Boracay

Boracay

Boracay is één van de populairste eilanden van de Filipijnen. Het eiland combineert een schitterende strand met genoeg activiteiten en een leuk uitgaansleven. Niet gek dat het aantal luxe hotels en resorts al jarenlang toeneemt. Voor sommigen is dat een teken dat Boracay steeds minder leuk wordt, anderen zijn blij dat er elke dag elektriciteit is. Boracay is daarmee wel een bestemming voor de middenklasse toerist. Veel backpackers slaan het eiland dan ook over.

Over Boracay

Boracay is toch wel het meest toeristische eiland van de Filipijnen. Dit heeft dus ook zijn sporen achtergelaten in de vorm van vervuiling van het eiland. Het zijn vooral de Chinezen en Koreanen die het eiland bezoeken. Om hen en andere reizigers te voorzien in hun behoefte, zijn er goede voorzieningen op het eiland te vinden. Zo zijn er voldoende pinautomaten, volop hostels en guest houses en veel barretjes en restaurantjes.

Het toerisme en de bijbehorende drukte zie je ook goed terug op het populaire White Beach. Toch zijn er op het eiland ook voldoende plekjes te vinden waar het niet super druk is. Voorbeelden zijn de stranden Puka Beach, Baling Hai Beach en Ilig Iligang Beach. Maar ongerepte, verlaten stranden niet op het eiland te vinden. Juist door het toerisme, is er ook altijd wel wat te beleven op Boracay. Maar of het kleine eiland leuk is voor de gemiddelde backpacker? Dat betwijfelen we.


Boracay


Boracay


Doen op Boracay

Natuurlijk doe je op Boracay wat je op elk ander eiland ook doet: zonnen op het strand en zwemmen in de zee. Daarnaast biedt het eiland voor de meer actieve reiziger ook leuk vermaak. Zo kun je aan de oostkant van het eiland heel goed kite- en windsurfen. De harde wind en hoge golven maken dit mogelijk op het strand Bulabog Beach. Ook kun je op Boracay parasailen, suppen of waterskiën. Ben je liever onder water, dan kun je terecht bij één van de 25 duikspots rondom het eiland. Zowel ervaren duikers als beginnelingen duiken vinden duiken hier mooi. Als je geen last hebt van hoogtevrees, is cliff jumpen misschien ook een optie. Dit kan bij Magic Island en Ariel’s Point, waarbij de laatste plek een stuk duurder is. Wil je de eilanden om Boracay heen bezoeken, dan doe je dat vaak met een tour. Je gaat een hele of halve dag van eiland naar eiland met een boot. En wil je even rust en geen toeristen om je heen? Beklim dan Mount Luho met de zonsopgang. Dit is het hoogste punt van het eiland. Eenmaal boven krijg je een mooi uitzicht over de oceaan, het strand en de rest van het eiland. Heb je geen zin om dit lopend te doen, huur dan een quad om de berg op te komen.

White Beach

Het 3 kilometer lange witte strand van Boracay – door een creatief wonder ‘White Beach’ genaamd – is het middelpunt van het eiland. Het is er vandaag de dag erg druk, maar naarmate je meer richting het zuiden gaat, merk je dat de rust toeneemt. Naast goed zonnen kun je ook prima zwemmen en verschillende watersporten doen. Vooral kitesurfen is hier populair. Ook beginners kunnen hier terecht voor lessen. Eenmaal klaar met surfen, kun je op White Beach prima ontspannen met een lekkere massage. Dit kost je zo’n €8 voor een uur. Op White Beach vind je verder ook de leukste barretjes, vooral cocktails zijn hier erg populair. Blijf ‘s avonds ook zeker even hangen voor de zonsondergang, want die is hier prachtig.


Boracay


Vervoer op Boracay

Als je meerdere stranden en gedeelten van het eiland wilt ontdekken raden we aan om een scooter te huren. Je kunt dan op eigen houtje de leukste plekken van het eiland bezoeken. Als je liever niet zelf rijdt kun je gebruik maken van een van de vele tricycles. Helaas proberen veel tricycle chauffeurs je veel te veel te laten betalen voor een ritje, dus neem niet genoeg met de veel te hoge prijzen die regelmatig gevraagd worden.

Eten en drinken

Boracay is een populair eiland onder toeristen en dit zie je terug in de aanwezige restaurants. Er is een grote hoeveelheid aan leuke restaurants, waar je meer westerse dan Filipijnse gerechten zult vinden. Het beste uitgaansleven in de Filipijnen vind je zonder twijfel op Boracay. Goede clubs, leuke bars en grote feesten; je vindt het hier allemaal. Ook kun je een pub crawl doen, waarbij je voor amper twee tientjes een hoop alcohol krijgt en toegang tot verschillende discotheken en clubs. De feesten gaan door tot in de vroege uurtjes. En geloof het of niet: dit kleine eiland is voorzien van McDonald’s, waar je op je brakke dag misschien wel blij van wordt.

Dit zijn onze favoriete restaurants op Boracay:

Naam Eten Aanbod Prijs
Nonie’s Heerlijk, hip eten voor een goede prijs
The Pig Out Bistro Een gevarieerd menu in een sfeervol restaurant €€
Cha Cha’s Deze leuke beach club serveert heerlijk eten €€
Cafe Maruja Goede koffie en een prima lunch menu

Overnachten op Boracay

Er zijn een aantal verlaten ‘boat stations’ op White Beach, die worden gebruikt als oriëntatiepunten. Backpackers kunnen voor een overnachting het beste terecht op het stuk ten zuiden van ‘Station 3’. Naast een relaxte sfeer zijn hier de leukste guest houses en bungalows te vinden. Loop zeker ook langs het stuk ten noorden van ‘Station 3’. De resorts hier zijn waarschijnlijk behoorlijk boven je budget maar even een kijkje nemen kan geen kwaad. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Reisgids Filipijnen

Hoe kom ik er?

De beste manier om Boracay te bezoeken is via Caticland op het eiland Panay. Caticlan heeft een klein vliegveld met dagelijkse vluchten vanaf onder meer Manilla, Puerto Princesa en Cebu. In Caticlan kun je vervolgens makkelijk op de boot stappen naar Boracay. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Filipijnen.

Ons oordeel
7/10

Het strand van Boracay is prachtig. Helaas zijn er in de laatste jaren te veel resorts gebouwd en is het populair geworden onder de – Russische/Chinese/Duitse – middenklasse toeristen. Toch blijft het een leuke bestemming, ook dankzij het goede uitgaansleven.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.