Vigan

Vigan

In het noordwesten van het eiland Luzon ligt de stad Vigan. Het historische centrum van deze kleine stad is de reden om deze bestemming aan je lijst toe te voegen. Je waant je even helemaal in Spanje als je door de straten van Vigan slentert. Dat komt doordat de koloniale stad goed bewaard is gebleven. Lang hoef je niet in deze kleine stad te verblijven, want in een dag heb je alles al wel gezien.

Historische gebouwen

Vigan is een van de best bewaarde koloniale steden van de Filipijnen. Het is op wonderbaarlijke wijze ontsnapt aan de verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de koloniale tijd was Vigan een belangrijke handelsstad. De Spanjaarden bouwden daarom veel mooie gebouwen met een Spaans uiterlijk. Het historisch centrum van Vigan voelt daarom bijna Spaans aan. Straten met de zogenoemde ‘kinderkopjes’ kenmerken de binnenstad. Deze stenen zijn gelegd in een schaakbordpatroon, welke de Spaanse koloniale bouwstijl ook karakteriseren. De goed bewaard gebleven gebouwen in combinatie met de Aziatische gebouwen hebben dit centrum een plek gegeven op de UNESCO Werelderfgoedlijst.


Vigan


Vigan


Bezienswaardigheden in Vigan

Het Mestizo District is het historische centrum, de reden dat je Vigan bezoekt. Het hoogtepunt is goed bewaard gebleven Calle Grisologo. Hier zie je de meeste Spaanse gebouwen terug. Loop zeker door deze straat, waar de sfeer totaal anders is dan in andere Filipijnse steden. Aan de noordkant van de stad liggen twee leuke, grote pleinen. Op Plaza Salcedo vind je de St Paul Cathedral, zeker een bezoek waard. Plaza Burgos is populair onder locals en een goede spot om mensen te kijken en een hapje te eten. Verder is Vigan vooral leuk om wat doorheen te lopen en wat te winkelen. Je hebt de stad ook wel vrij snel gezien; een dag is hier wel genoeg. Wil je nog even ontspannen aan het strand, dan kies je voor het mooie en onontdekte Mindoro Beach.

Bantay Bell Tower

Op zo’n tien minuten rijden van Vigan ligt het dorp Bantay. Hier vind je een eeuwenoude wachttoren, die je kunt beklimmen voor een fraai uitzicht over Bantay en Vigan. De Bantay Bell Tower werd al in 1591 gebouwd en is fraai om te zien. Bekijk ook de nabijgelegen Saint Augustine Parish church als je hier toch bent.


Vigan


Santa Maria kerk

Op een kleine veertig kilometer buiten Vigan (een uurtje rijden) ligt de Santa Maria kerk, die ook te vinden is op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een fraaie kerk, gelegen op een heuvel in een mooie omgeving. Een aanrader als je nog wat tijd hier over hebt.

Eten en drinken

De meeste restaurants van Vigan liggen in het historisch centrum. De gemiddelde prijs-kwaliteitverhouding is niet zo goed als elders in de Filipijnen. De fraaie locatie wordt duidelijk verwerkt in de prijzen. In de avond kun je terecht in een van de bars, maar echt laat kun je het hier niet maken.

Dit zijn onze favoriete restaurants in Vigan:

Naam Eten Aanbod Prijs
1995 Studio Cafe Een goed restaurant met een gevarieerde keuken
Calle Brewery Lekker bier en simpele gerechten €€
Cafe Leona Een redelijk goed restaurant met lokale gerechten en pizza €€

Overnachten in Vigan

Het aanbod van goedkope accommodaties in Vigan valt wat tegen. Hostels zijn er niet en voor een overnachting in een prima, maar vrij simpel guest house betaal je al gauw een bedrag van rond de €30 per nacht. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Rechtstreeks vanuit Manilla ben je ongeveer negen uur onderweg met de bus. Vanuit andere bestemmingen op Luzon kan je meestal het beste eerst naar Baguio gaan en daar de bus pakken naar Vigan, deze doet er nog ruim vijf uur over.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.