Sagada

Sagada

Sagada is een van de weinige echte backpackers dorpjes in de Filipijnen. Het dorp ligt op het eiland Luzon, ten noorden van de rijstvelden van Banaue en de hoofdstad Manilla. De ligging in de bergen maakt het dorp wel lastig om te bereiken. Vanuit Banaue is het geen lange rit meer, maar als je rechtstreeks uit Manilla komt, ben je minimaal twaalf uur onderweg. Vanuit Banaue is het geen lange rit meer, maar als je rechtstreeks uit Manilla komt, ben je minimaal twaalf uur onderweg. Maar dit is het waard, want de hangende doodskisten, bijzondere grotten en natuur vol activiteiten maken Sagada een leuke bestemming.

Over Sagada

De Filipijnen zijn enorm en je hebt eigenlijk wel minstens drie weken nodig om het land een beetje te leren kennen. Dit komt door de vele eilanden. Daarbij kiezen reizigers eerder voor de bekende eilanden, zoals Palawan en Bohol, dan voor Luzon, waar het dorpje Sagada ligt. Dit is jammer, want Sagada is de moeite waard en net even anders dan andere bestemmingen in de Filipijnen. Waar het in de rest van de Filipijnen veelal draait om de mooie onderwaterwereld en de prachtige stranden, kom je naar Sagada voor de schitterende groene valleien, de gave trekkings, de vele (hangende) doodskisten en bijzondere grotten. Ook heerst er rust in Sagada, in plaats van de chaos met de vele jeepneys en drukke straten. Sagada ligt daarnaast in de bergen, waardoor het hier een stuk koeler is dan in de rest van het land. In Nederland zou dit een nadeel zijn, maar hier is dat bijzonder aangenaam.


Sagada


Doen in Sagada

Er zijn een aantal leuk activiteiten die je in Sagada kunt ondernemen. Er zijn twee populaire grotten, welke je kunt verkennen. De populairste is de Sumaging grot. Loop samen met een gids – die je echt nodig hebt – door de spectaculaire kamers van de grotten en bewonder de unieke rotsformaties. Het is er glibberig en nat, dus doe niet je mooiste kleren aan. Ook de Lumiang Burial grot wordt vaak bezocht. Het bijzondere hieraan is dat bij de ingang meer dan honderd doodskisten op elkaar zijn gestapeld, waarvan de oudsten meer dan 500 jaar oud zijn.

Naast deze must do’s is er nog meer te beleven in Sagada. De omgeving is bijzonder goed geschikt voor het maken van een trekking. Wandel bijvoorbeeld naar de Bomod-ok Falls. Tijdens je wandeling van drie uur (heen en terug) spot je mooie bezienswaardigheden. Wil je nog iets meer uitdaging? Beklim dan Mount Kiltepan. Zorg ervoor dat je tijdens de zonsopgang op de top staat, om zo een schitterend uitzicht te krijgen. Je kunt hiervoor verschillende tours in de stad boeken. Fiets je liever dan dat je loopt? Dan kun je er ook voor kiezen om een mountainbike te huren en in zo’n twee uur naar Marlboro Country te fietsen.

Hangende doodskisten

We noemden in dit artikel al de doodskisten in Sagada. Een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Sagada zijn de doodskisten bij Echo Valley. Waar de doodskisten in de Lumiang Burial grot opgestapeld staan, hangen ze bij Echo Valley aan een steile rots. Waarom? Omdat men gelooft dat hoe hoger je ligt, hoe dichter je bij de hemel en de rest van de spirits bent. Een uniek gezicht, dat je absoluut moet zien. Je vindt het op een kwartier lopen vanaf het dorpje, dus je kunt op eigen houtje heen.


Sagada


Backpacker sfeer

Naast al deze activiteiten is Sagada een typisch dorp waar je niet zo snel weg wilt gaan. Vergelijkbaar met een Pai in Thailand en een Hoi An in Vietnam hangt hier een dusdanig relaxte sfeer dat je hier wel een week wilt blijven, ondanks dat je alles al gezien en gedaan hebt. Alles is hier bovendien ook bijzonder goedkoop, zelfs voor Filipijnse standaarden.

Overnachten in Sagada

Je hebt keuzes zat als het aankomt op accommodaties. Alles is hier goedkoop, dus ook een kamer. Ter plekke een overnachting zoeken is meestal geen probleem, alhoewel het in het hoogseizoen wel drukker kan zijn. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.


Sagada


Reisgids Filipijnen

Hoe kom ik er?

De snelste manier vanuit Manilla is eerst de bus nemen naar Baguio. Deze doet er ongeveer zes uur over. Vervolgens neem je de de bus naar Sagada, waarna je nog zeven uur onderweg zal zijn. Je kunt vanuit Manilla ook de bus nemen naar Banaue om daar over te stappen.

Er gaan zowel jeepneys als minibussen vanaf Banaue naar Sagada. Deze doen er een kleine vier uur over. Dezelfde optie heb je als je uit Bontoc komt, dan duurt de rit slechts een uurtje.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.