Panay

Panay

Als zesde eiland van de Filipijnen heeft Panay veel te bieden. In de provincie Capiz vind je veel kleurrijke festivals en de grootste katholieke kerkklok van Azië. Aklan is beroemd om zijn stranden. In Antique vind je unieke rijstterrassen, de enigen in hun soort in de Visayas.

Natuur

Wat betreft natuurschoon heeft Panay genoeg te bieden. Bij Valderrama in de provincie Antique vind je de enige rijstterrassen in de Visayas. In grootte zijn deze terrassen minder indrukwekkend dan die van Batad in Luzon, maar omgeven door prachtige bergen zijn de rijstterrassen van Valderrama niet te missen tijdens je reis door Panay.

Sportievelingen en natuurliefhebbers zullen zich thuis voelen in het noordwesten van Panay. In de rivier Bugang kun je stand-up paddleboarden tussen betoverende bomen die over de rivier hangen. Nog relaxter is over de rivier dobberen in een opblaasbare band. De Bugang rivier heeft een reputatie als een van de schoonste rivieren in de Filipijnen en dat merk je wanneer je in het turquoise water drijft. Meer actie vind je bij Igbaclag Cave in barangay Aningalan in San Remigio. Naast het klimmen in de grot is ook de bizarre rotsformaties rondom Igbaclag Cave beklimmen een populaire sport.

In barangay Aningalan vind je daarnaast de zeldzame rafflesia, de plant met de grootste bloem ter wereld die slechts in enkele landen in Zuidoost-Azië voorkomen. De bloem van de rafflesia bloeit maximaal een week per jaar, en je moet dus veel geluk hebben om deze monsterbloem in volle glorie te zien.


Panay


Panay


Architectuur

Panay is een eiland met een rijke historie en dat zie je terug in de gebouwen op het eiland. Naast de mansions en kerken in Iloilo City vind je ook in de provincie Capiz indrukwekkende bouwwerken. In de kerk van Santa Monica in Roxas-City bevindt zich de grootste kerkklok in Azië. Het gevaarte heeft een diameter van ruim 2 meter en weegt 10,4 ton.

Stranden op Panay

Ook strandliefhebbers komen aan hun trekken op Panay. Op Mararison Island, voor de kust bij Culasi in de provincie Antique, zijn aangename stranden. Ook kun je de heuvels van het eiland beklimmen waar je over Mararison en de witte stranden uitkijkt.

De stranden in de provincie Aklan worden geregeld aangewezen als de besten op Panay. Met name in de gemeente Buruanga zijn de meest fotogenieke stranden te vinden. Hinugtan Beach is een strand uit de reisgids, of mogelijk nog mooier. Bij het panoramische Ariel’s Point kun je klifduiken in het diepblauwe zeewater.


Panay


Binirayan Festival

Zoals op alle Filipijnse eilanden worden ook op Panay enkele grote festivals gevierd. De meest voorname is Binirayan Festival, waarbij de komst van heersers van Borneo wordt herdacht. De wortels van Panay staan dus centraal bij deze fiesta. Binirayan Festival wordt afgetrapt met een bootparade vanaf de haven van Pantalan naar Malandog Beach, de vermoedelijke aankomstplaats van de eerste kolonisten van Borneo. Verder worden historische gebeurtenissen op Panay nagebootst, volksdansen opgevoerd en wordt ieder jaar een nieuwe ‘Miss Antique’ gekozen.

Overnachten op Panay

Op nabijgelegen eilanden barst het van de hostels, maar op Panay zijn er nog niet of nauwelijks hostels gevestigd. Wel zijn er voldoende betaalbare hotels en guest houses. Als je op een laag budget reist kan het handig zijn om op tijd te reserveren, zodat de goedkopere accommodatie niet uitverkocht zijn.

Hoe kom ik er?

De belangrijkste luchthaven en busterminal op Panay vind je in Iloilo City. Ook Roxas in de provincie Capiz en Kalibo in Aklan hebben een vliegveld met dagelijks meerdere vluchten van en naar Manilla en Cebu. Kalibo heeft ook internationale verbindingen met onder meer Hong Kong, Singapore en Shanghai. Bekijk ook onze tips over het boeken van je vliegtickets Filipijnen.

In Panay is een groot busnetwerk, waardoor het vervoer tussen steden eenvoudig is. Tussen kleinere dorpen rijden vaak jeepneys en tricycles.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.