Negros Occidental

Negros Occidental

Negros Occidental heeft een aantal schatten in huis die door weinig toeristen ontdekt zijn. De westelijke helft van het Filipijnse eiland Negros is een aantrekkelijke mix van mooie natuur en cultuurhistorie.

Danjugan Island

Een korte boottocht vanuit het zuidwesten van Negros Occidental ligt het eiland Danjugan. Dit natuurreservaat wordt beschermd om haar onderwaterleven. Dankzij enkele fraaie koraalriffen is vooral snorkelen hier een leuke activiteit. Duiken is ook mogelijk, maar dit moet van tevoren wel geregeld worden met een duikoperator. Verder is het kleine eiland volledig bedekt met bos, waardoor je veel vogelsoorten en vleermuizen kunt spotten die hier beschutting zoeken. Vijf lagunes maken Danjugan verder tot een uitstekende plek om te zwemmen en te kajakken. Eenvoudige accommodatie is aanwezig als je wilt overnachten.


Negros Occidental


Lakawon

Beeld je fijn blauw water en wit zand in, sluit je ogen en open ze op Lakawon. Dit eiland in de vorm van een banaan ligt voor de kust van Cadiz en is ook gemakkelijk te bereiken vanuit Bacolod. Fijne stranden zorgen voor het ultieme laidback backpackersgevoel. Met de enorme drijvende bar Tawhai komt daar nog een schepje bovenop.

Silay

Eeuwenlange koloniale bezetting door Spaanse is nog altijd terug te zien in Silay, een stad dichtbij de hoofdstad Bacolod. Hier staan vele Spaanse mansions, met name in de historische straat Cinco de Noviembre. Van de huizen, veelal grote villa’s in negentiende eeuwse stijl, zijn er 29 als erfschatten opgenomen door de National Historical Commission of the Philippines. Een groot deel van de huizen is gemaakt voor Europese suikerbaronnen die tijdens de Spaanse bezetting actief waren. Negros is de voornaamste producent van suikerriet in de Filipijnen en Silay staat ook wel bekend als de “suikerhoofdstad” van het land.

Een uur buiten Silay ligt het natuurgebied Patag. Hier kun je trekkings doen, met watervallen en prachtige uitzichten over bergen en rijstterrassen als beloning voor je inspanningen. De waterval Dumalabdab is zeker de moeite van het bezoeken waard. Vanuit Silay rijden er goedkope jeepneys naar Patag.


Negros Occidental


The Ruins

Alleen het geraamte van cement staat nog overeind, maar bij het zien van deze voormalige mansion kun je je de glorietijd goed indenken. Het imposante bouwwerk werd begin 19de eeuw in opdracht van suikerbaron Don Mariano Ledesma Lacson gebouwd ter nagedachtenis aan diens overleden vrouw. Hierdoor wordt het gebouw ook wel de “Taj Mahal van de Filipijnen” genoemd. De Amerikaanse bezetters staken de mansion in de Tweede Wereldoorlog in brand, voordat de aanstormende Japanners er een basis konden vestigen. Daardoor is alleen het geraamte gespaard gebleven. The Ruins ligt vlakbij de plaats Talisay.

Overnachten in Negros Occidental

Met name in de hoofdstad Bacolod zijn genoeg leuke accommodaties te vinden. Elders in de provincie heb je veel minder keuze. Ook in Bacolod ontbreken de backpacker hostels. Je zult het moeten doen met homestays en simpele hotels, maar deze zijn gelukkig over het algemeen wel van goede kwaliteit. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Door de centrale ligging is Negros goed bereikbaar. Vanuit Manilla gaan dagelijks vele vluchten naar de luchthaven Bacolod-Silay. Bekijk ook onze tips over het boeken van goedkope vliegtickets Filipijnen.

Ook is er een bootverbinding vanuit Manilla, al duurt deze tocht wel 24 uur. Diverse veerboten verbinden Negros met het bekende buureiland Cebu.

Negros zelf heeft een uitgebreid busnetwerk, dat steden als Bacolod, Bais City en Dumaguete (Negros Oriental) verbindt.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.