zie je een aantal van de mooiste rijstvelden van heel Azië. Daarnaast vind je in de archipel ook indrukwekkende vulkanen, grotten, regenwouden en watervallen. Wil je op plekjes komen waar bijna niemand anders komt en een unieke ervaring opdoen? Kies dan voor een expeditie tussen Coron en El Nido. Je maakt dan in drie, vier of vijf dagen de oversteek met een boot, waarbij je samen met je groep overnacht op onbewoonde eilanden. Je vult je dagen verder vooral met snorkelen, waarna je ‘s avonds met je groepsgenoten rond het kampvuur verzamelt. De unieke plekken zijn zo vreselijk mooi, dat we eigenlijk iedereen aanraden deze boottocht te doen.

Ons oordeel
9/10

In de Filipijnen vind je de mooiste stranden en eilandjes van Azië. Ook kun je er uitstekend snorkelen en duiken, mooie landschappen verkennen en andere gave activiteiten ondernemen.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Nieuwste blogartikelen Filipijnen