Linapacan

Linapacan

Linapacan is een eiland tussen El Nido en Coron in de provincie Palawan. Aangezien je hier geen compleet verzorgde tours vindt, hostels en hotels, is dit vooral een eiland voor de avontuurlijke backpacker. Toeristen zijn er op één hand te tellen en dat is goed te merken. Sommige lokale inwoners staren je aan, kinderen die je vriendelijke begroeten in hun beperkte Engels en op toeristisch gebied moet je vooral zelf veel regelen en uitzoeken.

Wat is er te doen?

Er wordt gezegd dat Linapacan het meest heldere water in de wereld heeft. Wij kunnen ook bevestigen dat het water ontzettend helder is, maar vooral het koraal is ongekend mooi. In de Filipijnen zijn er waarschijnlijk geen plekken waar het koraal zo kleurrijk is en onaangetast. Een trip naar een aantal snorkelspots is dus een must!

Toerisme moet zich echter hier nog ontwikkelen. Je zult hier dus ook geen talloze kleine reisbureautjes vinden. Via je guest house kan je wel een islandhopping trip organiseren. Deze tours worden gedaan door de ‘beste Engelssprekende’ inwoners van het dorp en lokale vissers, die liever jou meenemen op een trip door hun paradijs dan dat ze gaan vissen.

De mooie rotsformaties die je in El Nido en Coron vindt heb je hier minder, maar de tropische stranden zijn prachtig en helemaal leeg op een enkele lokale inwoner na. Vanaf de stranden kan je zo het heldere water inlopen en het koraal verkennen. Er zijn ook nog ruïnes van een 18e-eeuwse Spaanse fort wat overgroeid is door planten en twee grotten die je kunt bezoeken tijdens je eiland hopping trip.


Linapacan


Linapacan


Castaway experience

Wil je nog een stapje avontuurlijker gaan? Doe dan een castaway experience; overnachten op jouw eigen tropische eiland. Rond Linapacan liggen vele eilanden, waarvan een aantal onbewoond. Het is mogelijk om op een onbewoond eiland te gaan kamperen. Je kan dit in San Miguel of in het Nature Camp regelen. Spreek goed af wat er inbegrepen zit en wat de breng- en ophaaltijden zijn. Zorg dat je een tent hebt (kan je daar huren), eten, drinken, een pot om in te koken en een aansteker om je kampvuur te maken. Het zal een onvergetelijke ervaring zijn en één van je hoogtepunten tijdens je reis door de Filipijnen.

Overnachten op Linapacan

Wanneer je de boot neemt naar Linapacan kom je aan in het plaatsje San Miguel. Voorzieningen zijn er vrij beperkt. Zo zijn er er drie guest houses te vinden, een aantal winkeltjes waar ze wat eten en drinken verkopen en twee restaurants. Je kunt er ook voor kiezen om niet in het San Miguel te verblijven, maar te gaan kamperen op één van de dichtbij gelegen eilanden. De enige camping die er te vinden is heet Patoyo Kitesurfing Nature Camp. Voordat je naar het eiland gaat kan je het best wat eten meenemen. Samen met de andere kampeerders die er op dat moment zijn maak je het eten klaar. Vanaf hier kun je ook eilandhoppen en andere activiteiten ondernemen.


Linapacan


Hoe kom ik er?

Deze bootreis duurt van zowel Coron als El Nido ongeveer drie uur. Door hoge golven kan dit iets langer duren of zelfs dat de boot helemaal niet gaat. Let ook op dat er geen dagelijkse dienst gaat naar en van dit eiland.

Ons oordeel
7/10

Je hebt Linapacan snel gezien, je hoeft hier niet lang te blijven. Het simpele leven hier en het heldere zeewater zijn wel bijzonder leuk om te zien.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.