Dumaguete

Dumaguete

Dumaguete is een kuststad op het Filipijnse eiland Negros, dat deel uitmaakt van de eilandengroep Visayas. Het is de hoofdstad van de provincie Negros Oriental. Dumaguete wordt omringd door de zee met prachtig onderwaterleven in het oosten en in het westen bergen, waar je kunt wandelen en watervallen kunt bezoeken. De stad zelf heeft niet bijzonder veel te bieden, maar om de natuur in de omgeving te verkennen, fungeert Dumaguete als een prima uitvalsbasis.

Rizal Boulevard

Hoewel de stad Dumaguete zelf de diversiteit en culturele hoogtepunten mist, is er toch een fijne plek waar je even langs kunt gaan. Overdag kun je uitwaaien langs de kust op Rizal Boulevard, maar ’s avonds komt deze promenade aan zee echt tot leven. Locals komen hier graag voor een drankje met vrienden en er verschijnen ook veel eetstalletjes, waardoor dit de perfecte plek is om een relaxte avond te beleven.


Dumaguete


Dumaguete


Watervallen

De meeste hoogtepunten zijn dus buiten het hart van Dumaguete te vinden, waaronder enkele fraaie watervallen. De eerste waterval is Pulangbato Falls, die slechts vijftien kilometer ten westen van het stadscentrum ligt. Hoewel er meer spectaculaire en hogere watervallen te vinden zijn in de Filipijnen, is hier vooral de omgeving mooi. De cascade wordt omringd door rotsen met een bijzondere rood-oranje kleur, die veroorzaakt wordt door sulfurdeeltjes. Onderweg naar de waterval zie je gele rotsen en sulfurdampen, wat mooie plaatjes oplevert.

Niet ver bij Pulangbato Falls vandaan kun je de Casaroro Falls bewonderen. Deze waterval heeft een hoogte van ruim dertig meter en wordt omringd door prachtige jungle. Op weg naar de waterval zul je over rotsen moeten klauteren en trappen moeten lopen, maar de heerlijke oase als eindbestemming maakt alles goed.

Mount Talinis

Het eiland Negros is een paradijs voor natuurliefhebbers en actieve reizigers, en de regio rondom Dumaguete vormt daarop geen uitzondering. Je kunt een trektocht maken naar de top van Mount Talinis, de op een na hoogste berg op Negros en de hoogste berg van Negros Oriental. Tijdens de hike omhoog passeer je uitgebluste kraters en dichte bossen, waar je de nodige schaduw vindt. Vanaf de top heb je mooie uitzichten over het zuidelijke deel van het eiland.


Dumaguete


Balinsasayao Twin Lakes

Op ongeveer vijfentwintig kilometer van Dumaguete liggen twee vulkanische kratermeren, die samen Balinsasayao Twin Lakes Natural Park vormen. De meren liggen op een hoogte van duizend meter en worden omgeven met bomen waarin bijzondere en zeldzame vogelsoorten leven. Je kunt ook een boottocht maken op de meren, maar doordat de kratermeren niet erg groot zijn kun je wellicht beter het wandelpad eromheen volgen. Op loopafstand van de meren vind je Olayan Falls, een kleine, maar sierlijke waterval die trapsgewijs zijn weg naar de krater vindt.

Overnachten in Dumaguete

Het aanbod van accommodaties in Dumaguete is goed. Voor backpackers zijn er meerdere hele leuke hostels gevestigd, waar je voor een prima prijs terechtkunt. Daarnaast zijn er ook voldoende betaalbare hotels en guest houses gelegen in de stad.

Hoe kom ik er?

Dumaguete heeft een luchthaven, waar dagelijks rechtstreekse vluchten vanuit Manilla, Cebu en Cagayan d’Oro aankomen. Bekijk ook onze tips over vluchten in de Filipijnen.

Door middel van boten is Dumaguete verbonden met het naburige eiland Siquijor en de stad Tagbilaran op het eiland Bohol.

Het eiland Negros heeft een uitgebreid busnetwerk en je reist dan ook eenvoudig vanuit steden als Bais City en Bacolod naar Dumaguete.

Ons oordeel
6/10

Dumaguete is geen vervelende stad, maar het is ook niet het hoogtepunt van je reis. Eventueel kun je in de omgeving nog wat activiteiten ondernemen, maar de meeste backpackers kiezen er voor om snel door te reizen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.