Manilla

Manilla

Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen, ligt op het eiland Luzon; het grootste en dichtstbevolkte eiland. In de stad zelf wonen 1,7 miljoen mensen, maar als je het grote stedelijke gebied bekijkt wonen er meer dan 20 miljoen mensen. In tegenstelling tot de meeste andere landen in de wereld is Manilla als hoofdstad zeker niet het hoogtepunt van een bezoek aan de Filipijnen. Je kunt er goed winkelen en uitgaan, maar echte bezienswaardigheden die de moeite waard zijn ontbreken. De stad is bovendien vies en niet overal veilig, we raden aan om snel door te reizen.

Bezienswaardigheden in Manilla

Er wel een aantal plekken de moeite waard om te bezoeken. De leukste wijk in Manilla is Intramuros. Tijdens de Spaanse overheersing was dit centrum van de stad. Helaas zijn veel gebouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd door bombardementen maar er is nog genoeg te zien. In de wijk ligt Fort Santiago, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de hoofdstad. In dit historische fort vind je onder meer een herdenkingsplaats gewijd aan José Rizal, de nationale held. Ook de kerk San Agustin en het herstelde koloniale herenhuis Casa Manilla zijn leuk om te zien in Intramuros.

Als je wilt bijkomen van de drukte kun je het best naar het Rizal park gaan. Ook hier vind je een eerbetoon aan José Rizal. Bovendien ligt hier ook het National Musem of the Filipino People. Een vrij interessant museum met vondsten uit scheepswrakken.


Manilla


Manilla


Makati

Een van de leukste wijken van de stad om te bezoeken is Makati, het nieuwe centrum van Manilla. Het is een duurder, moderner gedeelte van de stad. Echte bezienswaardigheden liggen hier niet, maar je kunt hier wel goed shoppen. Daarnaast liggen hier veel leuke bars, clubs en restaurants. Bovendien is dit ook een van de veiligste wijken van Manilla. Hierdoor is het ook de leukste wijk voor reizigers om in te overnachten.

Sloppenwijk tour

Helaas kent de Filipijnen ontzettend veel armoede. Nog altijd wonen er veel miljoenen Filipijnen in deze sloppenwijken, waarvan een groot gedeelte in Manilla. Smokey Tours, een lokale NGO, biedt tours aan door de sloppenwijk Baseco. Deze goed georganiseerde tour geeft je een indrukwekkend beeld van de armoede hier. We raden zeker aan om dit te doen, om een impressie te krijgen van deze trieste kant van de Filipijnen. Vooral omdat je hier de lokale mensen ook echt mee helpt. Smokey Tours zorgt ervoor dat het geld dat je betaald voor de tour naar de mensen hier gaat, die het echt goed kunnen gebruiken.


Manilla


Like a Local

Locals kennen hun stad als geen ander. Daarom interviewden wij Manilla local Rea en vroegen we haar naar favoriete spots in de Filipijnse hoofdstad en andere gedeeltes van het land.

Vervoer in Manilla

De meeste reizigers maken gebruik van taxi’s om zich binnen de stad te verplaatsen. Deze zijn goedkoop, comfortabel en veilig. Daarnaast beschikt de hoofdstad over een metronetwerk, bestaande uit drie lijnen. Dit is een goede optie als je zelf de stad wilt verkennen. De inwoners van de stad maken daarnaast veel gebruik van de jeepneys, de typische Filipijnse gedeelde minibussen. Deze zijn voor toeristen echter minder praktisch.


Deze jeepneys zie je overal in Manilla


Overnachten in Manilla

Dankzij een aantal nieuwe, bijzonder leuke hostels kun je in Manilla als backpacker ook goed terecht. De gemiddelde prijzen liggen wel wat hoger dan elders in de Filipijnen en al helemaal een stuk hoger dan in andere steden in Zuidoost-Azië. In onze Reisgids Filipijnen staan de leukste hostels van Manilla vermeld.

Reisgids Filipijnen

Hoe kom ik er?

Manilla heeft een groot international vliegveld. Zo kan er rechtstreeks vanuit Amsterdam naar toe worden gevlogen maar er zijn ook regelmatige verbindingen met andere grote steden in de regio. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Filipijnen.

Ons oordeel
4/10

Manilla is geen leuke stad, zelfs vies en onveilig. We raden om snel door te reizen naar een een van de veel leukere bestemmingen in de Filipijnen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.