Camiguin

Camiguin

Het eiland Camiguin heeft ondanks het kleine oppervlak heel veel te bieden, met name voor de actieve reiziger en natuurliefhebber. Camiguin ligt ten zuiden van het vaker bezochte eiland Bohol en ten noorden van het eiland Mindanao, waarvan een groot gedeelte een negatief reisadvies heeft. Omdat Camiguin hier dus in de buurt ligt raden we aan kort voor je vertrek goed naar het actuele reisadvies te kijken.

Beklim Mount Hibok-Hibok

Wat is een betere introductie tot een eiland dan haar van grote hoogte te bekijken? Mount Hibok-Hibok is een actieve vulkaan die tegenwoordig rust, maar aan de stoom en warmwaterbronnen kun je zien dat Hibok-Hibok wel degelijk actief is. De berg is een van de vier stratovulkanen waaruit Camiguin is opgebouwd. De klim naar de 1332 meter hoge top begint bij Ardent Hot Springs en duurt gemiddeld ongeveer 3,5 uur. Op de top heb je een surrealistisch inkijkje in de krater, die met gras en mos is begroeid. Ook biedt de top een subliem uitzicht op omliggende eilanden als Bohol, Siquijor en op een heldere dag zelfs Siargao. Na afloop is het heerlijk om de vermoeide spieren te ontspannen in de hot springs. Mount Hibok-Hibok staat op de ASEAN Heritage Park lijst en is genomineerd voor de UNESCO erfgoedlijst.


Camiguin


Probeer de lanzones

Lanzonesfruit lijkt van de buitenkant op een mini-aardappel en van de binnenkant op een lychee. De vrucht is als belangrijke vorm van inkomen erg populair op Camiguin, waar men zelfs een festival heeft gewijd aan lanzones. De legende vertelt dat een onbekend meisje de vroegere bittere smaak van de vrucht heeft veranderd in een heerlijke zoete smaak. In de derde week van oktober viert men daarom de oogst tijdens het kleurrijke Lanzones Festival met parades en dans op straat. Daarnaast is er een markt waar lokale handwerken worden verkocht.

Unieke natuur

Camiguin heeft unieke flora en fauna en is een must voor dier- en natuurliefhebbers. Zo heeft het eiland diverse diersoorten die alleen op Camiguin voorkomen, zoals de prachtige Camiguinvleermuisparkiet en de Camiguinvalkuil. Vooral de parkiet is een bijzondere verschijning die alleen voorkomt op Mount Timpoong.

Andere publiekstrekkers zijn de prachtige watervallen van Camiguin. Katibawasan Falls stort van 76 meter hoogte naar beneden en heeft een verfrissend bassin omringd door orchideeën en tropische planten. Katibawasan ligt aan de voet van Mount Timpoong. Een kleinere maar eveneens fraaie waterval is Tuasan Falls, direct aan de weg de dorpen Catarman en Mambajao.


Katibawasan Falls


Camiguin


Tropische zandbank

Een alternatieve manier om Camiguin te zien, is vanaf White Island. Voel je voor even castaway op deze onbewoonde zandbank die anderhalf kilometer uit de kust van Camiguin ligt. Er is geen schaduw te vinden, maar wel onwerkelijk helder water en een panoramisch uitzicht op de vulkaantoppen van Camiguin.

Overnachten op Camiguin

De meeste accommodaties op Camiguin zijn te vinden in Mambajao, de hoofdstad van de provincie. Verwacht hier, en elders op het eiland, echter geen hostels. Er zijn voornamelijk homestays en hotels gevestigd op Camiguin. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Cebu Pacific heeft directe vluchten vanuit Manilla naar het vliegveld van Camiguin. Deze reis duurt ongeveer een uur. Daarnaast heeft Cebu Pacific vluchten vanuit de steden Cebu en Cagayan d’Oro in Mindanao. Op dit moment (juli 2018) zijn alle ferry verbindingen van en naar Camiguin tot nader order opgeschort. Bekijk onze tips over het boeken van goedkope vliegtickets Filipijnen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.